Mircea FECHET, la Consiliul de Mediu, de la Bruxelles. „Fără păduri, ne va fi imposibil să atingem ţinta de neutralitate climatică”

Mircea FECHET, la Consiliul de Mediu, de la Bruxelles. „Fără păduri, ne va fi imposibil să atingem ţinta de neutralitate climatică”
Mircea Fechet, la Consiliul de Mediu, de la Bruxelles / Sursa FOTO: mmediu.ro
Publicat: 19/12/2023, 11:33

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a participat în aceste zile la Bruxelles la reuniunea Consiliului de Mediu.

Într-o intervenție legată de Regulamentului P.E. privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, oficialul român a subliniat eforturile pe care țara noastră le-a depus pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare.

Intervențiile ministrului Fechet

Ministrul Mircea Fechet a participat ieri la Consiliul de Mediu de la Bruxelles. Pe agenda reuniunii, organizată de Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, s-au aflat subiecte precum: Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 şi a Directivei (UE) 2019/904 şi de abrogare a Directivei 94/62/CE; propunerea de prim act legislativ al UE privind sănătatea solului, propunerea Comisiei de instituire a unui sistem integrat de monitorizare a pădurilor la nivelul UE”, anunţă ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor într-un comunicat.

Ne-am angajat la nivelul guvernului şi am reuşit ca, începând cu 30 noiembrie 2023, să implementăm sistemul de garanţie-returnare, după o perioadă lungă de discuţii.

Prin crearea celui mai mare parteneriat public-privat între statul român şi sectorul privat am dovedit că se poate. SGR este rezultatul unei cooperări la nivelul întregului guvern.

Pe termen scurt şi mediu, ne punem mari speranţe în acest sistem pentru creşterea semnificativă a ratei de colectare separate şi de reciclare în România, respectiv pentru îmbunătăţirea în general a performanţei în sectorul gestionării deseurilor.

De asemenea, SGR înseamnă şi oportunităţi de business şi noi tehnologii care vor veni în România”, a precizat Mircea Fechet în intervenția avută.

Despre Directiva privind rezilienţa şi monitorizarea solului

În ceea ce privește tema Directiva privind rezilienţa şi monitorizarea solului, ministrul român a arătat că „proiectul de Directivă privind monitorizarea şi rezilienţa solului este în linie cu obiectivele Pactului Ecologic European şi ale Strategiei UE 2030 pentru Biodiversitate şi Strategiei UE 2030 pentru Sol”.

România dispune deja de un cadrul legislativ în domeniul solului şi siturilor contaminate şi estimăm că noile cerinţe ale propunerii vor implica eforturi administrative şi financiare suplimentare. În acest sens, considerăm că Statele Membre trebuie să dispună de suficient timp pentru implementare.

În prezent, lucrăm la Sistemul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultură şi la implementarea unui proiect major care are ca obiectiv realizarea Registrului naţional al siturilor potenţial contaminate şi contaminate în sistem GIS, care va fi interoperabil cu sistemul de date geospaţiale dezvoltat sub Directiva INSPIRE.

În baza experienţei cu aceste proiecte, apreciem că asigurarea unei stări bune de sănătate a solului la nivelul anului 2050, ar putea să se realizeze doar în condiţiile instituirii unui mecanism de finanţare”, a declarat Mircea Fechet.

„România salută propunerea lansată de Comisia Europeană”

În fine, referitor la tema Propunerii de Regulament privind cadrul de monitorizare pentru rezilienţa pădurilor europene, Mircea Fechet a punctat importanţa pădurilor în atenuarea schimbărilor climatice.

România salută propunerea lansată de Comisia Europeană privind cadrul de monitorizare pentru rezilienţa pădurilor europene. Fără păduri, ne va fi imposibil să atingem ţinta de neutralitate climatică, iar pentru a ne asigura că ele îşi vor îndeplini la maximum potenţialul de absorbţie al carbonului, avem nevoie de ecosisteme forestiere sănătoase şi reziliente.

România deja investeşte în jur de 46 de milioane de euro din PNRR pentru un sistem ultra-modern de monitorizare a pădurilor, care include pe lângă utilizarea imaginilor satelitare şi un sistem de monitorizare video, dar şi tehnologii LIDAR”, a conchis ministrul Fechet.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imperiul Habsburgic lovește din nou. Cum plănuiește Orban să ajungă noul împărat al Europei
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Domeniul în care românii câştigă peste 11.000 de lei lunar
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Lucrări pe Valea Oltului: Au fost defrişate aproximativ 20% din cele 10 hectare de pădure
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Legea îi lasă pe șoferi fără permis. Devin pietoni pe loc, chiar și nevinovați. Ce...
Mulți pensionari ar putea ajunge în stradă. Problema care i-ar lăsa fără acoperiș
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a...
Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă...
Câți bani face, de fapt, Selly și cum a pierdut 100.000 euro în afaceri: ”Din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Comportament neobișnuit: păsările oceanice urmăresc cicloanele tropicale
×