O contabilă a făcut plăți ilegale de aproape un milion de euro, timp de peste patru ani, din conturile unui spital din Argeș. Unitatea nu și-a recuperat banii, nici după o decizie definitivă

O contabilă a făcut plăți ilegale de aproape un milion de euro, timp de peste patru ani, din conturile unui spital din Argeș. Unitatea nu și-a recuperat banii, nici după o decizie definitivă
Sursa: Facebook - Spitalul Județean de Urgență Pitești
Publicat: 08/01/2022, 16:26

După trei ani și jumătate de la chemarea în judecată și aproape opt luni de la decizia definitivă, Spitalul Județean de Urgență Pitești încă nu a recuperat cele aproape 4 milione de lei – la care se adugă dobânzi și penalități – pe care o contabilă i-a direcționat, ilegal, către un furnizor nereal al unității sanitare. Conform documentelor oficiale ale instanțelor, este vorba de 69 de plăți dublate de fosta contabilă, pe o perioadă de cinci ani, fără să fie detectată de superiori. Ea refuză să plătească sumele, așa că urmează să fie executată silit. Chiar înainte de acțiunea în civil, procurorii DIICOT au deschis un dosar în care fosta contabilă, Amalia Elena Dumitrașcu, cei doi administratorii firmei unde ajungeau banii și față de societatea comercială sunt cercetați pentru de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Reținuți în prima fază, acest dosar încă nu e finalizat.

Pe când era angajată contabilă la Spitalul Județean de Urgență Pitești, Amalia Elena Dumitrașcu a reușit să vireze în conturile unei societăți comerciale care nu era furnizor al unității aproape patru milioane de lei, în 69 de plăți, între noiembrie 2012 și martie 2017. Pentru a ascunde plățile ilegale, care reprezintă de fapt plata de două ori a unor bunuri și servicii furnizate Spitalului, odată către furnizorul fictiv și încă odată către furnizorul real, pârâta a operat aceste plăți în programul informatic astfel. Ea folosea numele furnzorilor reali, însă codul de înregistrare fiscală și codul IBAN al societății comerciale care nu furniza de fapt niciun bun sau serviciu spitalului.

Cum a fost descoperită

Toată această practică a durat, astfel, aproape cinci ani fără să fie observată de directorul financiar. Numau în anul 2017, după pensinarea superioarei directe, noul director financiar a descoperit plăție ilegale, și, după un control intern și unul al Camerei de Conturi Argeș, a fost demarată și o anchetă a procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pentru de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit Jurnalului de Argeș.

Pentru că ancheta trena și pentru a spori șansele de recuperatere a banilor, în august 2018, Spitalul Județean de Urgență Pitești a deschis o acțiune în răspundere patrimonială, în civil, la Secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale a Tribunalului Argeș.

Conform documentelor instanțelor, Spitalul Județean de Urgență Pitești a chemat-o în judecată pe pârâtă pentru a fi obligată la plata despăgubirilor civile pentru prejudiciul cauzat unității sanitare prin modul în care aceasta și-a îndeplinit sarcinile de serviciu în funcția de economist, întocmind ordine de plată în mod necorespunzător, prin indicarea unor date ireale, care au avut ca efect virarea sumelor de bani din contul Spitalului în contul unei societăți comerciale care nu se afla cu acesta în raporturi contractuale.

Doi ani și cinci luni și 12 termene mai târziu, în octombrie 2020, Tribunalul Argeș decide în favoarea spitalului. „Admite acţiunea completată şi precizată. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370.687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8.190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel depunându-se la Tribunalul Argeş. Pronunţată azi 07.10.2020, la Tribunalul Argeş – Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor.

În documentul motivat, respectiv Hotarâre 2317/2020 di 07 octombrie 2020, instanața detaliază modul de operare al foste contabile. „Potrivit sarcinilor înscrise în fișa postului, pârâta D. A. concentra toate atribuțiile privitoare la evidența și plata furnizorilor, putând astfel ascunde destinația reală a sumelor achitate ilegal către (firma Rivertex Project SRL – n.r.), înregistrarea plăților în alte conturi contabile, arhivarea documentelor fără cele aferente plăților ilegale. Singura persoană care putea verifica aceste plăți era Directorul Financiar-Contabil care, prin viza de control preventiv dată, trebuia să organizeze activitatea prin evitarea concentrării lor în mâinile unui singur salariat cât și prin verificarea documentelor prin sondaj. Însă, lipsa de vigilență și îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu ale Directorului Financiar-Contabil, nu înlătură caracterul ilicit al faptelor săvârșite de pârâtă, cu atât mai mult cu cât aceste fapte au fost săvârșite cu intenție”, se arată în hotărârea publicată pe Rolii.

Apel respins

Fosta economistă a atacat, ianuarie 2021, hotărârea Tribunalului Argeș la Curtea de Apel Pitești, care, de asemenea, a decis în favoarea spitalului. Astfel, în luna mai Curtea de Apel Piteşti i-a respins definitiv acţiunea, considerând apelul drept nefondat. Drept urmare, fosta contabilă este obligată să plătească sumele virete ilegal, plus dobânzile actualizate, conform deciziei instanței de apel.

Deşi au trecut şapte luni de la decizia definitivă, Amalia Dumitraşcu a refuzat să achite până acum suma furată de la spital, iar conducerea spitalului a decis să o execute silit, o altă procedură care este de durată.

„Din partea Spitalului Judeţean Argeş a fost înaintată către executor o cerere prin care s-a solicitat să se procedeze la executarea silită în toate formele prevăzute de lege împotriva debitoarei, întrucât aceasta refuză să se conformeze dispoziţiilor din titlul executoriu, respectiv să achite prejudiciul adus spitalului, dobânda legală şi cheltuielile de judecată”, a declarat Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Argeş, pentru Adevărul.

Spitalul așteaptă și finalizarea dosarul de la DIICOT, care este încă lucru, după ce a fost deschis în 2017, potrivit sursei citate. Presa locală amintește și că Amalia Dumitraşcu a fost angajată la Spitalul din Pitești după ce ar mai avea o fraudă foarte mare la activ, dată BCR Piteşti între 2002 şi 2005, împreună cu o altă colegă. În acel dosar, Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, fiind însă obligată să achite băncii despăgubiri în valoare de 1,6 milioane lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc