Mafiotul basarabean Nicu Patron, luat cu mascații de Poliția Română. „Hoțul în lege” este anchetat de polițiștii din trei țări

Mafiotul basarabean Nicu Patron, luat cu mascații de Poliția Română. „Hoțul în lege” este anchetat de polițiștii din trei țări
Publicat: 24/05/2022, 18:13
Actualizat: 24/05/2022, 20:06

Mafiotul basarabean Ion Gușan, zis Nicu Patron, a fost ridicat de la reședința lui din apropierea Bucureștiului de trupele speciale ale Poliției Române, în urma unei operațiuni la care au participat anchetatori români, basarabeni și francezi. Patron a fost luat de acasă cu numai câteva zile înainte ca fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, să fie reținut la Chișinău. Dodon este coleg de partid și apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, un oligarh despre care s-a speculat că ar fi plătit unele acțiuni criminale dirijate de temutul basarabean.

Autoritățile judiciare din Franța, România și Moldova au descins la peste 50 de adrese din cele trei state pentru destructurarea unei grupări formate din cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, care ar fi fost condusă de celebrul mafiot moldovean Ion Gușan, zis Nicu Patron. Oamenii lui Patron s-ar fi ocupat în special de furturi și trafic cu țigări, pe numele liderului fiind emis, de către autoritățile franceze, un mandat european de arestare.

Pe teritoriul României s-au făcut patru percheziții, în București și județul Ilfov, iar una dintre acestea l-a vizat chiar pe Nicu Patron.

Ancheta autorităților franceze a fost deschisă la sfârșitul anului 2020, atunci când au fost înregistrate mai multe spargeri de case și furturi, fiind identificați primii membri ai acestui grup, care acționau în mod organizat, în zona centrală și de nord a Franței.

Hoțul în lege nu poate fi arestat în România

Având în vedere complexitatea cazului, ancheta a fost preluată de Jurisdicția Națională și Inter-regională Specializată din Paris, conducând la concluzia că acest grup organizat ar fi compus din mai mulți cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, româno-moldovenească, liderul lor fiind localizat pe teritoriul României.

Ca urmare, Nicu Patron a fost reținut, însă a fost eliberat, în scurt timp, după ce instanța Curții de Apel București a constatat că acesta este judecat în România, în stare de libertate. Din acest motiv, mandatul european de arestare emis pe numele lui de autoritățile franceze va intra în vigoare abia după ce bărbatul își va rezolva afacerile judiciare pe care le are în România.

Nicu Patron, ținut în libertate de judecătorii Curții Constituționale

În fapt, Nicu Patron a fost arestat și condamnat în România, în 2016, la 14 ani și 8 luni de închisoare, după ce s-a dovedit că înființase două fabrici de țigări clandestine.

Doi ani mai târziu, în 2018, cel mai periculos infractor din blocul ex-sovietic, rezident în România, a fost achitat, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare, după ce Curtea Constituțională a stabilit că interceptările telefonice realizate de SRI sunt ilegale. Ca urmare, nu au mai fost luate în considerare, iar basarabeanul a fost eliberat imediat.

Numele lui Gușan a devenit cunoscut în România odată cu arestarea criminalului plătit Vitalie Proca, acuzat că, în noiembrie 2012, a fost tocmit să-l omoare pe interlopul nemțean Puiu Mironescu. Proca l-a confundat însă și a împușcat un alt bărbat, după ce a folosit un pistol și o pușcă mitralieră. Victima a scăpat cu viață ca prin minune, iar criminalul a primit 20 de ani de detenție.

Plahotniuc, acuzat chiar de criminalul plătit

Omorul fusese comandat de principalii rivali ai lui Mironescu, frații Bogdan și Nicolae Mararu, care ar fi ajuns să apeleze la serviciile lui Proca prin intermediul lui Nicu Patron.

În urma cooperării dintre anchetatorii români și cei britanici, s-a stabilit și faptul că Vitalie Proca l-a împușcat, la Londra, în 23 martie 2012, pe bancherul Gherman Gorbunțov. Cu toate că Proca a folosit o pușcă automată, milionarul a supraviețuit atacului.

Încarcerat în România, ucigașul moldovean a acordat un interviu pentru o publicație din Republica Moldova, în care a declarat că împușcarea lui Gorbunțov a fost plătită de omul lui Dodon, Vladimir Plahotniuc.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Cum arată apartamentul lui Ion Țiriac, cât 10 terenuri de tenis, cu un pat de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
O nouă taxă pe capul românilor. Va fi scandal național
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în vârstă...
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce se întâmplă atunci când oglinzile sunt îndreptate unele spre altele?
×