Omul de afaceri Valentin Vișoiu, achitat DEFINITIV de Curtea de Apel București în dosarul ”PUBLITRANS”

Omul de afaceri Valentin Vișoiu, achitat DEFINITIV de Curtea de Apel București în dosarul ”PUBLITRANS”
Publicat: 05/05/2023, 17:57
Actualizat: 05/05/2023, 18:09

Omul de afaceri Valentin Vișoiu a fost achitat definitiv, vineri – 5 mai 2023, de Curtea de Apel București într-un dosar – PUBLITRANS – în care fusese acuzat, de procurorii anticorupție, de ”spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă agravată şi în formă continuată și dare de mită”.

Dosarul ”PUBLITRANS” a avut ca element central un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigura transportul public local în Piteşti, iar procurorii anticorupție au trimis în judecată mai multe perosoane, printre care și Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului. .

Acționarul unic al SC Publitrans 2000 SA era Consiliul Local Piteşti și, potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ”în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri”.

CAB: ”Dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Vişoiu Valentin”

În acest dosar, cunoscutul om de afaceri Valentin Vișoiu – acţionar la SC Conarg SA și Conarg Real Estate SRL – fusese condamnat, la fond, la 7 ani şi 8 luni de închisoare, dar judecătorii de la Curtea de Apel au decis ca acesta să fie achitat, concluzia fiind aceea că infracțiunile pentru care acesta a fost condamnat nu au existat.

Mai mult, CAB a decis și încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Vişoiu Valentin pentru infracţiunea de dare de mită. Sentința este definitivă.

”În baza art. 396, alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art.16, alin.1, lit.b, teza I Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului Vișoiu Valentin pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, prevăzută de art. 49, alin.1, lit. b din legea 129/2019, cu aplicarea art. 5 Cod Penal.

  • În baza art. 365, alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art.16 alin.1 lit. b, teza I Cod de procedură penală, dispune achitarea inculpatului Vişoiu Valentin pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă agravată şi în formă continuată, prevăzută de art. 48 Cod Penal raportat la art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin. l Cod Penal cu ref. la art.309 Cod Penal cu aplic. art. 35, alin. 1 Cod Penal, art.5 Cod Penal.
  • În temeiul art.16 alin.1 lit.f Cod de procedură penală, dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Vişoiu Valentin pentru infracţiunea de dare de mită, prevăzută de 290 Cod Penal, cu aplicarea art. 6 din legea nr. 78/2000, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale – faptă din 18.02.2008. (…)

Definitivă. Pronunţată conform art. 405, alin.1 Cod procedură penală, astăzi 05.05.2023. Document: Hotarâre  927/2023  05.05.2023”, au decis judecătorii Curții de Apel.

Patru din inculpați, obligați la plata a peste 23 de milioane de lei

În acest dosar, judecătorii CAB au decis ca Tudor Pendiuc, fostul primar al localității Pitești, să fie condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Fiica fostului primar, Emanuela Pendiuc, a fost și ea achitată definitiv de judecătorii Curții de Apel București.

Curtea de Apel București a admis, însă, acţiunea civilă exercitată de SC Publitrans 2000 SA Piteşti. Patru dintre inculpați au fost obligați la plata prejudiciului.

”Obligă în solidar inculpaţii Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC GIREXIM UNIVERSAL SA PITESTI), Scarlat Constantin (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC CNCD SA PITESTI) şi Nechita Emilian (numai până la concurenţa sumei de 21.710.406,06 lei) la plata către partea civilă SC PUBLITRANS 2000 SA Piteşti a sumei de 23.279.706,03 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA si GIREXIM UNIVERSAL SA şi a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount”, se mai arată în hotărârea CAB.


Citește și:

EXCLUSIV | ”Ucigașul de boschetari”, cel mai mare criminal în serie din România, ar putea fi eliberat condiționat: ”Îi ucidea cu pietre!”

EXCLUSIV | Percheziții DNA la casa primarului din Corbeanca și la 2 directori din primărie

EXCLUSIV | Ministerul Finanțelor confirmă HAOSUL de la ONJN: ”Încălcări grave ale normelor legale” / Expert în gambling: ”Sat fără câini, balamuc!”

EXCLUSIV | Av. Radu Dinulescu demontează încă o ”victorie” anunțată de Nicușor Dan: ”De ce insistă să lucreze în baza unui PUG nelegal?”

PNL Sector 1, despre ”primarul incompatibil” Clotilde Armand: ”Circul și goana după like-uri sunt singurele sale preocupări reale”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...