Parchetul Iași, raport de activitate 2020: ”1.093 rechizitorii, locul I la nivel naţional la numărul de trimiteri în judecată” + Câte dosare a soluționat fiecare procuror

Parchetul Iași, raport de activitate 2020: ”1.093 rechizitorii, locul I la nivel naţional la numărul de trimiteri în judecată” + Câte dosare a soluționat fiecare procuror
Foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 12/02/2021, 12:23
Actualizat: 12/02/2021, 12:25

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a prezentat – ieri, 11 februarie – Raportul de activitate pentru anul 2020. Din informațiile transmise, Parchetul Iaşi a avut spre soluţionare 56.457 de cauze, din care 392 cauze în urmărire penală proprie a procurorului şi 56.065 cauze pe sectorul de supraveghere a cercetărilor.

Potrivit acestui Raport de activitate pe anul 2020, PJ Iași ocupă locul III la nivel naţional – cu un total de 56.457 dosare de soluţionat, locul I fiind ocupat de PJ Sector 3 Bucureşti, cu 72.072 de dosare.

”Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași ocupă locul I la nivel național la numărul de dosare soluţionate, cu 12.793 dosare soluţionate în anul 2020, locul II fiind ocupat de PJ Sector 2 București, cu 12.119 dosare soluționate şi locul III de PJ Sector 3 Bucureşti cu un total de 11.775 dosare soluţionate.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi ocupă locul I la nivel naţional la numărul de trimiteri în judecată, cu 1.093 de rechizitorii, prin care au fost trimişi în judecată 1396 de inculpaţi, locul II fiind ocupat de PJ Constanţa cu 955 trimiteri în judecată şi locul III de PJ Brașov cu un total de 884 trimiteri în judecată”, precizează prim-procurorul Bordianu Dragoş în acest comunicat.

25 de procurori au soluționat, în medie, câte 511 dosare

Media de dosare soluționate pe procuror – calculată la nivel național – este de 428,02 dosare, procurorii PJ Iași soluționând în medie 511,72 dosare – totul raportat la o schemă de 25 posturi ocupate din totalul de 30 disponibile.

La finalul anului 2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași se aflau în lucru – 42.297 cauze, în scădere cu 3,56% faţă de anul 2019 când au rămas de soluţionat 43.859.

”În ceea ce privește măsurile preventive dispuse în dosare, în cursul anului 2020 procurorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de  208 inculpaţi.

De asemenea, au fost înaintate la judecătorul de drepturi şi libertăţi propuneri de arestare preventivă pentru 311 inculpaţi, din care:

  • faţă de 241 inculpaţi, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă, din care 226 persoane au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv;
  • faţă de 41 inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu;
  • faţă de 27 inculpaţi s-a dispus controlul judiciar;
  • faţă de 2 persoane, propunerea a fost respinsă.

În anul 2020, s-a dispus clasarea faţă de 2 inculpaţi arestaţi preventiv în 2 cauze penale, ambele ca urmare a împăcării părţilor”, se mai menționează în Raportul de activitate.

Activitatea judiciară a Parchetului Iași, materie penală și civilă

Pentru anul 2020, situaţia statistică referitoare la activitatea judiciară a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în cauzele penale se prezintă astfel:

În materie penală

Procurorii au participat în 9.861 de şedinţe penale, punând concluzii într-un total de 4.747 de cauze aflate pe rolul Judecătoriei Iaşi şi verificând 4.737 de hotărâri în vederea declarării căilor de atac.

În materie civilă

Procurorii au participat în 786 de cauze civile, punând concluzii într-un număr de 533 de cauze civile judecate pe rolul Judecătoriei Iaşi şi verificând 800 de hotărâri în vederea declarării căilor de atac.

Fiecare procuror a participat, în medie, în 1.775 cauze, a pus concluzii în 880 cauze,  a  verificat 923 hotărâri emise de Judecătoria Iaşi şi a motivat 37 căi de atac

Extras din Raportul de activitate pe anul 2020 al Parchetului Iași

Ponderea soluţiilor de achitare, din totalul soluţiilor de trimitere în judecată

În anul 2020 au fost achitaţi definitiv – precizează Parchetul Iași – ”indiferent de perioada trimiterii în judecată”, 6 inculpaţi în 6 cauze penale, în scădere faţă de anul anterior când s-a înregistrat un număr de 14 inculpaţi achitaţi în 13 cauze penale.

”Ponderea inculpaţilor achitaţi din totalul inculpaţilor trimişi în judecată prin rechizitoriu (1.396) a fost de 0,43%, în scădere faţă de anul anterior când s-a înregistrat un procent de 1,27%.

Ponderea soluţiilor de achitare, din totalul soluţiilor de trimitere în judecată a fost de 0,55 %, în scădere faţă de anul anterior, când a fost de 1,38%”, se transmite la finalul Raportului de activitate pe anul 2020 al Parchetului Iași.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee