Dezvăluiri din ultimele clipe de viață ale cuplului Ceaușescu. De ce a cerut dictatorul să fie împrumutat cu bani

Dezvăluiri din ultimele clipe de viață ale cuplului Ceaușescu. De ce a cerut dictatorul să fie împrumutat cu bani
Elena și Nicolae Ceaușescu, în ziua execuției
Publicat: 27/12/2021, 12:36
Actualizat: 27/12/2021, 12:59

Elena și Nicolae Ceaușescu au format vreme de aproape 25 de ani cuplul dictatorial al României. Cei doi s-au cunoscut în 1939, cu puțin timp înainte ca dictatorul să fie închis timp de trei ani pentru propagandă comunistă. În volumul „Tovarășa” scris de istoricul Lavinia Betea, sunt dezvăluite ultimele clipe din viața cuplulul Ceaușescu la U.M. 01417 din Târgovişte, locul în care cei doi au fost reţinuţi, judecaţi şi executaţi în decembrie 1989.

Nicolae Ceaușescu purta fularul pe care îl achiziționase în anii ’70, în America, atunci când cuplul dictatorial vizitase pentru prima dată Statele Unite ale Americii, scrie istoricul Lavinia Betea în volumul „Tovarășa”.

„A scuipat ceaiul”

La Târgoviște, un birou din comandamentul cazărmii s-a transformat în dormitor cu paturi cazone din fier. Paisie a rămas cu Ceaușeștii, la paza din exterior fiind puși doi militari din garnizoană. Li s-a dat rație ca și cum ar fi fost ofițeri detașați. Le-au adus și o cină: pâine uscată, brânză și ceai. El a scuipat ceaiul îndulcit. Nu știți că tovarășul are diabet?, s-a oțărât Tovarășa, uitând că bolile lor sunt secrete. Ea nu s-a atins de mâncare. Aveau la dispoziție o masă, două scaune, două paturi și o lumină chioară în camera cu ferestrele către stradă, dar bine camuflate. Aerul s-a făcut repede sufocant (…)

Lavinia Betea – Tovarășa, Biografia Elenei Ceaușescu, editura Corint

„Voia să-și cumpere o camașă în locul celei murdare”

Un alt episod important din decembrie 1989 de la Târgoviște este descris de istoricul Lavinia Betea în volumul „Tovarășa”. Dictatorul Ceaușescu își dorea să fie împrumutat cu bani pentru a-și cumpăra o camașă în locul celei murdare, în schimb Elena, era „deranjată de guițatul porcilor tăiați pentru cantină”.

La Târgoviște, Ceaușescu s-a plimbat ca leul în cușcă în acea primă noapte. „Liniștește-te, Nicule, se va rezolva într-un fel…”, îl alina ea. Se mângâiau unul pe altul „ca niște porumbei”, după relatările paznicilor. Aceștia din urmă intraseră în plin coșmar: el îi isteriza cu plimbarea nervoasă, ea, ațipită, făcând figură de cadavru: cu mâinile pe burtă, gura deschisă, pielea pergamentoasă… Ceaușeștii s-au adaptat la captivitate. N-aveau decât hainele de pe ei. Ea, fără pieptene, fără oglindă, își trecea mâna prin păr. S-a arătat, în schimb, deranjată de guițatul porcilor tăiați pentru cantină. El a rugat, fără succes, să fie împrumutat cu bani ca să-și cumpere o camașă în locul celei murdare. La un moment dat, a încercat să încalece fereastra camuflată. Voia să iasă în stradă și să le vorbească demonstranților care, credea el, îi sprijineau.

Lavinia Betea

Pe 22 decembrie 1989, în jurul orei 19.00, soții Ceauşescu au fost duși în incinta UM 01417 Târgovişte, unde au rămas arestați până pe 25 decembrie, când, în urma unui proces rapid, la fața locului, au fost condamnați și executaţi.

Citește și

EXCLUSIV VIDEO | Povestea cutremurătoare a singurului ”terorist” arătat la televizor în decembrie 1989. Cum a ajuns un campion mondial de handbal desfigurat, scuipat și sechestrat: ”Nu m-am recunoscut, întreaga față era neagră”

VIDEO | De ce nu a vrut Elena Ceaușescu stație de metrou la Romană. Misterul celui mai îngust peron, dezlegat de inginerul ales de dictator să construiască metroul