Managerul Spitalului Colentina a fost demis. Pe cine a pus viceprimarul Horia Tomescu să gestioneze bani aduși de Victor Cauni pentru extinderea unității sanitare

Managerul Spitalului Colentina a fost demis. Pe cine a pus viceprimarul Horia Tomescu să gestioneze bani aduși de Victor Cauni pentru extinderea unității sanitare
Dr. Victor Cauni, schimbat de la conducerea Spitalului Colentina, prin decizia semnată de Horia Tomescu / Surse foto: Facebook / ASSMB
Publicat: 22/06/2022, 11:10
Actualizat: 22/06/2022, 11:51

Demiterea doctorului Victor Cauni de la conducerea Spitalului Colentina vine după ce, zilele trecute, în presă au apărut informații conform cărora se intenționează aducerea unui nou manager care să gestioneze banii accesați pentru proiectele de dezvoltare a unității sanitare. Conform declarațiilor publice, managerul a fost dat afară, luni, de majoritatea PNL – USR din București, iar primarul Nicușor Dan ar vrea să numească în locul lui un om al său.

Noul manager interimar al Spitalului Colentina este, începând de miercuri, 22 iunie, Andrei Cosmin David, până la revocarea din funcție, dar nu mai mult de șase luni, conform dispoziției viceprimarului Horia Tomescu. Documentul include și suma pe care noul șef o va primi, ca salariu de bază, respectiv 18.405 lei, conform adresei Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Surse Gândul spun că în spatele deciziei ar fi Nic Voiculescu, cel mai mare lobbyist din industria farma – unchiul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu – care s-ar afla în spatele comisiei de evaluare.

Traseul numirii

„Marea mizerie PNL-USR de la București. Astăzi (luni – n.r.), unul dintre cei mai performanți manageri de spital din București, dr Victor Cauni a fost dat afară de majoritatea PNL-USR de la București. Faptul că dr. Cauni s-a «încăpățânat» să se deschidă spitalul în pandemie, să poată fi tratați și bolnavii cronici, pot să va spun, cu mâna pe inima, pentru că îl cunosc personal și știu cât s-a zbătut pentru spitalul Colentina, că este un manager cum rar am întâlnit”, scria, luni, pe Facebook senatorul PSD Daniel Zamfir.

Dr. Victor Cauni, fost șef al secției de Urologie al Spitalului Colentina, a devenit manager al unității spitalicești după demisia lui Remus Mihalcea, care și-a preluat mandatul de deputat PSD de Argeș, în decembrie 2020.

Andrei Cosmin David a fost director general și a exercitat funcția de președinte, cu rang de secretar de stat al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, până la numirea conducătorului instituției, în condițiile legii, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu, din 8 octombrie 2021. Până la data numirii, Andrei Cosmin David fusese director la Unitatea de Evaluare şi Acreditare a Spitalelor din cadrul ANMCS.

Director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București este în prezent Cristian Plută. Fost director adjunct, al a venit în funcție după ce directorul general anterior, Vasile Apostol, a demisionat din funcție, acuzând presiunile politice pe axa Vlad Voiculescu-Horia Tomescu, cu sprijinul USR, ca să evite punerea în pericol a votării bugetului Primăriei Municipiului București pe anul 2022.

Consilierii general PSD reacționează

Reprezentanții Partidului Social Democrat în Consiliul General al Municipiului București consideră această mișcare o „epurare politică” a administrației actuale.

”Nicușor Dan (USR) se răzbună pe medici pentru că nu a fost invitat la vizita președintelui Iohannis la spitalul Colentina, de Ziua internațională a Asistentului medical. Primarul Nicușor Dan, sprijinit de USR, a început epurările politice în spitalele administrate de Primăria Capitalei. Prima victimă este medicul Victor Cauni, manager interimar la spitalul Colentina, unul dintre cei mai căutați urologi din România, recunoscut în multe țări europene pentru performanțele sale medicale”, au transmis consilierii generali PSD, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestora, miza schimbării o reprezintă o investiție de peste un miliard de lei pentru o clădire nouă a spitalului.

„Un alt motiv al demiterii unuia dintre cei mai performanți manageri de spital din București ar fi supărarea viceprimarului general USR și a lui Nicușor Dan că nu au fost invitați la vizita președintelui Klaus Iohannis la Spitalul Colentina, de Ziua internațională a Asistentului medical, unde a fost prezent doar directorul ASSMB”, au scris aceștia.

Potrivit PSD, Nicușor Dan calcă în picioare, abuziv, votul Consiliului General și a semnat o dispoziție prin care le permite medicilor străini să intre în spitale și să-i “controleze” pe medicii români printr-un așa-zis workshop, a unei întâlniri de lucru.

„Noi, consilierii generali PSD, am atras atenția asupra vizitei de evaluare mascată sub forma unui workshop. Chiar Nicușor Dan a recunoscut în ședința Consiliului General că este, de fapt, o “evaluare”. Până și prefectul Capitalei a atras atenția asupra ilegalității și a atacat în instanță dispoziția emisă de Nicușor Dan. Dar asta nu l-a făcut pe primarul general să se oprească”, se arată în postare.

Conform sursei citate, spitalele Colentina și Sfânta Maria nu au fost alese întâmplător pentru acest workshop, sunt singurele două spitale din subordinea Primăriei Capitalei unde urmează să se construiască noi corpuri și să se facă investiții foarte mari. De altfel, acei medici au “vizitat” Spitalul Colentina și după plecarea lor a urmat schimbarea managerului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete