ECOFIN: Miniștrii de finanțe din UE au adoptat modificările efectuate de Portugalia, Cehia, Spania, Slovenia și Olanda, în PNRR

Publicat: 19/10/2023, 16:14
Actualizat: 19/10/2023, 16:20

Reforma guvernanței economice europene a fost cel mai important subiect de pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfășurat zilele acestea la Luxembourg. Reforma este axată pe trei propuneri care vizează coordonarea eficientă a politicilor economice şi supravegherea bugetară multilaterală (Brațul Preventiv al Pactului de Stabilitate și Creștere), clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv (Brațul Corectiv al Pactului) și cerinţele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre.

În acest context, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, și-a exprimat aprecierea pentru eforturile făcute de președinția rotativă spaniolă în încercarea de a întruni un consens până la sfârșitul acestui an.

„Președinția spaniolă a făcut un pas important pentru a ajunge anul acesta la un consens și reforma să se realizeze. Noi am transmis că susținem propunea prin care cheltuielile de apărare să fie recunoscute explicit ca factor relevant în etapele Procedurii de Deficit Excesiv. Susținem, de asemenea, excluderea atât a împrumuturilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență, cât și a cofinanțării pentru programele UE din definirea indicatorului de cheltuieli nete, acestea fiind instrumente esențiale pentru finanțarea reformelor și investițiilor care vizează prioritățile comune ale UE. Nu în ultimul rând, considerăm că procedura de prelungire a perioadei de ajustare de la 4 la 7 ani trebuie să fie suficient de simplă, în timp ce criteriile nu ar trebui să fie cumulative”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

O altă temă importantă de pe ordinea de zi a ECOFIN a fost legată de impactul economic și financiar al războiului din Ucraina. În acest context, ministrul finanțelor a subliniat importanța coordonării internaționale și a menținerii ajutorului constant pe care Uniunea Europeană i l-a acordat Ucrainei de la declanșarea conflictului, mai ales în actualul context geopolitic.

„Este bine-cunoscut faptul că România a ajutat necondiționat Ucraina prin toate mijloacele, de la asistență umanitară, acces gratuit la servicii medicale și educație, incluziune pe piața muncii, facilități la transportul public pentru refugiați, până la asigurarea tranzitului grânelor și al produselor agricole ucrainene. În plus, suntem toți conștienți de mizele pentru perioada următoare – sprijinul financiar atât de necesar, inclusiv militar, deschiderea negocierilor de aderare la UE, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova, pregătirea procesului de reconstrucție. România este pe deplin angajată în sprijinirea acestor obiective”, a completat Boloș.

ECOFIN: Miniștrii de finanțe din UE au adoptat modificările efectuate de Portugalia, Cehia, Spania, Slovenia și Olanda, în PNRR

La ECOFIN, miniștrii finanțelor din UE au adoptat concluziile privind finanțarea schimbărilor climatice în vederea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP 28), din 30 noiembrie până în 12 decembrie 2023 și au adoptat Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) modificate ale Portugaliei, Cehiei, Spaniei, Sloveniei și Țărilor de Jos.

Reuniunea ECOFIN a fost precedată de cea a Eurogroup în format extins care a avut pe agendă dialogul economic transatlantic, viitorul piețelor financiare și de capital europene și pregătirea reuniunii Euro summit.

Marcel Boloș a avut și mai multe întâlniri bilaterale pe tema reformei guvernanței economice și a cadrului financiar multianual. Astfel, împreună cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, a fost abordată tema deblocării procesului de rambursare a contravalorii obligațiunilor emise de Banca Internațională de Investiții (BII) achiziționate de investitorii români.

De asemenea, ministrul Boloș a discutat cu Marina Wes, director regional la Banca Mondială, despre stadiul proiectelor bilaterale care sunt în desfășurare în România. Cu Marina Wes s-a întâlnit și premierul Marcel Ciolacu, pe 7 septembrie, la București. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Mahsa Amini a câștigat Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire. Moartea Mahsei a marcat un punct de cotitură

VIDEO | Victor Negrescu cere aderarea României la Schengen în PE/ Discuții purtate cu responsabilul de preşedinţia Spaniei la Consiliul UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete