PASAJUL UNIRII din București riscă să se prăbușească. Ce costuri implică repararea planșeului care îl susține

PASAJUL UNIRII din București riscă să se prăbușească. Ce costuri implică repararea planșeului care îl susține
Publicat: 18/04/2023, 21:49

Ministerul Dezvoltării solicită ca Guvernul să aloce 760 de milioane de lei, bani care să îi permită Primăriei Sectorului 4 reabilitarea planșeului de beton care susține infrastructura din Piața Unirii din București.

Situația infrastructurii din zonă este precară, iar Pasajul Unirii riscă să se prăbușească. În acest caz, consecințele ar fi catastrofale.

Pentru a întâmpina o tragedie, Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect în acest sens, proiect care poate fi consultat AICI.

O expertiză realizată în 2022 de Primăria Sectorului 4 și citată în nota de fundamentare a proiectului de OUG a constatat în cazul planșeului ”o stare avansată de degradare … care poate avansa rapid”.

Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că „se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”.

Situația de la Piața Unirii, critică

Ministerul mai arată că e nevoie de asigurarea fondurilor de la bugetul de stat pentru că autoritățile publice locale nu pot suporta, de la bugetul local, valoarea investiției de 763.353.087.

„Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului”, se mai arată în nota de fundamentare.

În martie 2021, Gândul a publicat în exclusivitate imagini și informații despre planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, și care este într-o stare de degradare foarte mare, cu un risc seismic grad I.

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic grad I. Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2. Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.

În acest sens, vă invităm să citiți și:

Planșeul de la Piața Unirii riscă să se prăbușească. Paul Racoviță: „Imaginile din interior sunt departe de a fi liniștitoare. Pe o zonă mare, capacitatea de rezistență e depășită”

VIDEO. Expertiza tehnică a planșeului de beton din Piața Unirii: „Structura de rezistență prezintă o serie de degradări, unele severe”. Experții recomandă urgentarea lucrărilor de reabilitare și consolidare

VIDEO EXCLUSIV | Alex Pânișoară, urbanist: „La Piața Unirii pe sub stradă nu există pământ. Acolo se intersectează un râu, cu un metrou, cu un pasaj. Trebuie refăcut extrem de urgent”

Atenție, șoferi! Vehiculele care depășesc greutatea de 3,5 tone, INTERZISE în Piața Unirii

EXCLUSIV | Ce au găsit muncitorii de la Pasajul Unirii după ce au îndepărtat asfaltul. „Sunt probleme mari cu infiltrațiile de apă din Dâmbovița”. Consolidarea pasajului nu se face acum!

Pericol imens: Planșeul de beton din Piața Unirii se poate prăbuși, fiind într-o stare avansată de degradare, cu risc seismic MAJOR! GÂNDUL.RO prezintă în premieră imagini de „sub” Dâmbovița, unde apa și timpul au făcut ravagii! EXCLUSIVITATE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor