EXCLUSIV | Av. Radu Dinulescu demontează încă o ”victorie” anunțată de Nicușor Dan: ”De ce insistă să lucreze în baza unui PUG nelegal?”

EXCLUSIV | Av. Radu Dinulescu demontează încă o ”victorie” anunțată de Nicușor Dan: ”De ce insistă să lucreze în baza unui PUG nelegal?”
Publicat: 03/05/2023, 15:33
Actualizat: 03/05/2023, 15:36

Primarul general Nicușor Dan a postat încă un mesaj, în mediul online, prin care anunță o victorie în instanță, una pe care ar fi anticipat-o încă din luna iunie a anului 2022, atunci când Tribunalul București a suspendat, la fond, Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei. Avocatul Radu Dinulescu susține, însă, că nu este vorba decât despre o altă ”reușită”… nereușită a edilului.

La acel moment, Tribunalul București a anulat, în primă instanță, Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG), iar Nicușor Dan afirmă – joi, 3 mai 2023 –  că ”reclamantul a renunțat la cererea de anulare”, la primul termen al recursului, PUG-ul rămânând valabil.

”În iunie 2022 când Tribunalul București a anulat în primă instanță Planul Urbanistic General am îndemnat la calm, spunând că este foarte puțin probabil ca hotărârea să nu fie desființată în recurs. Azi, în primul termen al recursului, reclamantul a renunțat la cererea de anulare, deci Planul Urbanistic General al Bucureștiului rămâne valabil.

ONG-uri iresponsabile apropiate de speculatorii imobiliari au inițiat alte dosare de anulare a Planului Urbanistic General, instanțele le-au respins pe toate”, a anunțat primarul general al Capitalei – acuzat în repetate rânduri că nu face altceva decât să pună ”frână” urbanismului din București – pe pagina sa de Facebook.

”Anunțând victoria mult prea devreme, primarul general al Capitalei uită un lucru…”

Contactat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat că lucrurile – atunci când Nicușor Dan anunță ”victorii” pe Faceebook – nu sunt ceea ce par, fiindcă edilul prezintă numai o parte a informațiilor și ”uită” tabloul de ansamblu.

Potrivit avocatului, Nicușor Dan și-a anunțat această nouă ”victorie” mult prea devreme, pentru că Legea Contenciosului Administrativ este foarte clară, iar Planul Urbanistic General este un act normativ.

Lucrurile sunt destul de clare aici. Sigur că, în Codul de Procedură Civilă, avem text de lege prin care ni se spune că reclamantul, în cadrul unei acțiuni în instanță, poate renunța oricând la judecată. Oricând, ca și la dreptul pretins… El poate renunța și în fond, și în căi de atac ordinare sau extraordinare.

Însă, anunțând victoria mult prea devreme, primarul general al Capitalei uită un lucru. În cadrul acțiunii de anulare a PUG-ului, ne aflăm într-o acțiune în contencios administrativ. Aceste raporturi judiciare fiind reglementate de Legea Contenciosului Administrativ, care este o lege specială și care derogă de la Codul de Procedură Civilă în multe situații. Una dintre ele este prevăzută în articolul 28, aliniatul 3 din Legea 554/2004 a contenciosului:

«Acțiunile introduse de persoanele de drept public și de orice autoritate publică, precum și cele formulate împotriva unui act administrativ normativ, cum este cazul nostru, nu mai pot fi retras, cu excepția cazului în care au fost formulate și pentru apărarea unor drepturi sau interese legitime de către persoanele fizice și juridice de drept privat pot dispune»

Cu alte cuvinte, noi aici suntem în faza în care instanța deja a dispus anularea PUG-ului. Pe fond. Anularea unui act administrativ normativ. Deci nu mai poate partea să renunțe la judecată și nu mai poate fi anulată acea hotărâre dată în primă fază decât dacă se câștigă recursul de către primarul general al Capitalei, în speță de Consiliul General al Municipiului București. CGMB-ul trebuie să își apere PUG-ul”, explică avocatul Radu Dinulescu.

”Știa cumva Nicușor Dan, încă din vara anului 2022, că-și va retrage reclamanta acțiunea?”

În același timp, avocatul Radu Dinulescu mai spune, în exclusivitate pentru Gândul, că acest PUG a fost declarat nelegal de instanța de judecată, iar Nicușor Dan trece mult prea ușor peste acest fapt.

Mai mult, se ridică și un semn de întrebare referitor la ”premoniția” lui Nicușor Dan, din luna iunie a anului 2022, atunci când a îndemnat la calm și era sigur că va avea câștig de cauză. Esențial este, însă, insistă avocatul Radu Dinulescu, că primarul genereal al Capitalei depune toate eforturile pentru a lucra… în baza unui PUZ nelegal.

Instanța va trebui să nu accepte această cerere de retragere a acțiunii. Și, cum instanța are text de lege și aici este vorba despre un act normativ, instanța – după părerea mea – ar trebui să respingă această cerere și să continue judecata recursului. A fost primul termen al recursului. Dar instanța trebuie să facă apel la acest text de lege, care spune că acțiunea nu poate fi retrasă dacă este vorba despre un act administrativ normativ. PUG-ul este un act administrativ normativ. Ne privește erga omnes, ne privește pe toți…

Dacă prima instanță a spus că PUG-ul este nelegal, noi nu puteam să fim în situația în care să nu luăm act de nelegalitatea PUG-ului. Cu alte cuvinte, instanța va trebui să respingă cererea de retragere a acțiunii și să continue judecata recursului.

Dar mă întreb, din punct de vedere juridic, dar și din punct de vedere administrativ… Știa cumva Nicușor Dan, încă din vara anului 2022, că-și va retrage reclamanta acțiunea? Nicușor Dan anunță totul ca pe o victorie, în condițiile în care și dacă s-ar accepta retragerea acțiunii cauzele de nulitate ale PUG-ului rămân. Nicușor Dan poate să justifice dacă a luat sau nu legătura cu partea reclamantă și a convins-o să retragă acțiunea?”, întreabă avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

”Până una-alta, Nicușor Dan ar trebui să fie foarte interesat de ceea ce spune instanța de fond, și anume că PUG-ul este nelegal. De ce insistă să lucreze în baza unui PUG care a fost declarat de o instanță judecătorească nelegal? De ce această insistență? Pentru ce? Un PUG înseamnă un regulament general de urbanism pentru noi toți, pentru tot orașul. De ce trebuie să fim supuși unor reguli care încalcă legea?”

Avocatul Radu Dinulescu

Citește și:

EXCLUSIV | Daniel Ciungu: ”CRIZELE primarului Clotilde Armand demonstrează, încă o dată, că nu înțelege pe ce lume trăiește și blochează tot”

Cutremur în USR după dezvăluirile GÂNDUL | Viceprimarul Tomescu demisionează după ce ”protejata” lui Vlad Voiculescu a fost numită director ASSMB

EXCLUSIV | Omul de afaceri Horia Simu, achitat de ÎCCJ, după 6 ani, în al doilea dosar ”ANRP”. Avocat: ”Alte persoane au fost artizanii infracțiunii”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, bun de plată după ce a contestat o amendă de la ISC. „A venit ca primar în calitate de blocangiu, vrea să blocheze tot”

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, mesaj pentru Clotilde Armand: ”INCOMPETENȚA, ca un cancer, omoară tot ce mai funcționează”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto