EXCLUSIV | Medicul sportiv Alin Popescu: ”Suspendarea Simonei Halep pentru dopaj pare un caz Andreea Răducan, adică o administrare eronată. Nu cred că substanța i-a augmentat performanța”

EXCLUSIV | Medicul sportiv Alin Popescu: ”Suspendarea Simonei Halep pentru dopaj pare un caz Andreea Răducan, adică o administrare eronată. Nu cred că substanța i-a augmentat performanța”
Publicat: 21/10/2022, 20:07
Actualizat: 21/10/2022, 20:53

Medicul Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, a declarat, pentru Gândul, că situația prin care trece acum Simona Halep, suspendată pentru dopaj, pare un caz similar cu cel al fostei gimnaste Andreea Răducan, de administrare eronată a unei substanțe aflate pe lista celor interzise, pentru că un sportiv care ajunge în top 10 mondial în tenis nu consumă nici măcar în cantități mici medicamente fără să întrebe un specialist. Medicul a mai spus că Roxadustat, o substanță puțin folosită în sport, nu ar fi ajutat-o oricum pe Simona Halep să își crească performanța, de aceea crede că este vorba doar de o eroare umană.

Roxadustat, o substanță vândută sub numele de Evrenzo, este un medicament folosit în tratarea anemiei, care stimulează producția de hemoglobină și celule roșii.

”Problema este foarte simplă, nu trebuie să o complicăm. Există un cod mondial antidoping și o listă de metode și substanțe interzise care se actualizează anual. La fiecare 1 ianuarie, peste tot în lume apare codul. Substanța respectivă este pe listă de prin 2011. În momentul de față, sportivul este total responsabil de ce se găsește în corpul lui, acesta văzându-se în urină și în sânge, în cazul unui control doping.

Din punctul meu de vedere, este un caz Andreea Răducan (testată pozitiv pentru pseudoefedrină la Olimpiada de la Sydney – n.red.), adică o eroare. O administrare eronată a unei substanțe, nu văd augmentarea performanței prin ce s-a administrat”, a spus medicul Alin Popescu, secretar general al Societății Române de Medicină Sportivă.

Alin Popescu a precizat că foarte important pentru un sportiv care ajunge în topurile internaționale este și staff-ul medical, care se ocupă de supravegherea medicației. Medicul sportiv a explicat că Simona Halep, care a ajuns în top 10 mondial la tenis, nu ar fi putut să facă greșeala să ia o substanță fără să întrebe un specialist din staff-ul ei.

”Aici este foarte interesant de văzut reacția staff-ului medical. Și aici sunt medici buni, dar nu neapărat de medicină sportivă. O componentă de bază este reprezentată și de acest management, de această supraveghere a medicației pe care un sportiv o ia. Aici vorbim atât la medicația clasică pentru diverse patologii, cât și de suplimente nutritive care sunt indispensabile.

Simona Halep, prin prisma faptului că de aproape un deceniu stă în top 10 mondial în tenisul feminin, mi-e greu să cred, totuși, că ar fi făcut niște greșeli, adică ar fi consumat, indiferent cât de mici ar fi fost cantitățile, niște medicamente fără să întrebe un specialist, asta în ideea în care nu ar avea un specialist direct în staff-ul ei”, a mai spus Alin Popescu.

Medicul sportiv a reiterat ideea că, analizând din toate punctele de vedere situația Simonei Halep, concluzia ar fi că a fost vorba de o eroare umană.

”Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt oarecum în ideea în care a fost o eroare umană, nu neapărat o tendință de a trișa. Dar eroarea, din păcate, se plătește și în momentul de față este o responsabilitate foarte mare pe umerii jucătorilor. Absolut toate substanțele care se găsesc în corpul jucătorului sunt în responsabilitatea lui”, a mai spus Alin Popescu.

”Nu cred că Roxadustat i-a augmentat performanța”

Medicul sportiv a adăugat că Roxadustat nici măcar nu ar fi ajutat-o pe Simona Halep să își crească performanța la competițiile sportive.

Este o substanță relativ puțin folosită în sport. Nu-mi dau seama care este indicația terapeutică pentru care ar fi fost folosită, mi-e greu să spun exact despre ce este vorba.

Indiferent de ce ar fi luat-o, deși nu-mi dau seama cu ce diagnostic s-ar fi legat, nu cred că a fost cu bună știință și nu cred că i-a augumentat performanța”, a spus Alin Popescu.

Medicul a subliniat că este foarte important ca sportivilor de performanță să li se reitereze că lista interzisă este clară și că fiecare este responsabil de ce are în corp.

„În cazul Roxadustat, nu are rost să ne gândim decât strict la faptul că este pe listă și că nu trebuie să apară în organism. Acestea sunt regulile jocului. Repet, cred că nu a fost dorința de a trișa”, a mai spus medicul sportiv Alin Popescu.

Simona Halep, suspendată pentru dopaj

Simona Halep a fost depistată având în organism o substanță interzisă sportivilor, la un test antidoping efectuat la US Open, în 2022. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a suspendat-o pe Simona Halep din circuitul WTA, decizia fiind provizorie, până la finalizarea anchetei.

Simona Halep riscă să fie suspendată între doi și patru ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanță interzisă în sportul profesionist, susține Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„Având în vedere ca Simona Halep a fost depistată pozitiv după un test antidoping la o substanță interzisă de către Agenția Mondială Anti-Doping, substanța Roxadustat, căile pentru a-și dovedi nevinovăția sunt următoarele: în primul rând trebuie verificat dacă avea o Scutire de Uz Terapeutic (SUT), adică, dacă a declarat în mod oficial că folosește o anumită medicație.

În cazul în care nu avea o SUT ar trebuie sa dovedească fie că a ingerat substanța respectivă în mod involuntar, fie că i-a fost prescrisă de către un medic care știa că este sportivă de înaltă performanță”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a explicat, într-un comunicat, că Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în ambele probe biologice preluate la US Open.

Simona Halep: ”A venit ca șocul vieții mele, mă simt confuză și trădată”

Simona Halep a anunțat, pe Facebook, că a fost depistată pozitiv la testul antidoping cu substanța Roxadustat. Sportiva susține că este nevinovată și că abia acum începe „meciul vieții ei”.

„Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică, ceea ce a venit ca șocul vieții mele. În întreaga mea carieră, ideea de a trișa nici nu mi-a trecut vreodată prin minte, pentru că este împotriva tuturor valorilor cu care am fost educată. În fața unei situații nedrepte, mă simt complet confuză și trădată.

Voi lupta până la final să demonstrez că nu am luat niciodată cu știință vreo substanță interzisă și am credința că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală. Nu este despre titluri sau bani. Este despre onoare și o poveste de iubire pe care am avut-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep pe Facebook.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, despre cazul Simona Halep: „În astfel de cazuri, suspendarea este între 2 și 4 ani”

Ce este Roxadustat, substanța pe Simona Halep a luat-o. Din cauza acesteia, sportiva a ieșit pozitivă la testele de dopaj

Ce sportivi români au fost depistați dopați de-a lungul timpului. Adrian Mutu, pe lista ”neagră”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman