Ministrul Muncii anunță posibilitatea reducerii timpului de lucru cu 80% la companiile afectate de criza COVID

Ministrul Muncii anunță posibilitatea reducerii timpului de lucru cu 80% la companiile afectate de criza COVID
Ministrul Muncii anunță posibilitatea reducerii timpului de lucru cu 80% la companiile afectate de criza COVID
Publicat: 05/02/2021, 10:46

Vineri, Ministerul Muncii va transmite Parlamentului mai multe amendamente, menite să flexibilizeze măsura privind reducerea timpului de lucru, prevăzută prin OUG 132/2020, a anunțat joi ministrul de resort, Raluca Turcan.

„Uzina Dacia din Mioveni şi-a întrerupt activitatea din cauza crizei de semiconductori la nivel global, situaţie care afectează 50%-60% din activitatea de producţie şi aproximativ 8.000 de lucrători.

În acest context, am discutat astăzi (joi, n.r.) cu Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi cu reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia despre necesitatea adoptării rapide a prevederilor privind reducerea timpului de muncă, proiect aflat acum în Legislativ şi la completarea căruia am lucrat împreună cu reprezentanţii patronatelor. Ministerul Muncii va trimite la Parlament, în cursul zilei de mâine, amendamentele pe care le-am formulat în acest sens, cu rolul de a flexibiliza măsura referitoare la reducerea timpului de muncă.

Voi solicita dezbaterea proiectului de lege în procedură de urgenţă, pentru a veni astfel în sprijinul companiilor care se confruntă cu situaţii dificile şi care vor să acceseze această formă de sprijin”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Turcan a precizat, într-un comunicat de presă, că una dintre propuneri vizează o reducere cu 80% a timpului de lucru, versus 50%, cât este în prezent, scrie realitatea.net.

Este vizat întreg mediul de afaceri

Ministrul Muncii a explicat, în context, că amendamentele care vor flexibiliza măsura kurzabeit vizează întreg mediul de afaceri, pentru că scopul este păstrarea locurilor de muncă.

De asemenea, ministrul Muncii a spus că autoritățile vor să ofere posibilitatea ca programul de lucru să poată fi modificat ori de câte ori situația o impune, dar angajatorul va fi obligat să justifice de fiecare dată această schimbare în activitate.

Raluca Turcan, despre sprijinul pe care statul îl oferă persoanelor vulnerabile: Nu este suficient să vii doar cu o sumă de bani

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, este de părere că „nu este suficient ca, pentru un om necăjit, să vii doar cu o sumă de bani din partea statului, ci sprijinul statului trebuie să vină şi pe partea de educaţie, de sănătate, de consiliere, de incluziune în societate…”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase