EXCLUSIV | Nadia Comăneci, amenințată cu asasini de Nicu Ceaușescu. Mărturiile bodyguardului care a păzit-o în 1993, despre ofițerul CIA dezarmat în hotelul în care stătea „Zeița de la Montreal”

Publicat: 03/01/2022, 09:00
Actualizat: 03/01/2022, 13:12

Unul dintre foștii bodyguarzi ai Nadiei Comăneci a povestit, în exclusivitate pentru Gândul, cum a fost apărată fosta mare gimnastă de un presupus atac comandat de Nicu Ceaușescu, în anul 1993. În același timp, ofițerul a oferit și detaliile unui conflict izbucnit la nunta celebrei gimnaste, care a avut loc la Snagov și care era să se încheie cu un schimb de focuri sângeros, după ce Adrian Năstase, pe atunci premier, și-a pus SPP-iștii să fure mireasa. 

  • Nicu Ceaușescu o amenințase pe Nadia Comăneci că, dacă vine în România, va trimite după ea o echipă de asasini bine antrenați, care au lucrat în slujba tatălui său. 
  • ”Am scos toate gloanțele din pistol, l-am condus până la lift și, chiar înainte să se închidă ușile, i-am dat revolverul și i-am pus cartușele în palmă”, povestește Dan Dumitru cum a prins și dezarmat un ofițer CIA care intrase în hotelul în care erau cazați Nadia Comăneci și Burt Conner când au venit în România pentru prima dată după Revoluție.
  • ”L-am avertizat pe Adrian Năstase că sunt în misiune și sunt dispus să deschid focul. Atunci s-a enervat și m-a întrebat cine este șeful meu”, mărturisește fostul polițist un episod de la nunta Nadiei Comăneci cu Bart Conner.

Stabilită în SUA, Nadia Comăneci a revenit în țară în 1993, însoțită de fostul gimnast american Bart Conner, cel care, peste câțiva ani, avea să-i devină soț.

Vizita Nadiei Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă a lumii din toate timpurile, avea însă să ridice mari probleme autorităților acelor vremuri, care găseau România în plină tranziție, cu instituții de forță slab organizate.

Nadia Comăneci, amenințată de Nicu Ceaușescu

Pe acest fond, Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator, o amenințase pe Nadia Comăneci că, dacă pune piciorul în țară, va trimite după ea o echipă de asasini bine antrenați, care au lucrat în slujba tatălui său.

Motivul răzbunării avea legătură cu o presupusă relație amoroasă din trecutul celor doi, care, deși eșuase de mult, îl lăsase pe Nicușor cu răni nevindecate. Iar autoritățile nu-și puteau permite ca Nadia Comăneci, unul dintre cele mai cunoscute nume românești în străinătate, să pățească ceva.

Ca urmare, generalul Nicolae Nițu, sau „Tata Nițu”, după cum a rămas în istorie primul șef al Poliției Capitalei de după Revoluție, a decis să trimită o echipă din cadrul Departamentului de Intervenție și Acțiuni Speciale (DIAS) care să-i asigure securitatea acesteia, dar și logodnicului ei, Bart Conner.

Generalul Nițu i-a cerut șefului de atunci al DIAS (n.r. – la momentul respectiv, singura structură de intervenție rapidă a Poliției) să formeze un dispozitiv de pază format din trei gărzi de corp și un șofer.

Unul dintre polițiștii trimiși să apere faimosul cuplu a fost tânărul Dan Dumitru, un fost cadru al Ministerului Apărării, specializat în misiuni de cercetare și diversiune, care fusese încadrat relativ recent în structurile de intervenție rapidă ale Ministerului de Interne.

Ofițerul, acum pensionat cu gradul de colonel, a povestit, în exclusivitate pentru Gândul, ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise, atât în timpul vizitei Nadiei Comăneci din 1993, dar și la nunta acesteia, din 1996, care a avut loc la Snagov și unde nași au fost Adrian și Dana Năstase.

”În 1993, mă încadrasem de puțin timp în Poliție. Până atunci servisem în Armată, ca specialist în misiuni de cercetare-diversiune. Eram bine pregătit și am considerat că trupele de intervenție rapidă ale Poliție, atunci în plină dezvoltare, ar putea reprezenta o bună oportunitate pentru viitorul carierei mele.”

Colonelul (r) Dan Dumitru

Ofițerul își amintește că, la momentul primei vizite a Nadiei Comăneci, s-a decis, în cele din urmă, să se aducă trei luptători de la DIAS și un șofer de la Ministerul de Interne.

Inițial, a avut loc un instructaj, în urma căruia fiecare a înțeles ce are făcut.

Trebuia să fie un evacuator, rol care mi-a revenit mie, avangarda trebuia să mergă înainte, iar ariergarda ne asigura spatele”, a explicat ofițerul.

Misiunea de pază era dificilă, pentru că se așteptau băi de mulțime, iar Nadia și logodnicul ei aveau de făcut o mulțime de vizite, la care aveau să participe oameni politici situați la cel mai înalt nivel, așa cum au fost președintele Ion Iliescu și primul-ministru Adrian Năstase.

„Am văzut un bărbat suspect”

În București, Nadia Comăneci și Bart Conner au fost cazați, împreună cu întregul staff, la Hotel Lido. Din motive de securitate, s-a decis să li se pună la dispoziție o aripă întreagă, unde să nu aibă acces nicio persoană străină.

Cu toate acestea, tocmai pe holul hotelului a avut loc un prim incident de securitate, care avea să marcheze întreaga viață a polițistului. Dan Dumitru, ca evacuator, avea obligația ca, la nevoie, să o protejeze pe gimnastă cu propriul său trup.

„Eram pe hol, la hotel, când am văzut, deodată, cum un bărbat îmbrăcat cu o haină lungă și care purta o pălărie mare, de cowboy, venea către noi, aparent liniștit. Pe lângă faptul că nu avea ce să caute în acea aripă a hotelului, am observat că haina era umflată care și cum ar fi acoperit o armă”, a mai spus Dan Dumitru.

„I-am pus cartușele în palmă”

Polțistul s-a repezit fulgerător la bărbatul suspect și l-a lipit de perete, cu toată puterea. Sub pardesiu, avea ascuns un pistol cu butoi, un revolver de mari dimensiuni, care era încărcat.

După ce i-am luat arma, am realizat că este primul revolver pe care îl țin în mână. La noi nu erau. Străinul a scos o legitimație din care nu am înțeles mare lucru, decât că lucra la Ambasada SUA. Am scos toate gloanțele din pistol, l-am condus până la lift și, chiar înainte să se închidă ușile, i-am dat revolverul și i-am pus cartușele în palmă”, a povestit fostul ofițer al Poliției Române.

Ulterior, s-a dovedit că necunoscutul era un ofițer CIA detașat temporar în România.

La recepție, îmi lăsase o carte de vizită. L-am sunat și m-a invitat la Ambasada SUA, să ne antrenăm împreună. Așa am descoperit că era foarte bine pregătit”, îți amintește ofițerul în rezervă.

În cele trei săptămâni petrecute în România, Nadia și Bart Conner au avut un program încărcat. Au mers la Comitetul Olimpic, la Guvern, au vizitat Casa Poporului, au mers la Onești, orașul ei natal, unde, au vizitat o fabrică în care se prelucrau blănuri naturale.

Vizita la casa familiei Năstase

Într-una dintre seri, Nadia Comăneci și Bart Conner au mers în vizită la Adrian și Dana Năstase, care urmau să le fie nași de cununie.

Acolo, gazdele i-ar fi interzis să intre în curte și, inițial, l-ar fi pus să stea pe stradă, în fața porții. Cu greu a ajuns în curtea fostului premier, despre care își amintește că insista să facă multe fotografii în compania Nadiei Comăneci.

Polițistul spune că, la vila de protocol a lui Năstase, vizita Nadiei Comăneci a decurs fără alte incidente. Fosta mare gimnastă avea însă să revină în 1996, pentru a se căsători cu Bart Conner, la Snagov.

„Când s-au întors în ’96, Nadia m-a cerut în mod expres. Așa am ajuns din nou să asigur paza celor doi”, spune Dan Dumitru.

Acesta i-a urmat din nou pe Nadia Comăneci și Bart Conner, peste tot, însă singurul moment de cotitură a avut loc în noaptea nunții, când, din nimic, se putea ajunge la o baie de sânge.

„L-am avertizat pe Adrian Năstase”

Dan Dumitru povestește că, la Snagov, unde a avut loc fericitul eveniment, era tras la mal un vaporaș. La un moment dat, a auzit cum Adrian Năstase a vorbit cu Nadia să se lase furată de SPP-iștii lui și dusă cu vaporașul pe lacul scufundat în beznă. Nașul vroia să-i arate mirelui american cum sunt tradițiile în România.

„Când am auzit ce vor să facă, le-am spus că Nadia Comăneci nu pleacă nicăieri fără mine. Adrian Năstase nu m-a luat în serios. Mi s-a spus să-mi văd de treaba mea. Am insistat și am spus că, dacă vor să fure mireasa, ea trebuie să fie de acord și că nu pleacă nicăieri fără mine. L-am avertizat pe Adrian Năstase că sunt în misiune și sunt dispus să deschid focul. Atunci s-a enervat și m-a întrebat cine este șeful meu.”

Colonelul (r) Dan Dumitru

După ce Adrian Năstase a vorbit cu cineva, polițistul DIAS a fost anunțat că mireasa se va fura împreună cu el și o va însoți pe vaporașul special pregătit în acest sens.

Când a plecat, pe scara avionului, Nadia m-a întrebat dacă nu vreau să vin la Oklahoma și să fiu garda ei de corp. Mi-a spus că are o sală de gimnastică acolo și aș putea să predau și eu arte marțiale, dar să mă gândesc repede, pentru că intenționează să angajeze pe cineva. Am spus că nu las eu Poliția pentru nimic în lume. Cred acum că am făcut greșala vieții mele”, își încheie povestea colonelul Dan Dumitru.


Citește și

VIDEO | Nuțu Cămătaru spune că Adrian Năstase l-a căutat când era închis la Jilava. Ce i-a reproșat celebrul interlop fostului președinte al PSD

EXCLUSIV VIDEO | Povestea cutremurătoare a singurului ”terorist” arătat la televizor în decembrie 1989. Cum a ajuns un campion mondial de handbal desfigurat, scuipat și sechestrat: ”Nu m-am recunoscut, întreaga față era neagră”

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?