Noul efect secundar descoperit la infectarea cu COVID. Cât de grav este

Noul efect secundar descoperit la infectarea cu COVID. Cât de grav este
Noul efect secundar descoperit la infectarea cu COVID. Cât de grav este / Foto: Pixabay - ilustrativ
Publicat: 24/11/2021, 06:55

Medicii au descoperit un nou efect secundar în urma infectării cu coronavirus. Lipsa percepției durerii a fost constatată la mai mulți pacienți bolnavi de COVID-19 în timpul valului doi din 2020.

Medicii elvețieni de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG) au observat că la unii pacienți bolnavi de cancer, cu dureri mari, intensitatea a scăzut semnificativ și chiar au dispărut în primele zile după ce au fost confirmați cu COVID.

Fenomenul a fost însă unul temporar, deoarece, pe măsură ce pacienții bolnavi de cancer s-au vindecat de COVID, durerea a reapărut, scrie realitatea.net.

Un alt efect grav este faptul că bolnavii cu forme severe nu percep dificultățile respiratorii, dispneea, fenomenul numindu-se „happy hypoxemia” sau hipoxemie silențioasă, ce însoțește COVID-19.

Medicii vorbesc despre disfuncții la nivelul sistemului nervos cerebral și la nivelul măduvei spinării.

Eliminarea durerii la pacienții respectivi s-ar datora unei disfuncții la nivelul cortexului insular din creier, cu un rol important în „conștientizarea” percepțiilor interne, ca durerea sau dispneea.

A doua teorie spune că, dacă SARS-CoV-2 determină o disfuncție la nivelul măduvei spinării, atunci mesajul nervos care transmite senzația de durere sau de dispness poate fi alterat de virus.

Cercetarea continuă pentru a stabili noi metode, mecanisme de percepție și control, terapie ale durerii, precizează sursa citată.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase