Patriarhia Română anunță înființarea Corpurilor canonice de CONTROL JURIDIC și FINANCIAR. Faptele de corupție, introduse în Regulament

Patriarhia Română anunță înființarea Corpurilor canonice de CONTROL JURIDIC și FINANCIAR. Faptele de corupție, introduse în Regulament
Publicat: 15/12/2023, 11:27
Actualizat: 15/12/2023, 13:05

Patriarhia Română a transmis – vineri – prin intermediul unui comunicat de presă că, la nivel patriarhal și mitropolitan, este absolut necesar să fie înființate Corpuri canonice de control juridic și financiar care să fie coordonate, din încredințarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului, de către un ierarh vicar.

Totodată, s-a mai transmis prin intermediul respectivului comunicat de presă, ”este necesar ca în cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic și financiar, să fie încadrați specialiști (juriști și economiști) cu experiență, care să fie caracterizați prin corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică”.

În plus, este nevoie de redactarea și aprobarea unui Regulament al Corpurilor canonice de control juridic și financiar, care să prevadă atributele și responsabilitățile acestor organisme de control juridic și financiar, precum și modul lor de organizare și funcționare.

Totodată, s-a constatat că, în Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență.

Rezultă, așadar, că este necesară completarea Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române cu prevederi referitoare la aceste fapte de corupție ca abateri ce trebuie sancționate de autoritatea bisericească”, a transmis Patriarhia Română.

Propunerile vor fi prezentate, spre analiză și aprobare, la următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod

Prin urmare, în ședința sa de lucru din ziua de joi, 14 decembrie 2023, Permanența Consiliului Național Bisericesc a aprobat ca toate aceste propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică să fie prezentate, spre analiză și aprobare, la următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod.

În urma analizei actualelor prevederi din Biserica Ortodoxă Română, la Cancelaria Sfântului Sinod s a constatat că deși dreptul de devoluțiune (stabilit prin canonul 11 al Sinodului VII ecumenic) este prevăzut la nivel central (pentru Patriarhul României) și mitropolitan (pentru Mitropolit) și pentru ambele autorități este prevăzut să existe un Corp de inspecție bisericească cu responsabilități generale de inspecție bisericească adică de control, nu există însă o coroborare între aceste două prevederi statutare.

Termenul „devoluțiune” înseamnă – din punct de vedere juridic – trecerea unui drept, a unui bun sau a unui ansamblu de bunuri ce compun un patrimoniu către unul sau mai multe patrimonii, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Astfel, în drept, se vorbește despre „devoluțiunea succesorală”.

În Biserica Ortodoxă, acest cuvânt este înțeles mai ales într-un sens extensiv, căci canoniștii ortodocși îl folosesc doar pentru a indica rezultatul unui transfer de competențe. De fapt, aceștia afirmă că «dreptul de devoluțiune» este dreptul de supraveghere și de îndrumare frățească exercitat ex officio de către protosul unei Biserici autocefale, atunci când unul dintre Chiriarhii acestei Biserici, din neglijență sau prin abuz, nu își respectă obligațiile sale prevăzute de către sfintele canoane.

Dreptul de devoluțiune, ca necesar și auxiliar sinodalității, poate fi aplicat doar în cazul problemelor administrative. În practică, dreptul de devoluţiune constă în faptul că, în cazul unui Chiriarh acuzat de fraudă financiară, întâistătătorul acelei Biserici îl poate apela pe respectivul ierarh în fața Sinodului pentru a răspunde acuzațiilor.

Hotărârea reflectată în comunicatul oferit de Cancelaria Sfântului Sinod se impune ca absolut necesară. Biserica, prin reprezentanții ei, trebuie să fie în societatea românească modelul real de onestitate morală”, a mai transmis Vasile Bănescu.


Citește și:

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Mulți români riscă amenzi de 1 mai. Unde se poate ieși la grătar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji