Marcel Ciolacu îi solicită președintelui Ucrainei să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale: ”Afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă”

Marcel Ciolacu îi solicită președintelui Ucrainei să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale: ”Afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă”
Marcel Ciolacu, președintele PSD

Rada Supremă a Ucrainei – parlamentul unicameral – a adoptat Legea minorităților naționale, iar Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), avertizează că dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă este afectat.

Liderul social-democraților îi cere președintelui Volodimir Zelenski să intervină pentru ca această lege să fie revizuită, cu atât mai mult cu cât – în discursul suținut, în luna aprilie, în Parlamentul României – președintele Ucrainei ”a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească”.

Marcel Ciolacu reamintește că președintele Ucrainei – în timpul vizitei pe care liderul PSD a efectuat-o la Kiev – l-a asigurat că ”minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România”.

Îi solicit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei și care afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă.

În discursul susținut, în aprilie, în Parlamentul României, președintele Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România”, scrie Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.

”România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanșarea invaziei Federației Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiați și până la facilitarea exporturilor de grâne”

Marcel Ciolacu

”Prevederi neclare și chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităților”

Președintele PSD reamintește că România susține ”fără rezerve” aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În ceea ce privește Legea minorităților naționale adoptată de Rada Supremă a Ucrainei, aceasta conține și ”reglementări pozitive”, încă există ”mai multe prevederi neclare și chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităților”.

Pe lângă aceste acțiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situații critice, țara noastră susține fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care mă pronunț în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanții pentru respectarea drepturilor minorității românești din această țară.

În noua Lege a minorităților naționale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate. Însă aceeași lege conține mai multe prevederi neclare și chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităților”, a mai notat Marcel Ciolacu.

”România este un exemplu în protejarea minorităților și ne așteptăm ca partenerii și vecinii noștri să acorde aceleași drepturi, atenție și protecție minorității române, așa cum o facem noi de câteva decenii!”

Marcel Ciolacu, președintele PSD


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului