Patronatele și sindicatele se declară „alarmate de criza energetică cu care România se confruntă”. Scrisoarea deschisă transmisă premierului, înaintea ședinței coaliției

Patronatele și sindicatele se declară „alarmate de criza energetică cu care România se confruntă”. Scrisoarea deschisă transmisă premierului, înaintea ședinței coaliției
Reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din 13 ianuarie / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 17/01/2022, 17:33

Președinții celor mai mari confederații patronale și sindicale din țară au transmis, luni, o scrisoare comună adresată premierului Nicolae Ciucă, prin care își exprimă îngrijorarea și se declară alarmate de criza energetică cu care România se confruntă și propun câteva soluții pentru a câștiga timp, pentru a preîntâmpina „conflicte sociale deschise”. Scrisoarea a fost transmisă cu puțin timp înainte de debutul ședinței coaliței, programată de la ora 17:00, în care se analizează propunerile Guvernului și ale ministrului liberal al Energie, dar și cele anuțate de Partidul Social Democrat.

Patru confederaţii patronale şi cinci confederaţii sindicale reprezentative îi transmit premierului că sunt îngrijorarate și alarmate de criza energetică cu care România se confruntă și propun un set de soluții care să se concretizeze într-un „pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali”.

Mesajul a fost trimis înaintea ședinței coaliţia de guvernare, care se reunește luni după-amiză, la Parlament, pentru a discuta despre măsurile în domeniul energiei, enunțate săptămâna trecută de Nicolae Ciucă și detaliate de ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și cele elaborate de PSD și anunțate luni.

„Suntem conștienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte”, au transmis semnatarii.

Potrivit acestora, situaţia este datorată unui cumul de factori, printre care enumeră și liberalizarea, respectiv:

  • Liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională;
  • Lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic;
  • Lipsa mecanismelor de control aplicate preventiv;

În acest context, patronatele și sindicatele vor ca plafonarea prețurilor la energie și gaze să se aplice pentru cel puțin un an – acum fiind în vigoare pentru cinci luni, din 1 noiembrie 2021, până în 31 martie 2022/ „Vă solicităm ca, în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani)”, au transmis partenerii sociali.

„În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise”, au avertizat aceștia.

Patronatele și sindicatele solicităm de asemenea crearea unui „Task Force” – grup de lucru – național care în termen de maxim o lună să vină cu soluții pe termen mediu și lung pentru asigurarea securității energetice a României, iar aceste soluții să se materializeze într-un pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali!.

Cronologia măsurilor

De menționat că premierul a prezentat partenerilor sociali, în 13 ianuarie, în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, noul set de măsuri analizate pentru a sprijini atât cetățenii, precum și mediul economic afectat de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, care, „după ce va fi agreat la nivelul coaliției, va face obiectul unei ordonanțe de urgență, cu efecte rapide”. Premierul a menționat și nevoia de a extinde măsurile de protecție și după data de 1 aprilie, în baza unui pachet elaborat în acest sens.

Întâlnirea avusese loc după ce, cu o zi înainte, pe 12 ianuarie șeful Executivului a anunțat, într-un mesaj video, că de la 1 aprilie – deci data de la care ar expira actuala schemă de ajutor,  consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecție, care va include TVA re us la 5%a, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice  la consumator prin  compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a spus premierul.

„Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a conchis Nicolae Ciucă, precizând că va prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției.

Și ministrul Virgil Popescu a detaliat marțea trecuă, un prim plan de schimbare a schemei, care, pentru lunile noiembrie și decembrie la nivel de energie electrică consumatori casnici aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării care au beneficiat de compensare și plafonare și în jur de 60% la gaze naturale.

Ministrul a avertizat că furnizorii de energie electrică și gaze naturale care au emis facturi uriașe către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi ar trebui să returneze din oficiu banii încasați , nu să-i rețină din facturile următoare, precizând că operatorii în cauză au beneficiat de acești bani încălcând legea. „Nu poți să îţi bați joc de oameni”, a spus ministrul, marți seara.

Legea plafonării și compensării a fost votată de deputați pe 27 octombrie   și se aplică din 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Conform legii, beneficiază de plafonarea prețului final de facturare de cel mult 1 leu/kWh – din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh – și prețul final facturat al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh  – nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele, unitățile de învățământ, creșele, atât publice, cât și private.

La reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din 13 ianuarie au participat și o parte dintre semnatarii scrisorii de luni, respectiv: ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, alături de Dan Șucu, președinte Concordia și Radu Burnete, director executiv, Florin Jianu, Președinte CNIPMMR, Radu Godeanu, vicepreședinte UGIR, Florian Costache, președinte PNR, Gheorghe Cazan, vicepreședinte CONPIROM, Bogdan Hossu, președinte Cartel ALFA, Marius Nistor, vicepreședinte CNSLR Frăția, Dumitru Costin, președinte BNS, Maxim Rodrigo Gabriel, vicepreședinte CNS Meridian, Iacob Baciu, președinte CSDR, Bogdan Simion, președinte CES, Costel Ichim, CSM Meridian, potrivit Palatului Victoria.

Scrisoare Comuna Patronate Sindicate by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine