LIVE TEXT | Miniștrii Cabinetului Cioloș, în fața comisiilor de specialitate. Cătălin Drulă, aviz pozitiv la Transporturi / Avize negative pentru majoritatea candidaților audiați – UPDATE

LIVE TEXT | Miniștrii Cabinetului Cioloș, în fața comisiilor de specialitate. Cătălin Drulă, aviz pozitiv la Transporturi / Avize negative pentru majoritatea candidaților audiați - UPDATE
Ziua audierilor în comisiile reunite ale Parlamentului pentru candidații propuși de Dacian Cioloș să formeze noul Cabinet / Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 19/10/2021, 07:27
Actualizat: 19/10/2021, 20:30

Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș sunt  audiați, marți, în comisiile parlamentare de specialitate, urmând ca miercuri să fie exprimat votatul în plenul reunit noul Cabinet și noul program de guvernare. Cu excepția lui Cătălin Drulă, toți candidații propuși au primit aviz negativ.

UPDATE ORA 20:10: Ioana Mihăilă, aviz negativ pentru funcția de ministru al Sănătății – 7 voturi pentru, 18 împotrivă și 9 abțineri.

Ioana Mihăilă este medic, antreprenor, fost secretar de stat și ministru al Sănătății. Este absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și profesează ca medic endocrinolog în Cluj și în Oradea.
A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din județul Bihor, a pornit de la zero un mic cabinet medical care s-a transformat în câțiva ani într-o clinică de specialitate cu zeci de angajați, implicați în tratarea pacienților din județ. Din februarie 2021, a fost numită secretar de stat, din acest rol a coordonat activitățile de gestionare a investițiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe și elaborarea componentei de sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ca ministru al Sănătății, între lunile aprilie-septembrie 2021, Ioana Mihăilă a transparentizat toate contractele de achiziții de la Ministerul Sănătății și a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcțiilor de manageri în spitale, a aprobat lista medicamentelor esențiale și a extins vaccinarea gratuită anti-HPV pentru adolescentele între 11 și 18 ani.

UPDATE ORA 2 19.45: Corina Atanasiu a primit aviz negativ pentru funcția de ministru al Educației de la comisiile de învățământ

Corina Atanasiu este expertă în accesarea de fonduri europene și are la activ numeroase proiecte de dezvoltare locală, combaterea sărăciei și din sfera educației.
În perioada ianuarie – septembrie 2021 a fost secretar de stat în ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și s-a ocupat de componenta de educație din PNRR.
A absolvit Colegiul Al. I. Cuza, este licențiată în Științele Educației, are două studii masterale, Administrație Publică și Studii de Muncă și formare în Educație în criză, precum și numeroase certificări. Foarte implicată în comunitate, este de 20 de ani voluntar activ al Crucii Roșii Vrancea, calitate din care a atras finanțări de aproape 1 milion de Euro pentru dezvoltarea locală, care au dus la îmbunătățirea calității vieții copiilor și familiilor lor din județ.
De 7 ani este implicată civic în dezvoltarea asociațiilor de părinți din România. A spijinit crearea Federației Părinților și Aparținătorilor Legali, alături de care a militat pentru implicarea părinților în efortul de modernizare a școlilor.

UPDTATE ORA 16:08: Claudiu Năsui a primit vot negativ în comisiile de specialitate reunite pentru funcția de ministru al Economiei. S-au înegistrat 13 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” și 11 abțineri (din sală).

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și deputat de București, este de profesie economist specializat în finanțe. În perioada 2016 – 2020 a fost deputat, membru în Comisia de Buget, și a promulgat un pachet de legi care debirocratizează activitatea economică și încurajează antreprenoriatul.
Înainte de a intra în politică, Claudiu Năsui a lucrat exclusiv în sectorul privat, în consultanță financiară și în sectorul bancar. A absolvit Facultatea de Finanțe a Universității Paris-Dauphine și a efectuat un Master la Universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanțelor. În 2014, Claudiu a lansat Open Budget, platforma de transparență bugetară care prezintă bugetul statului într-un mod inteligibil și transparent oricui este interesat.
Ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, între ianuarie 2020 și septembrie 2021, Claudiu Năsui a asigurat, în mandatul său, o sumă record pentru firmele românești afectate de pandemiei – 2,34 miliarde lei. A preluat măsurile de ajutor Covid cu un gol de finanțare de 500 de milioane de euro, din care a reușit să facă rost de 400 de milioane de euro. În plus, Claudiu Năsui a făcut publice toate contractele cu statul pe care le are ministerul, a numit noi consilii de administrație transparent, formate din profesioniști pentru toate companiile din subordine. A lansat un amplu program de debirocratizare care să vină în sprijinul antreprenorilor. A schimbat modul de acordare a schemelor de ajutor de stat, astfel încât să reducă corupția și să elimine criteriul „primul venit, primul servit”, prin introducerea plății pro-rata pentru toți.

UPDATE ORA 15:30: Mihai Goțiu este audiat pentru funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.

Membrii comisiilor reunite au dat aviz negativ pentru candidatura lui Mihai Goţiu la conducerea Ministerului Mediului, cu 18 voturi „împotrivă”, 9 „pentru” şi 7 abţineri.

Cine e Mihai Goțiu

Mihai Goțiu a fost senator USR între 2016 și 2020 și a activat în Comisia de mediu. Este printre inițiatorii legii DNA-ul Pădurilor și modificărilor la Codul Silvic împotriva mafiei lemnului din România. În ultimii ani a făcut multe vizite în țară pentru a documenta tăierile ilegale de păduri.

Mihai Goțiu are studii de Drept și un doctorand în Jurnalism și Comunicare de mediu la Universitatea Babeș Bolyai Cluj și a avut o carieră în mass-media, timp de 20 de ani. Cele mai cunoscute articole au fost cele de investigație, reportaje, analize și comentarii legate de cazul Roșia Montană, pe care l-a documentat începând cu anul 2002.

UPDATE ORA 15:25. Ionuț Moșteanu a primit aviz negative pentru Ministerul Dezvoltării. El a primit 10 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și 16 abțineri.

Ionuț Moșteanu este deputat de Argeș la al doilea mandat și lider al grupului USR în Camera Deputaților. În primii patru ani în Parlament, a militat din Comisia pentru transporturi pentru deblocarea lucrărilor la Autostrada Pitești-Sibiu și pentru alte proiecte mari de infrastructură.
În 2016, Ionuț a fost secretar de stat în ministerul Transporturilor în Guvernul tehnocrat, unde responsabilitatea sa principală a fost rezolvarea problemelor de management din companiile aflate în subordine, printre care Tarom, ROMATSA, Compania Națională de Aeroporturi București, Portul Constanța. Într-un timp scurt, a reușit să demită câțiva directori incompetenți și să rezolve conflictele cu sindicatele.
Înainte de a intra în politică, a lucrat peste 20 de ani în mediul privat, în companii multinaţionale, unde a coordonat proiecte și echipe de oameni (Scala J Walter Thompson, Connex/Mobifon, Western Union, Leo Burnett/Publicis), apoi a devenit antreprenor.

UPDATE ORA 15:00: Dragoș Pîslaru, propus pentru madatul de ministru al Finanțelor, este audiat de membrii comisiilor reunite pentru buget, finanțe, bănci.

Dragoş Pîslaru a primit aviz negativ, după ce s-au înregistrat 11 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 13 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

Cine este Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru este de profesie economist, deține un doctorat în economie la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române și un masterat în Relații Internaționale obținut la London School of Economics, Marea Britanie.

A fost ministru al Muncii și Protecției Sociale în 2016, în guvernul condus de Dacian Cioloș. A participat la numeroase proiecte interne și internaționale ca expert pe probleme sociale, dezvoltare rurală, politici sociale, piața forței de muncă.

Din mai 2019 este europarlamentar din partea USR și are ca priorități alocarea de resurse pentru crearea de competențe, accesul la locuri de muncă, combaterea sărăciei, incluziunea socială, dar și consolidarea și implementarea Fondului Social European și nu numai.

Ca membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON), Dragoș Pîslaru a fost coraportor al Parlamentului pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai ambițios program de redresare al Uniunii Europene din istoria recentă.

UPDATE ORA 15:00: Cristina Prună a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Energiei. Membrii comisiilor de specialitate ale Parlamentului i-au acordat 14 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi au fost 16 abţineri, potrivit Agerpres.

 Cine este Cristina Prună

Cristina Prună, în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților și deputat de București la al doilea mandat, este economist de profesie, iar, anterior intrării în politică, a studiat și lucrat în mai multe țări vest-europene, atât în sectorul privat, cât și în instituții europene.

În primul mandat de deputat, a fost membru în Comisia pentru industrii și servicii și în Comisia pentru afaceri europene. Pe parcursul mandatului de parlamentar, a co-inițiat și promovat proiecte pentru promovarea industriei și debirocratizarea și ușurarea vieții mediului de afaceri, iar trei dintre acestea au și devenit legi. Printre altele, a reușit eliminarea restricțiilor pentru înființarea unei firme și a costurilor inutile impuse de stat micilor antreprenori.

Cristina este vocea USR în ceea ce privește promovarea unor proiecte mari care țin de reindustrializare și securitatea energetică a României. A coordonat Programul de Guvernare al USR pe zona de energie și a contribuit la programul pe economie.

De asemenea, a propus măsuri pentru echilibrarea pensiilor și oferirea de alternative, prin pilonul 2, prin folosirea banilor din resursele naturale pentru pensiile tuturor românilor, pe model norvegian.

UPDATE ORA 14:45. Propus pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a primit aviz negativ, după ce s-au înregistrat 13 voturi „împotrivă”, 7 voturi „pentru” şi 8 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 Cine este Cristian Ghinea

Cristian Ghinea este licenţiat în Studii Politice şi Administrative și a absolvit un program de Master la London School of Economics and Political Science. În anul 2009 a fondat, împreună cu un grup de experţi, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), un think-tank având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice.

În aprilie 2016 a devenit Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, după o perioadă de cinci luni petrecute la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloş, unde a iniţiat şi coordonat „Comisia de tăiat hârtii”, un proiect legislativ menit să uşureze viaţa cetăţenilor prin reducerea birocraţiei. Ca ministru a lucrat la Pachetul Anti-Sărăcie.

După experiența în guvernul tehnocrat, s-a înscris în USR și a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Cristian Ghinea a fost deputat de București până în mai 2019 când a devenit europarlamentar USR, vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională. Ca europarlamentar, s-a asigurat că Parchetul European EPPO va primi o finanțare adecvată, a prioritizat intensificarea eforturilor de prevenire și detectare a fraudei și nu numai.

În decembrie 2020 a renunțat la funcția de europarlamentar pentru a se întoarce în țară și a devenit ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. În timpului mandatului său, încheiat în septembrie 2021, Cristian Ghinea a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani.

Tot Cristian Ghinea a reușit să aducă în jur de 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea testelor PCR, pentru plata medicilor, pentru dotări pentru spitale, centre sociale și școli, în contextul pandemiei COVID-19 și a reușit să crească ritmul de absorbție al fondurilor europene de peste 3 ori în perioada ianuarie – iunie 2021 față de aceeași perioadă din anii anteriori: peste 1 miliard de euro.

UPDATE ORA 14:45.Alin Stoica, propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, a primit aviz negativ.

S-au înregistrat 19 voturi „pentru” aviz negativ, 5 „împotrivă” şi 13 abţineri, potrivit Agerpres.

Cine este Alin Stoica

Alin Stoica a fost prefectului Bucureștiului în perioada mai – septembrie 2021 și a gestionat unele dintre cele mai dificile luni ale pandemiei în Capitală.

Este de profesie avocat, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București. Între 2016 și 2018, Alin Stoica a reprezentat societatea civilă într-una din comisiile Consiliului Economic și Social – Comisia pentru relații de muncă, politică salarială, incluziune socială și sănătate. În același timp, de peste cinci ani, Alin Stoica a reprezentat organizații patronale la nivel de industrie și la nivel național, fiind implicat în negocieri complexe și în procese de elaborare a actelor normative, în dialog atât cu Guvernul cât și cu Parlamentul.

Înainte de a fi prefect, Alin Stoica a lucrat ca expert în domeniul relațiilor de muncă într-o companie multinațională, ultima funcție pe care a deținut-o a fost cea de HR Governance Expert.

UPDATE 14:30. Reprezentanții USR PLUS reclamă o nouă majoritate tip USL după jumătatea din ziua audierilor. „Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD și PNL resping braț la braț candidații propuși de USR pentru ministere. Nu reușesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniștrilor”, au transmis reprezentanții formațiunii.

UPDATE ORA 14:00: Au început audierile lui Claudiu Năsui, pentru un noi mandat ministru al Economiei, Antreprenoriatul și Turismului, dar și a lui Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR PLUS pentru conducerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cine e Claudiu Năsui

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și deputat de București, este de profesie economist specializat în finanțe. În perioada 2016 – 2020 a fost deputat, membru în Comisia de Buget, și a promulgat un pachet de legi care debirocratizează activitatea economică și încurajează antreprenoriatul.

Înainte de a intra în politică, Claudiu Năsui a lucrat exclusiv în sectorul privat, în consultanță financiară și în sectorul bancar. A absolvit Facultatea de Finanțe a Universității Paris-Dauphine și a efectuat un Master la Universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanțelor. În 2014, Claudiu a lansat Open Budget, platforma de transparență bugetară care prezintă bugetul statului într-un mod inteligibil și transparent oricui este interesat.

Ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, între ianuarie 2020 și septembrie 2021, Claudiu Năsui a asigurat, în mandatul său, o sumă record pentru firmele românești afectate de pandemiei – 2,34 miliarde lei. A preluat măsurile de ajutor Covid cu un gol de finanțare de 500 de milioane de euro, din care a reușit să facă rost de 400 de milioane de euro. În plus, Claudiu Năsui a făcut publice toate contractele cu statul pe care le are ministerul, a numit noi consilii de administrație transparent, formate din profesioniști pentru toate companiile din subordine. A lansat un amplu program de debirocratizare care să vină în sprijinul antreprenorilor. A schimbat modul de acordare a schemelor de ajutor de stat, astfel încât să reducă corupția și să elimine criteriul „primul venit, primul servit”, prin introducerea plății pro-rata pentru toți.

Cine e Ionuț Moșteanu

Ionuț Moșteanu este deputat de Argeș la al doilea mandat și lider al grupului USR în Camera Deputaților. În primii patru ani în Parlament, a militat din Comisia pentru transporturi pentru deblocarea lucrărilor la Autostrada Pitești-Sibiu și pentru alte proiecte mari de infrastructură.

În 2016, Ionuț a fost secretar de stat în ministerul Transporturilor în Guvernul tehnocrat, unde responsabilitatea sa principală a fost rezolvarea problemelor de management din companiile aflate în subordine, printre care Tarom, ROMATSA, Compania Națională de Aeroporturi București, Portul Constanța. Într-un timp scurt, a reușit să demită câțiva directori incompetenți și să rezolve conflictele cu sindicatele.

Înainte de a intra în politică, a lucrat peste 20 de ani în mediul privat, în companii multinaţionale, unde a coordonat proiecte și echipe de oameni (Scala J Walter Thompson, Connex/Mobifon, Western Union, Leo Burnett/Publicis), apoi a devenit antreprenor.

UPDATE 13.52. Cătălin Drulă, primul aviz pozitiv

Ministrul propus la Transporturi, Cătălin Drulă a primit un aviz pozitiv în audierile din comisiile Parlamentului, după ce a fost supus la vot avizul negativ, care nu a întrunit numărul necesar de voturi. La finalul audierii, a fost supus la vot un aviz negativ, înregistrându-se 12 voturi ”pentru” aviz negativ, 8 voturi „contra” avizului negativ şi 7 abtineri. Preşedintele de şedinţă a anunțat că nu a trecut avizul negativ.

UPDATE 12.38. Dan Barna, propus ministru de Externe, a primit aviz negativ în Parlament

Barna, propus ministru de Externe, a primit aviz negativ în Parlament! Comisiile pentru politică externă şi pentru comunitatile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor şi Senat au dat marţi, după audieri, aviz negativ pentru Dan Barna, propus ministrul de Externe, scrie Mediafax.

Avizul a fost adoptat cu 11 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi 10 abţineri.

Dan Barna a declarat că ţara noastră se bucură de o oportunitate de politică externă importantă pentru să Statele Unite „şi-au luat mâna” de pe ţările din Estul Europei. „Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziţionare firească pe care trebuie să o avem”, a declarat Barna.

Cine este Dan Barna

Dan Barna, vicepreședinte USR și deputat de Sibiu la al doilea mandat, este licențiat în Drept la Universitatea din București, absolvent de master în Management de proiect la Universitatea Politehnică din București și absolvent al programului de formare de formatori al International Development Law Organisation din Roma. În primul mandat de deputat a fost vicepreședintele Comisiei pentru politică externă și membru în Comisia pentru afaceri europene.

În 2016, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar experienţa în Guvernul tehnocrat l-a convins că România are nevoie de oameni competenţi şi integri care să se implice în politică. S-a înscris în USR, iar din octombrie 2017 a fost ales președintele partidului. Dan Barna a coordonat proiectul Fără Penali în Funcții Publice, prima inițiativă civică pe cale să modifice Constituția României, care a strâns un milion de semnături.

În 2020 a fost numit vicepremier, mandat în timpul căruia s-a implicat activ în realizarea PNRR, în dezbaterile privind relansarea economică și atragerea de investiții în România, a asigurat coordonarea coaliției de guvernare, care a reușit să treacă prin Parlament bugetul pe 2021 cu o sumă record alocată investițiilor: 61,4 miliarde de lei. In calitate de vicepremier a coordonat activitatea ministerelor Investițiilor și Proiectelor Europene, Transporturilor, Justiției, Economiei, Sănătății și Digitalizării.

UPDATE 12.16. Cătălin Drulă, audiat pentru Transporturi

Cine este Cătălin Drulă

Cătălin Drulă este vicepreședinte USR și deputat de Timiș la al doilea mandat.

În decembrie 2020 a fost numit ministru al Transporturilor și Infrastructurii. În mandatul său, lucrările pe șantiere au mers în ritm alert: peste 30 de șantiere și peste 600 km de autostradă, drumuri expres și de legătură, reabilitări poduri, centuri și drumuri naționale.

Mandatul lui Cătălin Drulă a reprezentat un record absolut în materie de investiții: 3,7 miliarde de lei investiții din fonduri europene în doar 8 luni. S-a luptat cu curaj cu diverse grupuri de interese și a gestionat cu succes crize majore, precum blocarea ilegală a metroului.

De profesie inginer software, a studiat în Canada, la University of Toronto, iar după ce a terminat facultatea a revenit în țară și a lucrat pentru diverse proiecte antreprenoriale în domeniul IT. În 2012, Cătălin a fondat Asociația Pro Infrastructură și s-a implicat civic în monitorizarea proiectelor de infrastructură din România.

Datorită experienței sale, a primit în 2016 propunerea de a face parte din guvernul tehnocrat, iar prioritatea lui a fost să deblocheze șantierele mari de autostrăzi, care erau sistate și îngropate în birocrație și formalități neefectuate.După mandatul de consilier de stat, Cătălin Drulă a fost ales deputat USR de Timiș și a făcut opoziție activ la proiectele nocive sau numirile politice în instituții publice care nu respectau criterii minime de profesionalism.

Update 12:15. Monica Berescu, ministrul propus al Cercetării, Inovării și Digitalizării, aviz negativ cu 17 voturi pentru, 17 împotrivă și 8 abțineri

„Legea 5G așa cum a fost creionată, la momentul actual pentru a avea o autorizare de amplasare a acelor situri se merge către ministerul de resort. Legat de sănătatea oamenilor – sunt 85 de mii de situri în Europa de Vest și nu există nimic documentat medical că ar afecta sănătatea oamenilor”, a declarat Berescu în fața comisiei, referitor la Legea 5G.

Cine este Monica Berescu

Monica Berescu este deputat USR de Iași la primul mandat, vicepreședinte al comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și membru în comisia pentru muncă şi protecţie socială.

A absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității „Al.I.Cuza” din Iași, specializarea Administrație Publică, și are un master în Managementul și Dezvoltarea Resurselor Umane. Este licențiată și în Drept. A lucrat încă din timpul facultății, în primele corporații din Iași, pe zona de legal și collection, și apoi în IT.

Peste 11 ani din cariera sa profesională i-a petrecut în firme cu specializare în domeniul digital, ultimii ca manager de operațiuni și project manager, conducând echipe de peste 90 de persoane și gestionând peste 18 clienți din SUA și Europa pe zona de outsourcing IT.

UPDATE 11.27. Tudor Pop, ministrul Tineretului şi Sportului a primit aviz negativ

Tudor Pop, ministrul Tineretului şi Sportului a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare la audierea miniștrilor propuși de Dacian Cioloș. El a primit 9 pentru, 4 abţineri, 12 împotrivă.

Cine este Tudor Pop

Tudor Pop este deputat de București la al doilea mandat și în prezent președinte al Comisiei pentru Tineret și Sport. În actualul mandat a depus un proiect pentru deschiderea terenurilor sportive din curțile școlilor pentru copii și a accelerat procesul de adoptare a noii Legi a Tineretului, aceasta urmând a fi votată de Parlament în această sesiune, după o întârziere de aproape 3 ani.

Din 2016 este membru în Comisia pentru Sănătate și Familie, calitate în care a inițiat mai multe proiecte, printre care „Stop Nosocomiale!”, proiect pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești devenit între timp lege. Un alt proiect al său devenit lege este cel privind transparentizarea deconturilor CNAS. Adoptarea acestui proiect reprezintă o victorie importantă în lupta cu corupția din sistemul de sănătate din România. O altă lege importantă este cea a caravanelor medicale care cresc accesul la servicii medicale de specialitate pentru populația vulnerabilă și izolată. O nouă inițiațivă depusă anul acesta, Legea Asistenței Medicale Mobile, vine să consolideze acest demers de a aduce medicii mai aproape de pacienții cu acces precar sau inexistent la servicii medicale.

Înainte de fi deputat, Tudor a făcut parte din Guvernul condus de Dacian Cioloș, ca șef de cabinet al Ministrului Fondurilor Europene, iar principalele proiecte în care a fost implicat au fost: Pachetul Anti-Sărăcie, Pachetul pentru Dezvoltarea Clasei de Mijloc la Sate și programul „Fiecare copil la grădiniță”.

UPDATE 11.20. Nicu Fălcoi, aviz negativ pentru Ministerul Apărării: 8 voturi favorabile, 15 împotrivă (grup PSD) și 13 abțineri

Cine este Nicu Fălcoi

Nicu Fălcoi este în prezent deputat de Timiș. În legislatura 2016-2020, a fost senator, secretar în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În timpul mandatului de senator, a fost ales în funcția de vicelider al grupului „Alianța liberalilor și democraților” și vicepreședinte al comitetului de Apărare și Securitate (Defence and Security Committee) din cadrul Adunării Parlamentare NATO.

De profesie inginer, Nicu are o experiență de peste 20 de ani ca pilot, după absolvirea  școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” din județul Buzău și a Facultății de Mecanică, Secția Autovehicule Rutiere din cadrul Universității Politehnica din Timișoara.

A participat la exerciții multinaționale NATO, iar între 2004–2005, a fost observator ONU în cadrul Misiunii Organizației Națiunilor Unite în R.D. Congo (MONUC).

UPDATE ORA 11:17. Iulia Popovici, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Culturii

Iulia Popovici a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 9 voturi ‘împotriva’ numirii ca ministru, 4 voturi „pentru” şi 7 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, informează Agerpres.

Cine este Iulia Popovici

Iulia Popovici este critic și curator de artele spectacolului, expert în programe culturale românești și europene, autoare de cărți despre sectorul cultural independent și artele performative din Europa de Est. În 2016 a fost consilier al ministrului Culturii, Corina Șuteu. Este unul dintre fondatorii ATIC (Asociația Trans-sectorială a Independenților din Cultură), organizație de advocacy și asistență pentru lucrătorii culturali independenți. În ultimii 15 ani, a fost redactor al revistei „Observator cultural”. Scrie despre politici publice culturale în presa românească și europeană.

În perioada februarie-septembrie 2021, a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea USR, poziție din care a propus un nou cadru legislativ pentru organizarea Capitalei Europene Culturale Timișoara 2023 și a coordonat componenta de cultură din PNRR, axată pe reforma sistemului de finanțare în cultură și adoptarea statutului lucrătorului cultural. Este specializată în legislație și politici publice privind susținerea accesului la servicii culturale și relevanța economică a culturii.

UPDATE ORA 10:00. Au început audierile candidaților propuși de Dacian Cioloș, primii fiind, în comisiile de specialitate aferente, Iulia Popovici, pentru funcția de ministru al Culturii, și Tudor Pop, pentru conducerea Ministerului Tineretului și Sportului.

UPDATE ORA 9:45: Florin Cîțu, premier demis, a declarat marți dimineață, după o ședință a grupurilor parlamentare ale liberalilor, că le-a cerut colegilor din comisii decență și pfesionalism la audierile candidaților, amintind de decizia de luni seara a Biroului Executiv al PNL ca aceștia să se abțină la momentul votului, în plenul de miercuri, dar și în comisii.

Candidații propuși de Dacian Cioloș sunt următorii:

 • Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
 • Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
 • Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
 • Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
 • Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
 • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
 • Cristina Prună – ministrul Energiei;
 • Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
 • George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
 • Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
 • Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
 • Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
 • Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
 • Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
 • Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
 • Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
 • Iulia Popovici – ministrul Culturii;
 • Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

Programul audierilor începe la ora 10.00. Candidații vor avea la dispoziție câte o oră pentru a-și expune intențiile și pentru a răspunde la întrebări.

Excepție de la regulă fac Ioana Mihăilă, propusă pentru portofoliul de la Sănătate, care va avea la dispoziție două ore, precum și Stelian Ion – Ministerul Justiției, Mihai Goțiu – Ministerul Mediului și Corina Atanasiu – Ministerul Educației, câte o oră și jumătate.

Lista cu miniștri și programul de guvernare au fost depuse, luni, la Parlament, de Dacian Cioloș. Votul pentru noul cabinet va avea loc miercuri.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloș are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are doar 80 de deputați și senatori.

CV-urile atașate sunt cele elaborate de USR la prezentarea listei cu propuneri.

PNL nu votează Cabinetul Cioloș

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunțat luni, la Digi24, că liberalii au luat hotărârea de a nu vota în plen pentru susținerea Guvernului Cioloș. De asemenea el a precizat că liberalii vor merge în Parlament cu propunerea ca Florin Cîțu sa fie premier și mizează pe susținerea UDMR, a minorităților și a parlamentarilor cu care vor sta la discuții.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase