Poliția Română: 11 persoane au fost audiate în cazul jurnaliștilor și al activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava. Stadiul anchetei

Publicat: 17/09/2021, 17:33
Actualizat: 17/09/2021, 17:34

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat, vineri după amiază, că 11 persoane suspectate că au fost implicate în cazul jurnaliștilor și a activistului de mediu agresați într-o pădure din Suceava au fost audiate, chiar dacă victimele au oferit „informații vagi”.

Numărul persoanelor care au ajuns la audieri în cazul atacului din Suceava a crescut la 11, de la cinci, anunțate vineri dimineața de polițiștii din zonă, care s-au sesizat din oficiu, după cum a anunțat comisarul Georgian Drăgan din cadrul IGPR.

Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, și realizatorul Radu Constantin Mocanu, care, împreună cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost atacați, joi după amiază, de 20 de indivizi în timp ce pregăteau filmările pentru un deocumentar internațional despre tăierile ilegale de păduri de păduri din România, după cum a anunțat Greenpeace România.

„Cu toate că persoanele vătămate au oferit informații vagi cu privire la agresori, polițiștii, prin activități specifice, au identificat și depistat deja 11 persoane implicate în eveniment, care au fost duse la sediul Poliției în vederea audierii și stabilirii participației fiecăreiea dintre persoanele implicate”, a anunțat comisarul Georgian Drăgan.

Victimele au mers să depună plângere

Reprezentantul IGPR a confirmat informațiile de la IPJ Suceava că, în lipsa plângerilor prealabile, polițiștii s-au sesizat din oficiu, joi, și au întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și distrugere.

„Cu persoanele vătămate s-a relaționat permanent și, având în vedere că au venit în București, au fost îndrumate să se prezinte la sediul IGPR- Direcția de Investigații Criminale, din Șoseaua Ștefan cel Mare, pentru a depune plângere prealabilă, necesară, așa cum am precizat anterior, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale. Fac precizarea că cele trei persoane vătămate s-au prezentat la sediul Direcției de Investigații Criminale, astăzi, în jurul orei 14.00, iar la acest moment colegii le iau declarații cu privire la cele întâmplate ieri”, a declarat vineri Georgian Drăgan, în jurul orei 16:00.

Anterior, reprezentanții Greenpeace România anunțau că cei doi jurnaliști și activistul de mediu care au fost atacați lucrează la redactarea plângerii penale împotriva celor 20 de indivizi care i-au bătut, fiind ajutați în demersul legal de avocatul organizației. Potrivit acestora, din discuție reies elemente de încadrare la tentativă de omor, loviri și alte violențe, tortură, privare de libertate și distrugeri de proprietate.

Activistul Tiberiu Boșutar a făcut mărturii cutremurătoare, într-un interviu pentru News Bucovina, dat în ambulanța care îl transporta la spital, momentele terifiante prin care au trecut, cum s-a produs atacul, subiniind că a fost „atacat și băut de sistem”.

Georgian Drăgan a precizat că cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei. În declarația de presă, el a mulțumit tuturor persoanelor care se implică în activități de protejare a mediului, „parteneri ai instituțiilor cu atribuții în combaterea delictelor silvice”. „Combaterea acestui flagel constituie o prioritate pentru Poliția Română, pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru structurile și instituțiile cu atribuții în domeniu”, a declarat reprezentantul IGPR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase