Nelu Iordache merge la pușcărie. Omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare

Nelu Iordache merge la pușcărie. Omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare
Nelu Iordache, condamnat definitiv în dosarul Transalpina Sursă FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 08/09/2021, 12:34
Actualizat: 08/09/2021, 14:52

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București la 11 ani și 9 luni de închisoare, în dosarul delapidarii autostrăzii Nădlac-Arad. Decizia este definitivă, urmând ca acesta să se predea Poliției ori să fie ridicat de la domiciliu.

UPDATE 14.31 Nelu Iordache este în custodia polițiștilor, urmând a fi dus la închisoare. Acolo, pe omul de afaceri îl așteaptă o perioadă de 21 de zile de carantină, timp în care i se vor face analize medicale pentru a se stabili dacă suportă regimul de detenție.

„Având în vedere decizia instanței, astăzi, 08.09. 2021, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale a pus în aplicare un mandat de executarea a pedepsei cu inchisoarea, emis pe numele unui bărbat de 54 de ani. Cel în cauză este în custodia polițiștilor, urmând a fi încarcerat”, arată Poliția Capitalei.

UPDATE 12.43:

Redăm extrase din decizia definitivă a Curții de Apel București:

  • „Desfiinţează, în parte, sentinţa penală şi, rejudecând pe fond: Descontopeşte pedeapsa rezultantă principală de 6 ani şi 3 luni închisoare aplicată inculpatului Iordache Nelu, repunând, în individualitatea lor, pedepsele de 3 ani închisoare, de 1 an închisoare, de 3 ani şi 3 luni închisoare, de 1 an închisoare, de 1 an închisoare şi de 3 ani închisoare.
  • Aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 6 ani şi 9 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 5 ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute, în final, pedeapsa rezultantă de 11 ani şi 9 luni închisoare.
  • Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă S.C. „Elevolution Engenharia” S.A. (fostă S.C. „Monteadriano-Engenharia e Construcao” S.A.), obligându-l pe inculpat să-i plătească suma de 5.512.611,65 lei, cu titlu de daune materiale.
  • Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 8.IX.2021”.

Acuzațiile DNA în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad

Știre inițială: Omul de afaceri Nelu Iordache – administratorul firmei Romstrade – ar putea afla, miercuri, la Curtea de Apel București (CAB), decizia definitivă în dosarul în care instanța ierarhic inferioară l-a condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare în legătură cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri. Tot miercuri, Nelu Iordache era așteptat să compară la CAB într-un dosar de evaziune fiscală în care a fost condamnat la 12 ani și 6 luni de pușcărie. În așteptarea deciziei, Nelu Iordache nu a mai venit în instanță pentru al doilea dosar.

În primul dosar, magistrații de la CAB au anunțat că se vor pronunța miercuri dimineață.  Este vorba despre dosarul în care Tribunalul București l-a condamnat pe Nelu Iordache pentru delapidare, fals sub semnătură privată și înşelăciune.

„Aplică inculpatului Iordache Nelu pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 3 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, stabilind astfel o pedeapsă principală rezultantă de 6 ani şi 3 luni închisoare”, se arată în decizia Tribunalului București (TB) din 21 decembrie 2017.

Procurorii DNA arătau, în rechizitoriu, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Dosarul Blue Air, o marea bătaie de cap pentru Nelu Iordache

Nelu Iordache mai are un dosar pe rolul Curții de Apel București, unul în care Tribunalul l-a condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală.

„Dispune condamnarea inculpatului Iordache Nelu la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani închisoarea pentru săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…) aceasta urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 11 (unsprezece) ani închisoare la care va adăuga o treime din pedeapsa totalul pedepselor de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi 2 (doi) ani închisoare, inculpatul urmând a executa în final, pedeapsa rezultantă de 12 (doisprezece) ani şi 6 (şase) luni închisoare (…) Cu drept de apel în zece zile de la comunicarea copiei minutei”, se arată în minuta deciziei TB din data de 18 martie 2021.

În acest dosar, Nelu Iordache este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York