FOTO&VIDEO | „Marșul Anti-Sărăcie”, în București! Românii din toată țara iau cu asalt Capitala / Proteste în Piața Victoriei și la Guvern!

Publicat: 20/10/2022, 09:06
Actualizat: 20/10/2022, 14:35

„Marșul Anti-Sărăcie”, așa cum a fost numit de sindicaliștii Cartel Alfa, ajunge joi, 20 octombrie, în București. Două caravane au pornit din Ardeal și Moldova, iar joncțiunea se va face azi în Capitală, unde sunt așteptate proteste de amploare.

Românii pichetează sediul Guvernului, dar își vor striga păsurile și în Piața Revoluției.

Românii cer creșterea salariilor și a pensiilor

UPDATE 14:35 – Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Este inadmisibil ca băncile în România să facă profit mai mare decât în țările lor de origine

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a fost prezent joi la „Marșul Anti-Sărăcie”, organizat în București.

Acesta a spus, printre altele, că guvernanții nu sunt capabili să ia decizii în favoarea populației și, din această cauză, sărăcia este tot mai accentuată în România.

„Ceea ce s-a întâmplat până acum arată incapacitatea lor (a guvernanților, n. red.) de a lua decizii, incapacitatea lor de a combate sărăcia voită de anumite grupuri a populației României. Este inadmisibil ca băncile în România să facă profit mai mare decât în țările lor de origine, este inadmisibil ca acele companii de tranzacționare energetică să facă mai mulți bani decât au făcut în ultimii zece ani, este anormal ca, în același timp, să avem legi dedicate, ca să se poată lua comisionul pentru diferite acțiuni guvernamentale”, a spus Hossu.

UPDATE 14:00 – Coloana de protestatari a ajuns în Piața Revoluției. Cei aproape 2000 de oameni scandează în fața sediului MAI pentru creșteri salariale, cer mărirea pensiilor și își exprimă nemulțumirea față de nivelul de trai din România. Până acum, protestul s-a derulat pașnic, fără incidente majore.


UPDATE 12:30 – Mulțimea adunată în Piața Victoriei pleacă în marș spre Piața Revoluției. Sunt prezente în jur de 2000 de persoane, conform estimărilor jandarmilor.


UPDATE 10:00 – La protest vor participa și sindicaliști de la Federația Solidaritatea Sanitară. Redăm integral comunicatul de presă al celor de la Federația Solidaritatea Sanitară:

Solidaritatea Sanitară protestează în stradă

Scăderea continuă a salariilor reale din sănătate a înghițit deja creșterile salariale anterioare, reducând continuu puterea de cumpărare și aruncând o bună parte din lucrătorii din sistemul public de sănătate în situația de sărăcie salarială (vizibilă în special în cazul majorității personalului auxiliar sanitar și a celui nemedical). Eroii de ieri au fost uitați, recunoașterea socială a sacrificiilor făcute și a riscurilor asumate fiind rapid înlocuită de indiferență. Profesioniștii care au crezut anterior că recunoașterea muncii depuse și a importanței sociale a activității lor profesionale se îndrepta către calea cea bună, încep acum să părăsească unitățile publice de sănătate, mulți dintre ei alegând soluția migrației. Inflația accelerată generează lipsuri ce afectează calitatea serviciilor medicale și calitatea vieții profesionale.

În acest context Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță participarea la protestele din data de 20.X.2022 pentru susținerea solicitărilor generale și, mai ales, pentru promovarea revendicărilor specifice profesioniștilor din sănătate. Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” prezenți la acțiune își vor manifesta nemulțumirea în fața celor mai importante instituții responsabile pentru situația lucrătorilor din sănătate, respectiv Guvernul, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, solicitând implementarea solicitărilor organizației.

Așteptările legitime ale profesioniștilor din sănătate sunt transpuse în revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”, acestea vizând:

  • acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022, respectiv acordarea creșterii integrale a salariilor de bază prevăzute de legea salarizării pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical și personalul auxiliar sanitar);
  • raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată, plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază și calcularea salariilor de bază prin raportarea coeficienților de ierarhizare din legea salarizării la salariul de minim brut în plată. Cuplate cu actualizarea continuă, (conform ratei inflației), a salariului minim, aceste măsuri ar putea echilibra veniturile salariale reale ale profesioniștilor din sănătate;
  • implementarea unor măsuri reale de sprijin a lucrătorilor din sănătate, centrate pe actualizarea valorii indemnizației de hrană la prețurile actuale ale alimentelor;
  • modificarea și aplicarea legii privind recunoașterea îndeplinirii accelerate a stagiului de cotizare/pensionarea anticipată pentru toți lucrătorii care își desfășoară activitatea în condiții de muncă deosebit de periculoase;
  • respectarea prevederilor privind limitele timpului de lucru;
  • negocierea și semnarea unui nou CCM la nivel de sector, cu includerea tuturor drepturilor și solicitărilor legitime;
  • elaborarea părții privitoare la Sănătate din noua lege a salarizării împreună cu federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector.

Dacă guvernanții se arată în continuare indiferenți față de soarta profesioniștilor din sănătate, participarea la acest protest ar putea fi doar începutul. Având în vedere faptul că în curând expiră Contractul colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, fapt care generează dispariția unor serii întregi de drepturi negociate și dă posibilitatea de a deschide un conflict colectiv de muncă, programul protestelor ia în considerare toate formele de acțiune, inclusiv greva generală.

Federația „Solidaritatea Sanitară” atenționează guvernanții asupra dovezii pe care pandemia a furnizat-o în privința relevanței implementării planurilor de acțiune propuse de noi: în condițiile în care creșterile salariale din perioada 2016-2018 au determinat retenția profesioniștilor din sănătate, generând reziliența sistemului public de sănătate, este evident că aceasta este direcția corectă de acțiune. Resursa umană din sănătate are caracter strategic, finanțarea ei adecvată având caracterul unei investiții, nu al unei cheltuieli”.


UPDATE 09:30 – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București anunță care este traseul manifestației de astăzi din Capitală și restricțiile de circulație impuse. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.

În data de 20 octombrie a.c., între orele 11.0016.30, va fi organizată o adunare publică după următorul program:

  • între orele 11.00 11.30, adunarea participanților în Piața Victoriei alveola centrală, alveola media, trotuarul din fața Muzeului Antipa;
  • între orele 11.30 13.00, adunare publică în Piața Victoriei alveola centrală, alveola media, trotuarul din fața Muzeului Antipa;
  • între orele 13.00 13.30, deplasarea participanților pe banda I de circulație, pe traseul Piața Victoriei Calea Victoriei Piața Revoluției nr. 1A sediul Ministerului Afacerilor Interne;
  • între orele 13.30 15.00, adunare publică la sediul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Muncii și Energiei;
  • între orele 15.00 15.30, deplasarea participanților pe banda I de circulație, pe traseul Bd. Nicolae Bălcescu Bd. Gheorghe Magheru Piața Romană Bd. Lascăr Catargiu Piața Victoriei;
  • între orele 15.30 16.00, adunare publică la sediul Guvernului României din Piața Victoriei;
  • între orele 16.00 16.30, defluirea totală a participanților.

Traversarea participanților se va face din alveola media către alveola centrală din dreptul semaforului de pe Șos. Kiseleff, sub îndrumarea polițiștilor Brigăzii Rutiere.


Protestul Cartel Alfa a început în 17 octombrie, sub forma a două caravane care s-au format în Zalău, respectiv Botoșani. De acolo, sindicaliștii au organizat marșuri împotriva sărăciei în aproape fiecare oraș pe care l-au străbătut în drumul lor spre București. Coloanele de oameni nemulțumiți se vor strânge azi în Capitală. La orele 11:30, românii se adună în Piața Victoriei, acolo unde este sediul Guvernului, iar la 14:00, în Piaţa Revoluţiei.

Nemulțumirile sunt arhicunoscute și pot fi rezumate simplu – oamenii reclamă scumpirile din acest an, care au dus la creșterea costului de trai!

Cartel Alfa cere majorarea urgentă a salariilor şi pensiilor! „Preţurile la energie, alimente şi alte produse esenţiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce Guvernul, economiştii şi bancherii iau măsuri care pun presiune şi mai mare asupra cetăţenilor (spre exemplu, prin creşterea dobânzilor), în timp ce companiile din energie au profituri record”, au transmis sindicaliştii Cartel Alfa.

„În acelaşi timp, atragem atenţia şi asupra faptului că, în contextul actualelor preţuri, foarte multe unităţi economice sunt puse în situaţia de a-şi înceta activitatea, iar cetăţenii români vor fi puşi în situaţii dramatice din cauza superficialităţii cu care este tratată problema la nivel politic” – Cartel Alfa

Măsurile care trebuie numaidecât implementate de guvernanți vizează:

  • stoparea creşterii preţurilor;
  • creşterea salariilor şi a pensiilor;
  • deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social;
  • aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017 şi a Legii 195/2020!
Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului