Gabriela Firea: ”Prelungim cu încă o lună, până pe 9 februarie 2023, termenul în care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi”

Gabriela Firea: ”Prelungim cu încă o lună, până pe 9 februarie 2023, termenul în care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – face un anunț important pentru primari, transmițând că a fost prelungit, cu încă o lună, termenul în care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi.

Înființarea acestor 150 de centre de zi pentru copii și familii vulnerabile a fost asumată de România prin Planul Național de Rederesare și Reziliență (PNRR) – au fost primite 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile -, iar proiectele pot fi depuse până pe data de 9 februarie 2023.

”Anunț important pentru toți primarii implicați pentru a le oferi o viață mai bună copiilor și familiilor vulnerabile. Prelungim cu încă o lună, până pe 9 februarie 2023, termenul în care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi pe care România și le-a asumat în PNRR și pentru care am primit 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile.

Dăm astfel șansa tuturor aplicanților – primăriile care depun individual sau în parteneriat cu organisme private – să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a finaliza propunerile pentru care cer finanțare. Ne-am gândit că este dificil pentru cei interesați să transmită proiectele până la începutului lunii ianuarie, prin urmare, noul termen în care așteptăm proiectele va fi 9 februarie 2023.

Așteptăm cereri de finanțare pentru absolut toate comunitățile unde este nevoie de astfel de centre de zi, pentru că ne dorim să avem cât mai multe proiecte în analiză. Vor fi însă punctate suplimentar acele proiecte propuse pentru zonele în care vorbim despre sărăcie extremă și probleme sociale majore”, notează Gabriela Firea.

”Cel puțin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înființate în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă”

În aceeași postare de pe pagina sa de socializare, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse s-a referit și la un alt proiect finanțat din fonduri europene, fiind realizată – de altfel – o cartografiere a zonelor și comunităților vulnerabile.

Gabriela Firea anunță și că 10% dintre aceste centre urmează a fi înființate în acele zone în care comunitatea romilor este numeroasă, iar copiii din familiile care se confruntă cu situații dificile pot veni pe timpul zilei în aceste centre pentru a-și face temele, pentru a socializa, primind o masă caldă și având parte de sprijin și consiliere psihologică.

”După cum știți, în cadrul unui alt proiect finanțat din fonduri europene, am realizat în urmă cu ceva timp o cartografiere a zonelor și comunităților vulnerabile. Rezultatele obținute atunci sunt foarte importante, pentru că, acum vor avea prioritate exact aceste centre de zi care se construiesc ținându-se seama de această cartografiere a serviciilor și a infrastructurii disponibile, în fiecare zonă, pentru copiii expuși unui risc mai mare de separare de familie.

Vorbim despre acele comunități care nu au nici centre de zi și nici măcar un asistent social, tehnician de asistență socială, mediator sanitar, mediator școlar sau consilier școlar și, în care, gradul de sărăcie este la un nivel critic, cei mai mulți locuitori trăiesc doar din venitul minim garantat, nu au locuri de muncă, iar rata abandonului școlar este uriașă. Cartografierea comunităților despre care vorbeam a fost o condiție impusă de instituțiile europene pe parcursul procesului de negociere a PNRR.

  • Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat, la începutul lunii noiembrie, apelul pentru depunerea proiectelor în vederea creării acestei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie.
  • Sprijinim financiar construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea acestor centre destinate atât copiilor care provin din familii aflate în situații de vulnerabilitate, cât și părinților lor. Astfel, de exemplu, primăriile pot obține fonduri și pentru transformarea unor clădiri pe care le dețin deja.
  • Concret, copiii din familiile care se confruntă cu situații dificile – fie că vorbim de lipsuri materiale, de probleme medicale, de situații sociale complicate – pot veni pe timpul zilei în aceste centre pentru a-și face temele, a socializa, vor primi o masă caldă și vor avea parte, atât ei, cât și părinții, de sprijin și consiliere psihologică. Seara se vor întoarce acasă, alături de de părinții, bunicii și frații lor.

Cel puțin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înființate în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă”, mai scrie Gabriela Firea în mediul online, oferind și linkurile către site-ul unde pot fi depuse cererile de finanțare, dar și către ”Ghidul specific” care conține toate condițiile de accesare a fondurilor europene.

  • Cererile de finanțare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR – la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home .
  • Ghidul specific, ce conține toate condițiile de accesare a fondurilor europene acordate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție și anexele care conțin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/ .

Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul...
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?