Motivare: De ce a fost arestat protestatarul #rezist Cristian Dide. „A trimis drogurile pe numele unor procurori, încercând să acrediteze ideea că aceștia comandă substanțe interzise”

Motivare: De ce a fost arestat protestatarul #rezist Cristian Dide. „A trimis drogurile pe numele unor procurori, încercând să acrediteze ideea că aceștia comandă substanțe interzise”
Motivare: De ce a fost arestat protestatarul #rezist Cristian Dide. „A trimis drogurile pe numele unor procurori, încercând să acrediteze ideea că aceștia comandă substanțe interzise”
Publicat: 04/12/2021, 14:26

Judecătorii din Iași au considerat că protestatarul #rezist Cristian Dide este un pericol public pentru că a comandat produse conținând cannabis, din țară și străinătate, pe internet, și a trimis coletele la DIICOT Central și DIICOT Iași, arată judecătorii în motivarea deciziei de arestare dispusă de Tribunalul Iași.

Cristian Dide a declarat instanței că așa a înțeles, pe de o parte, să demonstreze cât de ușor se pot comercializa substanțele interzise pe internet, inclusiv din România, iar pe de altă parte, a promovat legalizarea consumului de cannabis în țara noastră. El a vrut să sesizeze, în cadrul procesului penal, instanțele europene cu privire la diferențele de legislație din statele comunitare referitor la incriminarea consumului de cannabis.

Decizia motivată privind arestarea lui Cristian Dide a fost pus la dispoziția G4media.ro de Tribunalul Iași în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și a ghidului CSM de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media.

Judecătoarea de drepturi și libertăți Alina Ungureanu arată în motivare că, din noiembrie 2020, Dide a început să trimită la DIICOT Iași și DIICOT Central, pe numele unor procurori, colete cu substanțe ce conțineau cannabis. În martie 3021, procurorul DIICOT Iași, Vasile Airinei, s-a autosesizat și a deschis un dosar penal.

Dide a comandat muguri de cannabis

”Pentru a crea aparența de legalitate, numitul Dide Cristian Mihai a căutat să achiziționeze produse care aveau trecute pe etichetă THC

Dide a comandat și muguri de cannabis, inclusiv din SUA. A trimis drogurile la DIICOT și a scris pe plic: ”DIICOT. A SE DESCHIDE DOAR DE PERSOANE AUTORIZATE”, notează judecătoarea în motivarea deciziei de arestare.

Audiat la parchet și instanță, Dide a spus că a hotărât să trimită cannabis la DIICOT ca să atraga atenția ”cu privire la ușurința cu care se pot achiziționa produse ce conțin THC din mediul on-line, cât și din magazine fizice”.

”Un alt scop îl reprezintă dezbaterea în fața unui complet de judecată a faptelor sale, motiv pentru care este interesat să fie trimis în judecată”, se arată în motivare.

Dide visa la un „tonomat” de cannabis

Totodată, inculpatul a arătat că dorea să amplaseze un tonomat la care să se vândă muguri de cannabis în vederea obținerii de profit, cât și pentru a atrage atenția că aceste produse sunt legale în restul UE și se comercializează în astfel de tonomate; în aceeași declarație, inculpatul a susținut că un alt scop pentru care dorea să instaleze tonomatul era acela de a promova proiectul ”legalizăm.ro”, proiect ce urmărește relaxarea legislației privind cannabis-ul în România.

În declarația dată în fața judecătorului de drepturi și libertăți, inculpatul a arătat că demersul său a vizat realizarea scopului Asociației Evoluție în Instituție privind aplicarea legii de către DIICOT în mod egal referitor la toate societățile care comercializează produse pe bază de cannabis și, totodată, a urmărit declanșarea unui cadru procesual în care să aibă posibilitatea de a invoca excepții de neconstituționalitate și a solicita sesizarea instanțelor europene cu privire la anumite aspecte de ordin legislativ>>, se arată în motivare.

Magistratul nu s-a lăsat însă înduplecat și a emis mandat de arestare pe numele lui Cristian Dide. Judecătoarea enumeră mai multe motive pentru care protestatarul Dide este pericol public:

„A comis infracțiuni”

inculpatul a trimis drogurile pe numele unor procurori, încercând astfel să acrediteze ideea că procurorii comandă substanțe interzise și că instituțiile statului nu sunt apte să stopeze fenomenul comercializării drogurilor de risc sub aparența unor activități comerciale legale>>, a motivat judecătoarea.

Cristian Dide se află în arestul IPJ Iași din 23 noiembrie 2021, sub acuzația de trafic de droguri de risc.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase