Generalul rus Mizintsev, ”Măcelarul din Mariupol”: ”Pauza umanitară va începe atunci când forțele ucrainene vor ridica steagurile albe la Azovstal”

Generalul rus Mizintsev, ”Măcelarul din Mariupol”: ”Pauza umanitară va începe atunci când forțele ucrainene vor ridica steagurile albe la Azovstal”
Generalul rus Mikhail Mizintsev - supranumit ”Măcelarul din Mariupol” | Foto - Profimedia Images
Publicat: 22/04/2022, 15:38
Actualizat: 22/04/2022, 18:00

Generalul rus Mikhail Mizintsev – supranumit ”Măcelarul din Mariupol” – a declarat că orice ”pauză umanitară” la combinatul siderurgic Azovstal va avea loc atunci când soldații ucraineni care încă opun rezistență vor ridica ”steagurile albe”.

Șeful Centrului de Management al Apărării Naționale din Rusia a specificat că steagurile albe trebuie ridicate pe întregul perimetru sau pe drumurile car fac legătura între Azovstal și alte zone din jurul Mariupolului.

”Pauza umanitară va începe când forțele ucrainene vor ridica steaguri albe de-a lungul întregului perimetru sau pe anumite rute care duc din Azovstal”, a declarat Mikhail Mizintsev, cel care a comandat forțele ruse în timpul asediului Mariupolului, în timpul căruia au avut loc mai multe atacuri asupra civililor, inclusiv atacuri aeriene asupra teatrului și spitalului orașului, ambele bombardamente fiind considerate, pe scară largă, drept ”crime de război”. 

Irina Vereshchuk – vicepremierul Ucrainei – a scris, vineri, că armata rusă refuză să deschidă un coridor umanitar pentru civili la Azovstal.

”Rușii refuză să deschidă un coridor pentru civili, pretinzând cu cinism că nu înțeleg diferența dintre un coridor pentru ca militarii să se predea și un coridor umanitar pentru a evacua civilii. Dar ei înțeleg totul. Doar că ei încearcă să pună o presiune suplimentară asupra armatei noastre”, a notat oficialul ucrainean pe Telegram. (mai multe detalii AICI)

Celor care se vor preda le sunt garantate ”viața și securitatea”

Abordarea Rusiei față de operațiunea umanitară rămâne aceeași, potrivit agenției TASS: evacuarea va fi efectuată către teritoriile controlate de forțele armate ucrainene sau către Rusia, alegerea aparținând celor evacuați.

Celor care se vor preda, a mai declarat ”Măcelarul din Mariupol”, le va fi garantată viața, indiferent dacă este vorba despre soldați ai armatei ucrainene sau de ”militanți din batalioanele naționaliste și mercenari străini”.

”Soldaților armatei ucrainene, militanților din batalioanele naționaliste și mercenarilor străini care s-au predat le sunt garantate viața și securitatea. Toți se vor bucura de asistență medicală adecvată, inclusiv de prim ajutor, la locurile de întâlnire. Aceasta este inițiativa umanitară a Rusiei și este eficientă non-stop”, a mai spus Mizintsev.

În Mariupol, ”un număr suficient de autobuze, alte autovehicule și ambulanțe cu echipe medicale” ar fi permanent pregătite pentru evacuarea celor care se află acum în incinta combinatului Azovstal.

”Această declarație va fi transmisă sistematic forțelor ucrainene din Azovstal la fiecare 30 de minute. De asemenea, este transmisă prin canalele de comunicare și părții ucrainene, inclusiv viceprim-ministrului Irina Vereshchuk”

Generalul Mikhail Mizintsev, supranumit ”Măcelarul din Mariupol”

”Aduceți-vă aminte de el. Acesta este Mikhail Mizintsev”

Pe data de 23 martie, Oleksandra Matviichuk – protagonistă a mișcării democratice ucrainene, promotor al Centrului pentru Libertăți Civile și consultant al Parlamentului ucrainean – a postat, pe Twitter, o fotografie a generalului rus.

Mesajul cu care a însoțit respectiva fotografie a fost acela că Mizintsev conduce asediul asupra Mariupolului, dând ordin să fie bombardate un spital de copii și un teatru. Mai mult, generalul rus are ”experiență uriașă” după ce a distrus orașe din Siria, a mai notat Oleksandra Matviichuk.

”Aduceți-vă aminte de el. Acesta este Mikhail Mizintsev. El conduce asediul din Mariupol. El a fost cel care a ordonat bombardarea unui spital de copii, a teatrului etc. Are o experiență uriașă în distrugerea orașelor din Siria. Vom avea grijă să ne întâlnim cu el la Haga” (n.red. – Curtea Penală Internațională), a scris Oleksandra Matviichuk.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult