Peste 300 de ofițeri superiori ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina. 44 dintre ei aveau cel puțin grad de locotenent-colonel

Peste 300 de ofițeri superiori ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina. 44 dintre ei aveau cel puțin grad de locotenent-colonel
Foto - Profimedia Images
Publicat: 26/04/2022, 10:51
Actualizat: 26/04/2022, 10:54

După ce, pe data de 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, argumentând că este vorba despre o ”operațiune militară specială” destinată a proteja populația rusofilă din regiunea Donbass, războiul-fulger imaginat la Kremlin a avut o cu totul altă desfășurare.

Nu numai că rezistența ucraineană a fost acerbă, chiar dacă Ucraina a fost invadată din trei direcții, inclusiv de pe teritoriul Republicii Belarus, dar rușii au început să piardă din ce în ce mai mulți soldați și ofițeri, inclusiv generali.

Kremlinul – încă de la începutul războiului – a încercat să minimalizeze pierderile suferite de Armata Rusă, prezentând cifre care sunt mult mai mici decât cele prezentate de partea ucraineană.

Potrivit unor informații transmise de Mediazona – site care a efectuat o analiză constantă a datelor comunicate oficial sau prezentate de surse independente – Rusia lui Putin a pierdut peste 300 de ofițeri superiori și aproximativ 1.744 de militari.

Aceeași sursă a mai raportat că Rusia a pierdut cel puțin 500 de soldați din cele mai pregătite unități de luptă, cum ar fi pușcașii marini și forțele speciale, precum și cel puțin 20 de piloți.

Două explicații pentru un număr atât de mare de ofițeri ruși uciși

De la începutul războiului, Rusia a pierdut cel puțin 317 ofițeri (44 dintre aceștia având cel puțin grad de locotenent-colonel), o treime dintre aceștia sunt cadre superioare, adică maiori, locotenenți colonei și colonei. Aproape fiecare al cincilea mesaj despre victimele în rândul Armatei Ruse a vizat un ofițer – cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că o cincime dintre morți erau ofițeri.

Ar putea exista cel puțin două explicații pentru o proporție atât de mare de pierderi de ofițeri.

În primul rând, ofițerilor ruși uciși pe frontul din Ucraina ”li se acordă mai multă atenție – trupurile lor sunt livrate mai întâi acasă, iar decesele sunt, de obicei, raportate public”, a declarat Samuel Crenny-Evans, expert la Institutul Regal Britanic pentru Studii de Apărare și Securitate.

În al doilea rând, mai spune expertul, ofițerii ruși se găsesc pe câmpul de luptă mai des decât, de exemplu, omologii lor occidentali, și asta din cauză că ”sergenții din armata rusă, de cele mai multe ori, operează doar echipamente sau urmează ordine, adică nu conduc pe nimeni”.

Nici parașutiștii ruși nu lipsesc din această statistică: cel puțin 351 de luptători aeropurtați au murit de la începutul invaziei. Cele mai mari pierderi – cel puțin 49 de persoane – au fost suferite de Regimentul 331 Gărzi Aeropurtate de Strike Kostroma.

Conform BBC, acest regiment participat la atacul dat asupra Kievului și a rămas blocat în luptele din partea de nord a regiunii – Bucha, Gostomel, Irpin. Printre morți s-au numărat 12 ofițeri și însuși comandantul regimentului – colonelul Serghei Sukharev – în vârstă de 40 de ani.

Au fost confirmate oficial informații despre moartea a doi comandanți adjuncți ai armatei ruse

Până în prezent, au fost confirmate oficial informații despre moartea a doi comandanți adjuncți ai armatei ruse:

  • Generalul-maior Andrei Suhovetsky din Armata a 41-a
  • Generalul-maior Vladimir Frolov din Armata a 8-a

Totodată, a fost ucis și comandantul adjunct al Flotei Mării Negre, căpitanul de rang 1 Andrey Paliy . În niciunul dintre aceste cazuri, Rusia sau Ucraina nu au explicat cum au ajuns generalii ruș sub focul inamicului.

Partea ucraineană susține, de altfel, că alți trei generali majori au fost uciși în timpul invaziei:

Șeful Statului Major al Armatei 41 – Vitali Gerasimov

Comandantul Armatei 29 – Andrei Kolesnikov

Comandantul Diviziei 150 de pușcași motorizate – Oleg Mityaev .

De asemenea, au existat rapoarte despre moartea a doi generali locotenenți: Andrei Mordvichev – comandantul Armatei a 8-a – și Yakov Rezantsev, comandantul Armatei a 49-a. Ultimii doi ar fi murit pe aerodromul Cernobaevka din regiunea Herson.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase