Mesaj dur pentru Florin Cîțu din partea grefierilor: „Poate luăm și noi o pauză în ianuarie…”

Mesaj dur pentru Florin Cîțu din partea grefierilor: „Poate luăm și noi o pauză în ianuarie...”
Ministrul Florin Cîțu, invitat la emisiunea GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 01/01/2021, 06:38

Președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, Cătălin Trăistaru, a anunțat joi că grefierii vor să oprească activitatea în luna ianuarie, în semn de protest față de decizia guvernului de a „îngheța” în 2021 creșterile salariale din sistemul public.

Reprezentanții sindicatelor grefierilor, polițiștilor și angajaților din penitenciare au protestat, joi, în mai multe județe, nemulțumiți de plafonarea creșterilor salariale din sistemul public, în 2021, la nivelul lunii decembrie 2020, scrie adevărul.ro.

Liderul sindicatului grefierilor a făcut referire la declarația premierului Florin Cîțu, care a susținut, miercuri, că sistemul public va lua o pauză de la creșterile salariale.

„Poate trebuie să înghețăm și noi munca la propriu”

„Solicităm Guvernului în primul rând să nu fie adoptată o astfel de ordonanţă. Am văzut în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri de primul-ministru că a spus că această ordonanţă va fi adoptată indiferent de voinţa partenerilor de dialog, respectiv sindicatele, şi că este nevoie de o pauză. Şi atunci am stat şi ne-am gândit că poate este nevoie ca şi noi în activitate să luăm o pauză în ianuarie, motiv pentru care la începutul săptămânii viitoare vom anunţa un calendar amplu de proteste pe perioadă nedeterminată, inclusiv în ceea ce priveşte sindicatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte sindicatele afiliate Federaţiei Publisind. Dacă domnul ministru a spus că trebuie să luăm o pauză în aplicarea legii, adică să nu mai fim plătiţi şi să ne îngheţe salariile, poate o să trebuiască să blocăm şi noi activitatea şi să îngheţăm munca la propriu ca să fim auziţi de factorul decident. Se va putea ajunge inclusiv la blocarea activităţii în cazul în care se va continua cu aceste măsuri”, a afirmat Cătălin Trăistaru.

Trăistaru spune că sporurile grefierilor sunt deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018, iar la nivel național există probleme referitoare la aplicarea neunitară a acestora.

„Ne interesează aplicarea legii salarizării”

„Prin urmare, ne-am îndreptat în instanţă împotriva angajatorilor noştri, am obţinut hotărâri judecătoreşti definitive prin care s-a recunoscut modul corect de calcul a sporurilor, hotărâri judecătoreşti a căror aplicare nu va mai putea fi posibilă în anul 2021 dacă această ordonanţă de urgenţă îngheaţă sporurile la nivelul lunii decembrie 2020. Pe de altă parte, pe noi ne interesează aplicarea legii salarizării inclusiv în ceea ce priveşte salariul de încadrare, având în vedere că avem şi aici o problemă cu modul greşit de calcul a salariilor la momentul elaborării legii: îngheţarea salariilor la nivelul lunii decembrie 2020 arată faptul că inclusiv în ceea ce ne priveşte nu vor fi sorţi de izbândă pentru rezolvarea acestei componente a salariului în anul 2021 şi în anul 2022″, a conchis preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult