O primă plajă din Mamaia s-a închis în plin sezon. „Lărgirea plajelor și nisipul înlocuit cu scoici ne-au condus la «moarte» rapidă și sigură”

O primă plajă din Mamaia s-a închis în plin sezon. „Lărgirea plajelor și nisipul înlocuit cu scoici ne-au condus la «moarte» rapidă și sigură”
Coco Beach din Mamaia a fost închisă / Sursa foto: Facebook - Coco Beach Mamaia
Publicat: 06/08/2021, 10:05
Actualizat: 06/08/2021, 12:38

Proiectul autorităților de combatere a eroziunii costiere a făcut prima „victimă” în rândul operatorilor de sectoare de plaje de la Mamaia închiriate de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), după cum anunță pe rețele de socializare, chiar dacă litoralul este luat cu asalt de turiști, după cum spun patronatele. 

După ce operatorii economici de la malul mării din Mamaia și-au exprimat în mod repetat nemulțumirile privind lărgirea plajei și schimbarea calității nisipului, reprezentanții unei plaje au anunțat închiderea acesteia, chiar în vârf de sezon turistic, scrie Adevărul.

„Ne-au obligat indirect să murim la scurt timp după ce am prins viaţă în acest sezon”

Reprezentanţii Coco Beach Mamaia au anunţat miercuri, 4 august, că vor închide plaja închiriată de la Administraţia bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) ca urmare a efectelor proiectului de combatere a eroziunii costiere.

„Mulţumim tuturor celor care ne-au călcat pragul în această vară şi cu părere de rău vă anunţăm că AM ÎNCHIS înainte de terminarea sezonului”. Cei de la Coco Beach explică de ce au luat această decizie. „Cu această ocazie multumim ABADL ( instituţia care administrează plajele de pe litoral) pentru că ne-au obligat indirect să murim la scurt timp după ce am prins viaţă în acest sezon… lărgirea plajelor şi nisipul înlocuit cu scoici ne-au condus la „moarte” rapidă şi sigură”, au scris cei de la Coco Beach Mamaia, pe contul de Facabook.

Anunțul a venit și în contextul unor controale ale autorităților, după de operatorii de plaje au ignorat interdicția de a amplasa șezlonguri lângă apă și le-au adus cât mai aproape de mare, la cererea clienților.

Mamaia continuă să fie cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc

Când va redeveni nisipul la fel de fin ca pe vremuri

Lărgirea plajelor din Mamaia și schimbarea nisipului, care nu mai este la fel de fin ca pe vremuri, a nemulțumit turiștii și comercianții din zonă, dar autoritățile au dat asigurări că această situație se va regla  în câțiva ani.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a răspuns recent valului de critici din partea turiștilor și localnicilor privind lărgirea plajelor din Mamaia și nisipul plin de scoici, transmițându-le să nu mai fie cârcotași și să poarte papuci sau șlapi.

Plaja din nordul stațiunii Mamaia s-a lărgit pe o porțiune de șapte kilometri, iar suprafața noup de plajă este de peste 50 de hectare. Nisipul descărcat a fost adus de pe fundul mării. Aceasta este prima zonă din cele 11, care fac parte din proiectul cu finanțare europeană „Reducerea Eroziunii Costiere”, în valoare de 840 de milioane de euro, dintre care 15% sunt plătiți de România.

Specialiştii de la Apele Române spun că în timp nisipul va fi mai fin, iar apa nu va mai fi atât de adâncă, fenomen care se va produce natural. Paul Cononov, directorul ABADL (Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral), a explicat că toate aceste lucruri sunt în dinamică.

În zece ani, lățimea plajei pe zona din Mamaia va fi mai mică cu 35 de metri și se va stabiliza apoi. „Vorbim de aproape 7 kilometri de plajă. Tot volumul de nisip se va muta în zona Năvodari, care va crește. În 50 de ani, plaja va scădea cu 100 de metri.”, a mai afirmat Paul Cononov.

În ceea ce privește nisipul, care nu mai e la fel de fin Paul Cononov a precizat că se putea aduce nisip fin pe plajă, dar condițiile proiectului nu au permis.

„Acest nisip trebuie să aibă o anumită  granulometrie o anumită greutate specifică, să fie o zonă stabilă, să facă față furtunilor de iarnă, la tot felul de alte fenomene naturale. El își va schimba granulometria în timp, odată sub acțiunile elementelor naturale, dar și sub acțiunea utilajelor noastre, pentru că noi intervenim permanent cu utilaje specializate”, a spus specialistul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață