Nu-s toți profesorii la fel

Nu-s toți profesorii la fel
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 11/01/2024, 08:03

Mare scandal pe rețelele de socializare pentru un nou subiect: profesoara de limbă română care crede că elevii și dascălii nu trebuie să intre în școli pe aceeași ușă, pentru că aparțin unor clase sociale diferite. Indignare din partea părinților, o și mai mare indignare din partea curioșilor. Și pe bună dreptate! Cum ar putea o profesoară, mai ales de limba română, să presupună și chiar să afirme că micuții pe care îi îndrumă în viață și în tainele limbii materne îi sunt inferiori, că nu se ridică la același nivel cu ea?

Uităm însă esențialul: nu-s toți profesorii la fel. Sigur că mereu vor apărea dătători cu bățul în baltă, sigur că mereu se va pune problema, într-un liceu sau în altul, dacă dirigintele știe mai multă carte decât elevii lui, dar generalizarea, și în acest domeniu, ne face să greșim și să tragem linie acolo unde n-ar trebui să fim radicali.

Am cunoscut și eu profesori. Profesoara mea de limbă spaniolă, o doamnă demnă, elegantă, care a știut mereu ce și cum să ne învețe, care, fiindu-mi dirigintă, m-a îndreptat de spate de atâtea ori și mi-a șoptit secrete, uneori din privire doar, despre cum ar trebui să arate viața mea de atunci și de după anii de liceu. În plus, aceeași doamnă profesor de viață era un excepțional dascăl de limbă spaniolă, predându-ne această limbă străină cu o claritate care m-a făcut să nu o uit nici până azi.

Când ne-am cunoscut, eu eram în clasa a treia și habar n-aveam să scriu în spaniolă. Când nu mi-a mai fost profesoară, la finalul liceului, eram olimpică pe țară, după ce, și datorită dumneaei, am reușit să trec de etapa pe București cu nota 10. Mă temeam mereu de accentele grafice. Mi-a spus că n-am de ce să mă tem. Și a avut dreptate.

Am mai avut și alți profesori. Profesorul meu de limbă română din liceu era acel profesor care, înainte să ne întrebe de „Ion” și de „Enigma Otiliei”, ne făcea să râdem, să ne relaxăm, povestindu-ne despre cum și-a găsit dimineața mașina blocată în parcarea din spatele blocului. Apoi ne puncta pentru părerile personale, pentru ideile originale. Nu ne-a pus să învățăm niciun comentariu pe de rost. Nici măcar unul! Și mai toți am luat bacalaureatul cu note mari.

Profesorul meu de informatică era un fost elev al școlii noastre. Era doar cu trei, patru ani mai mare ca noi, sunt sigură că a avut ceva de furcă, pentru a se impune în fața colegilor de generație ceva mai impertinenți, dar pe aceia care erau interesați să învețe materia îi ajuta fără oprire. Îmi aduc aminte că răspundea, pe bătrânul Yahoo Messenger, și la unu dimineața, când aveam întrebări despre vreo problemă pe care trebuia să o rezolvăm pentru a doua zi.

Aș putea continua cu amintirile despre profesorii mei până când și fetița mea, care are azi doar șapte ani, va avea propriile amintiri cu profesori. Mi le aduc aminte, desigur, pe cele două doamne învățătoare pe care le-am avut, la două școli diferite, și care m-au învățat, cu răbdare, să scriu corect azi în limba română.

Mai greșesc și profesorii. Unii. Dar nu sunt toți la fel. Cum nu-s toți elevii la fel. Să nu demonizăm totul, după o eroare singulară! Să mai și credem în oameni! Avem nevoie să credem în cei din jurul nostru. Mai ales în aceia care ar putea, mâine, să ne formeze copii, nepoții, cunoscuții. Profesorii adevărați nu fac parte din altă clasă socială. Profesorii adevărați sunt cu noi, sunt de-ai noștri.


Citește și:

Atenție la veștile bune!

Evadarea din paradis

Dar cu târgurile ce aveţi?

Ultima şansă

Altă iarnă, aceleași probleme

N-avem cu cine!

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii