McDonald’s, Starbucks și Disney, prinse în conflictul dintre Israel și Hamas/ Scăderi înregistrate pe piața bursieră

McDonald’s, Starbucks și Disney, prinse în conflictul dintre Israel și Hamas/ Scăderi înregistrate pe piața bursieră
Publicat: 23/10/2023, 15:47

În contextul războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, în spațiul online au început să circule mesaje de boicotare a trei giganți americani. Este vorba despre lanțul american de fast-food, McDonald’s, gigantul cafenelelor, Starbucks, și compania cinematografică Walt Disney, toate cu sediul în SUA.

Conflictul dintre Israel și Hamas începe să aibă repercusiuni și asupra mediului de business internațional, nu doar în plan politic și social. De pildă, compania americană de fast-food McDonald’s a intrat în vizorul susținătorilor cauzei palestiniene, din pricina unor ambalaje la produsele lor care folosesc culorile Israelului, respectiv alb – albastru.

Sursa: Free Palestine

Decizia unui magazin McDonald’s din SUA de a-și împacheta burgerii în culorile israeliene a stârnit indignare globală pe rețelele de socializare. Un client din Chicago a încărcat un videoclip săptămâna trecută, exprimându-și șocul și indignarea că burgerul său era învelit în albastru și alb, asemănător cu culorile drapelului israelian.

Mc Donald’s este acuzată că oferă mâncare gratuită soldaților IDF, precum și spitalelor care tratează răniți din atacul de pe 7 octombrie. De asemenea, restaurantul a anunțat că oferă o reducere de 50% pentru soldații și forțele de securitate care le calcă pragul.

Pe 23 octombrie, acțiunile la McDonald’s au scăzut pe piața bursieră cu 0,10%. Astfel, o acțiune la gigantul american se tranzacționează luni cu 258,11 USD, cu mai puțin de 0,27 de dolari, față de ziua precedentă. 

Starbucks – scandal între sindicat și patronat

Compania americană Starbucks, lideră în industria cafelei, a criticat un mesaj al sindicatului său despre atacul terorist al Hamas asupra civililor israelieni. Sindicatul, Starbucks Workers United, a postat „Solidaritate cu Palestina” pe platforma de socializare X deasupra unei imagini cu un buldozer operat de Hamas care dărâma un gard din Gaza în timpul atacurilor împotriva Israelului.

Într-o declarație oficială, compania Starbucks s-a distanțat de comentariile angajaților săi: „Condamnăm fără echivoc aceste acte de terorism, ură și violență și nu suntem de acord cu declarațiile și opiniile exprimate de Workers United și membrii săi”, a spus Starbucks într-o postare, citată de CNN.

Cuvintele și acțiunile Workers United le aparțin lor și numai lor, a adăugat compania.

Starbucks a dat în judecată sindicatul Starbucks Workers United, acuzând-ul că folosește numele și logo-ul companiei atunci când a postat pe rețelele de socializare. Procesul este depus la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Iowa din Davenport, și citează ca reclamanți pe Service Employees International Union, Workers United și Iowa City Starbucks Workers United, conform Newsweek.

Luni, o acțiune la compania Starbucks se tranzacționează cu 94,19 USD, în scădere cu 0,24% față de ziua precedentă.

Disney: Ajutor de 2 milioane de dolari pentru Israel

Săptămâna trecută, gigantul american din industria cinematografica a anunțat că va oferi Israelului un ajutor în valoare de 2 milioane de dolari. Peste 700 de lideri din industria divertismentului au semnat o scrisoare deschisă publicată de organizația non-profit Creative Community For Peace, în sprijinul Israelului.

Printre celebritățile și directorii de divertisment care au semnat scrisoarea, se numără: Gal Gadot, Jerry Seinfeld, Jamie Lee Curtis, Chris Pine, Mayim Bialik, Liev Schreiber, Amy Schumer, Michael Douglas, Debra Messing, Haim Saban, Mark Hamill, Rick Yorn, Howie Mandel, Julian Edelman , Antoine Fuqua și alții.

Trebuie să facem cu toții tot ce putem pentru a sprijini oamenii nevinovați care se confruntă cu atât de multă durere, violență și incertitudine – în special copiii. Condamnăm aceste atacuri, ura care le-a motivat și toate actele de terorism și vom continua să lucrăm pentru a găsi mai multe modalități de a oferi sprijin în regiune și de a onora victimele, familiile lor și toți cei afectați de acest război, a spus CEO-ul Disney, Robert A. Iger. 

Disney a donat 1 milion de dolari către Magen David Adom, o filială a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilunii Roșii care oferă servicii medicale de urgență și servicii bancare de sânge în Israel și 1 milion de dolari altor organizații nonprofit care lucrează în regiune, în special celor cu un concentrați-vă pe acordarea de ajutor copiilor, titrează The Times of Israel.

Astăzi, o acțiune la compania americană Walt Disney se vinde cu 82,65 de dolari, cu 0,72% mai puțin față de ziua precedentă.

Cele trei companii nu sunt sigurele pe care susținătorii pro-Palestina îi îndeamnă pe consumatorii din întreaga lume să le boicoteze. Alături de cele trei, pe „lista neagră” se numără și companii precum L’Oréal Paris, Nestlé, Coca-Cola, HP, Siemens sau Strauss.

Sursa: Free Palestine
Sursa: Free Palestine

În timpul invaziei Federației Ruse în Ucraina, mai multe companii au adoptat aceeași strategie de marketing, în sensul în care au afișat mesaje de susținere pentru Ucraina, ba chiar au plecat definitiv de pe piața rusă. Același tratament l-au avut și anumiți sportivi din Rusia, care le-a fost interzisă participarea la diferite turnee internaționale, doar pe motivul cetățeniei lor. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

VIDEO | Ion Cristoiu atrage atenția conducerii de la Tel Aviv: „Experiența din 2008-2009 a dus la o răsturnare a imaginii Israelului”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...