Nor de praf saharian peste România, în perioada sărbătorilor de Paște. Care vor fi cele mai afectate zone din Europa

Nor de praf saharian peste România, în perioada sărbătorilor de Paște. Care vor fi cele mai afectate zone din Europa
FOTO: Pixabay.com
Publicat: 29/04/2021, 15:59
Actualizat: 29/04/2021, 16:06

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță, prin intermediul unui comunicat, că circulaţia aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, în perioada 30 aprilie-3 mai, inclusiv deasupra României.

Depunerile de praf în România vor putea fi observate la finalul săptămânii (1 şi 2 mai), în zonele şi intervalele cu ploaie, la început în special în regiunile sud-vestice, apoi şi în restul ţării.

Totuși, concentraţiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparaţie cu cele din zona Peninsulei Italice şi sudul Peninsulei Balcanice, precizează Mediafax.

Prognoza meteo, 29 aprilie 2021. Vremea va fi rece, în continuare, pentru această dată

Potrivit meteorologilor, vremea de joi , 29 aprilie, va fi rece pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros și va ploua pe arii extinse în jumătatea de sud a țării și local în rest.

După-amiaza se vor semnala descărcări electrice în regiunile sudice, unde și cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 15…20 l/mp.

La munte, mai ales pe crestele înalte ale Carpaților Meridionali și Orientali, vor mai fi precipitații mixte. Îndeosebi în prima parte a zilei, vor fi unele intensificări ale vântului la munte, precum și, local şi temporar, în restul teritoriului, cu precădere în sud-vest, sud şi est. Noaptea, izolat, mai ales în sud și centru, va fi ceață.

Avertismentul climatologilor, după trecerea bruscă de la ninsoare la temperaturi de vară: „Să ne pregătim pentru noi fenomene extreme”

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Digi 24, de ce trecem brusc de la o vreme de iarnă la temperaturi de vară.

Meteorologii au anunțat că, după frigul și chiar ninsorile din această săptămână, sunt așteaptate temperaturi maxime de 30 de grade Celsius, în zilele următoare.

În schimb, instabilitatea atmosferică se va accentua în mare parte din țară, fiind așteptate averse, fenomene electrice, vânt puternic și chiar grindină.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Ce temperaturi se vor înregistra

Meteorologii au anunţat, marți, cum va fi vremea în următoarea lună. Temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele normale, în special în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Începând cu data de 10 mai, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pe întreg teritoriul ţării.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase