Sentința în dosarul Colectiv, amânată din nou! 64 de tineri au murit în incendiul din 30 octombrie 2015 (UPDATE)

Sentința în dosarul Colectiv, amânată din nou! 64 de tineri au murit în incendiul din 30 octombrie 2015 (UPDATE)
Victimele din Club Colectiv, comemorate la 5 ani de la tragedie (FOTO: Alexandrea Pandrea / GÂNDUL)
Publicat: 03/05/2022, 09:16
Actualizat: 03/05/2022, 09:36

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să amâne pentru 12 mai sentința definitivă în dosarul „Colectiv”, aceasta fiind a patra amânare a pronunțării. 64 de tineri au pierit în incendiul devastator din 30 octombrie 2015.

UPDATE 9:34. Motivul amânării este că se redactează și motivarea, care va fi foarte stufoasă, având în vedere atât inculpații cu fiecare acuzație care li se aduce cât și numărul victimelor.

Știrea inițială. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi marți să se pronunţe definitiv în cazul „Colectiv”, la mai bine de șase ani și șase luni de la tragedia care a îndoliat România. 64 de tineri au murit în urma incendiului de la club, iar alți zeci trăiesc acum cu dureri fizice și psihice de neimaginat.

În mai bine de șase ani şi șase luni, nu avem încă vinovaţi pedepsiţi, scrie Mediafax. Marți, Curtea de Apel Bucureşti este aşteptată pentru a treia oară să se pronunţe în acest caz, amânările din 3 martie și 15 aprilie.

Piedone, condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare

Prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, a dat sentinţe grele, cu executare. Instanţa s-a pronunţat în 16 decembrie 2019, când a fost condamnat şi fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 8 ani şi 6 luni.

De la decizia Tribunalului Bucureşti până în prezent, Cristian Popescu Piedone a candidat din nou şi câştigat votul bucureştenilor pentru a fi primar la Sectorul 5.

Vinerea trecută, când pleca în vacanță în Italia, a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni, pentru a fi audiat la DNA într-un nou dosar de corupție. El urma să se îmbarce într-o aeronavă cu primă destinațe Germania.

Conform unui comunicat transmis de DNA, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, după preluarea atribuțiilor de primar al Sectorului 5, Piedone ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului.

Costin Mincu: „De cât timp stau cu conservele în bagajele făcute, cred că au și expirat”

Foştii patroni ai clubului Colectiv, George Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea, au primit, în primă instanţă, pedepse de câte 11 ani şi opt luni de închisoare. Fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnată la 8 ani de închisoare. Administratorul firmei de artificii, Daniela Niţă, condamnată la 12 ani şi 8 luni, pirotehnisul Zaharia Viorel, condamnat la 9 ani şi 8 luni în spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Niţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis ca închisoare să facă şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, ambii primind pedepse de câte 9 ani şi 2 luni.

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului „Colectiv”, spune că este pregătit să meargă la închisoare.

„M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie și mă bucur că în sfârșit se termină toată așteptarea asta”, a scris Costin Mincu pe Facebook. „De cât timp stau cu conservele în bagajele făcute, cred că au și expirat”, adaugă Mincu.

„Nu visez vreo achitare și asta nu pentru că mă consider vinovat, ci pentru că am renunțat de mult să cred că adevărul are un rol major în decizie”, spune fostul patron de la „Colectiv”.

„Nu eu am organizat evenimentul! Cei doi organizatori și-au pierdut din păcate viață în tragedie, și tot din păcate unul dintre ei a fost declarat erou național, cu toate că a fost cel care a adus firma de artificii în club și a decis montajul final cu artificierii. Așa e la noi, în România, poți să fii erou sau cel mai mare criminal, după câteva săptămâni în care politicul și presa își dau mâna ca să convingă o țară întreagă că albul e negru”, spune Costin Mincu. „E mai ușor să urli prin trompetele din media că „patronii groazei” au fost exclusiv de vină, decât să faci reforme în instituții conduse de baroni instituționali – vezi ISU și Arafat”, acuză fostul patron de la „Colectiv”.

„Clubul Colectiv a funcționat legal! Am avut documentele finale, Autorizația de Funcționare și Acordul de funcționare. Ne-au controlat și Primăria și ISU și Poliția, toți au considerat că funcționăm legal și ne-au permis să existăm”, scrie Mincu.

„Nu sunt genul de prost care să-și construiască convingeri fără argumente și o să mă gândesc mereu ce puteam să fac eu că să previn tragedia asta”, adaugă Costin Mincu.

„Eu mâine (marți – n.r.) plec la pușcărie, dar într-un exercițiu de speranță, vă spun la revedere! Cred că pentru mine o să fie mai ușor, nu o să mai trăiesc pe răspunderea mea. Pentru voi o să fie mai greu, o să rămâneți patronați de aceeași clasa politică, plătind taxe și impozite, dar trăind exclusiv pe răspunderea voastră. Așa că vă urez curaj!” conchide Costin Mincu.

Eugen Iancu a primit daune morale de 250.000 de euro

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Larisa Ganea şi Ramona Moţoc au primit pedepse cu închisoare de 7, respectiv 3 ani.

În primă instanţă, condamnaţii au fost obligaţi să plătească daune morale uriaşe victimelor, de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare sumă acordată fiind 500.000 de euro, în câteva cazuri. Eugen Iancu, tatăl unui tânăr care a murit în incendiul de la Colectiv, a primit daune morale 250.000 euro şi 15.000 lei daune materiale. La ultimul termen, Eugen Iancu a cerut daune în valoare de 40 de milioane de euro. Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, singurul supravieţuitor din formaţie, a primit 400.000 euro daune morale şi 60.000 lei daune materiale. La ultimul termen de la tribunal, el a solicitat 8 milioane de euro. Magistraţii de la Tribunalul Municipiului Bucureşti au stabilit ca, pe lângă pedepsele cu închisoarea, cei care se fac vinovaţi de incendiul de la Colectiv să plătească şi cheltuielile de spitalizare ale persoanelor decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în deflagraţie.

65 de vieți pierdute

În urma incendiului din Clubul Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane. Apoi au murit mulţi dintre răniţii internaţi. Numărul victimelor a ajuns la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. După un an şi 9 luni de la tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

În 2020, la cinci ani de la tragedia din Capitală, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care statul român decontează pe viaţă tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv.

Anul 2020 a fost primul an în care s-a comemorat tragedia, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului