Nelu Iordache, condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare! Omul de afaceri a prejudiciat statul cu 2 milioane de euro

Nelu Iordache, condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare! Omul de afaceri a prejudiciat statul cu 2 milioane de euro
Nelu Iordache, condamnat definitiv în dosarul Transalpina Sursă FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 18/03/2021, 20:54
Actualizat: 18/03/2021, 21:08

Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul București  la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare.

Condamnarea este în dosarul în care DNA l-a acuzat că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare. Astfel, omul de afaceri a prejudiciat statul român cu 2 milioane euro. Acesta și-a aflat pedeapsa joi, 18 martie.

Nelu Iordache, condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare

Nelu Iordache a fost condamnat la 11 ani de încisoare pentru evaziune fiscală. De asemenea, a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru delapidare. Totdată, omul de afaceri mai avea o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare primită într-un alt dosar. Astfel, acesta are de executat o pedeapsă totală de 12 ani și 6 luni de închisoare.

Decizia instanței nu este definitivă, prin urmare Nelu Iordache o poate ataca la Curtea de Apel.

În cadrul aceluiași dosar a fost condamnat și Ali Imad. Administratorul de fire a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală.

De asemenea, două inculpate – Mioara (fostă Stancu) Băluţă şi Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie – au fost achitate pentru mărturie mincinoasă.

Omul de afaceri, obligat la plata unor mari sume de bani

Și compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian) este obligată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Instanţa i-a obligat pe Nelu Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalităţi, majorări).

Nelu Iordache trebuie să plătească suma de 481.310 lei firmei Bata Sky Imobiliare SA.

Instanța a desființat și mai multe înscrisuri. Printre acestea se regăsește un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro.

„Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus”, notează procurorii.

În perioada februarie – aprilie 2011, Nelu Iordache Nelu a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei, notează procurorii.

„Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad”, precizează DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase