Oficialii din Marea Britanie raportează „o mare amenințare” de atac terorist la aeroportul din Kabul

Oficialii din Marea Britanie raportează „o mare amenințare” de atac terorist la aeroportul din Kabul
Publicat: 26/08/2021, 15:20
Actualizat: 26/08/2021, 15:20

Oficialii din Marea Britanie au avertizat cu privire la o amenințare „extrem de credibilă” a unui atac la aeroportul din Kabul de către militanții Statului Islamic.

Se întâmplă în momentul în care un efort de evacuare masiv intră în ultimele sale etape, țările luptându-se să scoată oamenii din Afganistanul controlat de talibani înainte de termenul limită de 31 august stabilit de președintele Joe Biden, potrivit cnbc.com.

Unele țări europene au început deja să oprească zborurile de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai.

SUA și alte țări occidentale implicate în evacuare au îndemnat oamenii să stea departe de aeroport, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la posibila activitate teroristă.

Ministrul Forțelor Armate din Marea Britanie, James Heappey, a declarat joi pentru Sky News că ar putea avea loc un „atac iminent, letal” pe aeroportul din Kabul.

“Informațiile de-a lungul săptămânii au devenit din ce în ce mai sigure în ceea ce privește atacul extrem de credibil, iminent, letal asupra aeroportului sau a centrelor de manipulare utilizate de forțele occidentale”, a declarat Heappey pentru Sky News.

Între timp, Biroul Britanic pentru Externe, Comunitate și Dezvoltare, a emis noi orientări pentru a avertiza despre „o amenințare continuă și ridicată de atac terorist”. A îndemnat oamenii să nu călătorească la aeroport și să se îndrepte într-un loc sigur pentru a aștepta sfaturi suplimentare.

Miercuri târziu, ambasada SUA la Kabul a cerut cetățenilor americani din Afganistan să evite deplasarea la aeroportul capitalei, invocând o amenințare de securitate nespecificată în afara porților.

“Din cauza amenințărilor la adresa securității din afara porților aeroportului din Kabul, îi sfătuim pe cetățenii americani să evite călătoriile către aeroport și să evite porțile aeroportului în acest moment, cu excepția cazului în care primiți instrucțiuni individuale de la un reprezentant al guvernului SUA pentru a face acest lucru”, a transmis ambasada SUA la Kabul.

„Cetățenii americani care se află acum la Abbey Gate, East Gate sau North Gate ar trebui să plece imediat”, a adăugat aceasta.

Ambasada SUA la Kabul i-a sfătuit pe americani să fie conștienți de împrejurimile lor în orice moment, să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să aibă un plan de urgență pentru situații de urgență și să monitorizeze presa locală și Departamentul de Stat pentru evoluții.

De ce au crescut temerile unui atac asupra aeroportului din Kabul 

Întrucât efortul de salvare urmează să se termine înainte de termenul limită al SUA de a retrage toate trupele din țară până marți viitoare, fereastra oportunității de a viza operațiunea se închide și amenințarea cu un atac pare să crească.

„ISIS nu a avut un atac real de foarte mult timp”, a declarat Karin von Hippel, directorul generației grupului de reflecție Royal United Services.

Lumea urmărește această situație chiar acum, așa că s-ar putea crede că aceasta este o oportunitate pentru noi de a demonstra un fel de eveniment spectaculos.”

ISIS-K a apărut în jurul anului 2015 ca parte a extinderii acoperirii grupului din Irak și Siria.

Se crede că luptătorii săi ajung la 2.200 – deși această cifră ar putea crește, având în vedere vidul de securitate lăsat de trupele străine care pleacă.

Se bazează în principal în provinciile Kunar și Nangarhar și sunt responsabile pentru unele dintre cele mai grave acte de masacru din Afganistan. Un atac la o maternitate din Kabul anul trecut a ucis 24 de persoane, inclusiv mame și nou-născuți.

Grupul este condus de un militant numit Shahab al-Muhajir. Liderii anteriori au fost uciși sau capturați de forțele americane și afgane.

De asemenea, Statul Islamic nu este prieten cu talibanii , deoarece s-a opus modului în care liderii talibani au negociat cu SUA pentru întoarcerea lor la putere.

Atacarea aeroportului din Kabul ar avea dublu efect de a dăuna forțelor occidentale, subminând în același timp autoritatea primitorilor conducători talibani din Afganistan.

Tipul de atac pe care ISIS-K îl face este un atac sinucigaș folosind un vehicul sau o persoană înarmată cu o vestă sinucigașă, urmată adesea de către oameni înarmați care deschid focul.

Trupele britanice și alte trupe vor face tot posibilul pentru a se proteja pe ei înșiși și pe oamenii care așteaptă zborurile. Dar trebuie să se bazeze și pe talibani pentru a ajuta la securitate.

Posibilitatea ca forțele occidentale să moară într-un atac terorist la ieșirea din Afganistan la sfârșitul unei misiuni lansate în urma atrocităților din 11 septembrie împotriva Statelor Unite în 2001 trebuie să fie extrem de inconfortabil pentru liderii britanici și americani.

Al-Qaeda a efectuat acel atac. Și el are încă o prezență pe teren și – spre deosebire de Statul Islamic – păstrează legături strânse cu talibanii.

Evacuările intră în etapa finală

Administrația SUA nu a împărțit numărul total de americani și cetățeni afgani pe care își propune să îi evacueze înainte ca trupele să plece la sfârșitul lunii.

Aliații NATO și membrii propriului partid al președintelui au solicitat prelungirea termenului de retragere, exprimând îndoiala că coaliția poate evacua toți afganii care sunt eligibili să plece într-un interval de timp atât de scurt.

Cu toate acestea, Biden a reiterat marți liderilor G-7, NATO, Națiunilor Unite și Uniunii Europene că Statele Unite își vor retrage armata din Afganistan până la sfârșitul lunii.

Danemarca a anunțat ultima sa ieșire din capitala afgană joi, iar ministrul Apărării, Trine Bramsen, avertizează: „Nu mai este sigur să zbori în sau din Kabul”.

Guvernul olandez se așteaptă, de asemenea, să efectueze joi ultimul său zbor de evacuare din cauza deteriorării situației de securitate, a raportat Reuters. Acesta a descris decizia ca fiind un „moment dureros”, deoarece persoanele care sunt eligibile pentru evacuarea în țară vor fi acum lăsate în urmă.

Premierul francez Jean Castex a declarat joi la radio franceză RTL că țara nu va mai putea evacua oamenii începând de vineri seară, ca urmare a retragerii americane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului