Nicușor Dan: „Îmi doresc să preluăm ELCEN până în mai-iunie / Depindem însă de foarte multe instituții”

Nicușor Dan: „Îmi doresc să preluăm ELCEN până în mai-iunie / Depindem însă de foarte multe instituții”
Publicat: 09/02/2021, 15:01

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, marți, că Municipalitatea intenționează să preia ELCEN (Compania care produce energia termică pentru Capitală) până în vară, dar procesul depinde de mai multe instituții, potrivit edilului.

„Vă mai aduc aminte de intenţia noastră de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii şi astfel să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare în Bucureşti – şi producţie şi distribuţie. Momentul în care ELCEN va ieşi din insolvenţă, este foarte aproape, şi în felul acesta putem şi pe ELCEN să accesăm bani europeni pentru centrale mai performante. Cam asta este situaţia sistemului de termoficare în momentul de faţă”, a declarat, marți Nicușor Dan, într-o conferință de presă pe tema reabilitării sistemului de termoficare!

Edilul spune că își dorește ca preluarea ELCEN să se facă cât mai repede!

„Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalităţii”

„Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai-iunie, însă depindem de multe alte instituţii, de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei, deci sunt nişte paşi procedurali, dar eu îmi doresc ca până în vara asta să facem asta.

Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalităţii. În felul acesta, o să fie o singură companie, iar datoria istorică pe care Municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între Municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan anunță lucrări la rețeaua de termoficare cu bani din credite!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a mai anunțat, marți, că Municipalitatea va demara mai multe lucrări de refacere a rețelei de termoficare, pentru care, însă, nu sunt bani prevăzuți. Ca atare, edilul spune că va solicita Executivului exitinderea limitei de creditare!

„Am spus din campanie, am spus de la începutul mandatului că termoficarea este o prioritate pentru că ştim cu toţii care este calitatea serviciului de termoficare în Bucureşti şi ca să refacem reţeaua de termoficare trebuie muncă şi trebuie bani, în niciun caz nu patetisme şi declaraţii pompoase pe la televiziuni.

„Începem azi un tronson de 13 km, aici în zona Ferentari, este unul din cele 5 tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta”

Începem azi un tronson de 13 km, aici în zona Ferentari, este unul din cele 5 tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta. O să vă arăt pe hartă aici, suntem în zona asta, deci acesta are 13 km şi anul acesta ne propunem să mai facem în zona Pantelimon 12 km, în zona Colentina 9 km, în zona Victoriei 11 şi în zona Berceni 8 km. În total 53 de km.

„Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să duci agentul termic de la una din centrale în cartiere”

La ce e important tronsonul acesta? În primul rând că deserveşte cartierele din jur – Rahova, Ferentari, Sebastian – dar este foarte important pentru că este în zona de influenţă de la două centrale: Progresu şi Grozăveşti. Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să duci agentul termic de la una din centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil”, a declarat marți Nicușor Dan.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult