O boală extrem de rară până acum, care îi afecta doar pe vârstnici, devine din ce în ce mai frecventă la tineri de 30-40 de ani, în ultimul timp, conform unui studiu publicat în revista Annals of Internal Medicine, citat de Science Alert.
Incidența acestui tip de cancer a crescut de trei-patru ori la persoanele născute după anii 1970, comparativ cu cele născute în anii 1940, potrivit sursei citate.
Numărul total rămâne mic, doar câteva cazuri la un milion de persoane anual, dar creșterea este dramatică.
Un aspect îngrijorător este acela că aproximativ unul din trei cazuri apare acum la adulții sub 50 de ani, o proporție mult mai mare decât la alte tipuri de cancer gastrointestinal.
Medicii întâlneau această boală, timp de deceni, o dată-de două ori în carieră, și aproape exclusiv la vârstnici. Acum, tot mai mulți tineri de 30-40 de ani primesc acest diagnostic, iar specialiștii nu își explică fenomenul și nu înțeleg motivul.
Acest tip de cancer este deosebit de periculos pentru că nu dă semne prevestitoare clare, simptomele fiind destul de vagi: dureri abdominale ușoare, balonare sau probleme digestive, și se confundă ușor cu afecțiuni benigne.
Cele mai multe cazuri sunt descoperite doar când pacientul ajunge la operație pentru apendicită, când este prea târziu, de obicei, pentru o intervenție precoce. Mai mult, nu există teste de screening pentru această boală, fiind prea rară pentru justifica controale de rutină.
Experţii bănuiesc că de vină ar fi schimbările drastice de stil de viață din ultimele decenii ar putea fi vinovate, mai ales că rata obezității a explodat din anii 1970, dieta s-a orientat spre alimente procesate și carne roșie, iar activitatea fizică a scăzut dramatic.
În plus, expunerea la noi factori de mediu, plastice, substanțe chimice, antibiotice folosite masiv – ar putea juca un rol important, potrivit Mediafax, care precizează că și cancerul de colon sau de stomac afectează din ce în ce mai mult persoanele sub 50 de ani.
Sursă Foto – caracter ilustrativ: Shutterstock