Nelu Iordache scapă de o condamnare de 12 ani de închisoare ca urmare a deciziei CCR privind prescrierea faptelor

Nelu Iordache scapă de o condamnare de 12 ani de închisoare ca urmare a deciziei CCR privind prescrierea faptelor
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/01/2023, 18:50

Omul de afaceri Nelu Iordache scapă de o pedeapsă de 12 ani și jumătate de închisoare primită pe fond în dosarul delapidării Blue Air, după ce Curtea de Apel București a decis încetarea procesului împotriva sa.

Decizia a fost luată de judecători în contextul în care faptele de care era acuzat Iordache s-au prescris, în acest sens fiind aplicată decizia Curții Constituționale a României (CCR) din mai 2022 cu privire la prescrierea faptelor.

Mai exact, este vorba despre o decizie luată de CCR pe 26 mai 2022, prin care articolul din Codul Penal care permitea întreruperea cursului prescripției prin administrarea de noi probe, a fost declarat neconstituțional. CCR a stabilit că, între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022, nu a existat o legislaţie în vigoare care să permită întreruperea prescrierii faptelor în cazul dosarelor penale, amintește Agerpres.

„În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.b C.pen., la decizia nr. 358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.d C.pen., la decizia nr.358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată”, se arată în minuta ședinței.

Pe de altă parte, judecătorii au admis, în parte, acţiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, şi i-a obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad şi compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii.

Decizia este definitivă.

Nelu Iordache, condamnat în acest dosar în 2021

Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul București  în martie 2021 la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare.

Condamnarea este în dosarul în care DNA l-a acuzat că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare. Astfel, omul de afaceri a prejudiciat statul român cu 2 milioane euro.

În cadrul aceluiași dosar a fost condamnat și Ali Imad. Administratorul de fire a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală.

De asemenea, două inculpate – Mioara (fostă Stancu) Băluţă şi Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie – au fost achitate pentru mărturie mincinoasă.

Și compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian) este obligată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Instanţa i-a obligat pe Nelu Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalităţi, majorări).

Nelu Iordache trebuie să plătească suma de 481.310 lei firmei Bata Sky Imobiliare SA.

Instanța a desființat și mai multe înscrisuri. Printre acestea se regăsește un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro.

„Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus”, notează procurorii.

În perioada februarie – aprilie 2011, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei, notează procurorii.

„Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad”, preciza la acea vreme DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cum va fi condusă Andreea pe ultimul drum! Decizie emoționantă luată de familia tinerei ucise...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Încă un membru al Familiei Regale a fost diagnosticat cu cancer, după Regele Charles și...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cătălin Botezatu, prins în fapt. Pe cine a înșelat
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Probleme pentru Cybertruck? Sunetul bizar produs de camionetă în noi imagini