Polițistul belgian acuzat că a executat doi români: „Eram în vizorul mafiei românești”

Polițistul belgian acuzat că a executat doi români: „Eram în vizorul mafiei românești”
Foto: Profimedia
Publicat: 28/09/2022, 14:27

Doi frați români au fost uciși în Belgia, în condiții care au condus inițial spre ipoteza unui asasinat comandat de mafie. Principalul suspect este un fost comisar de poliție belgian.

Procesul fostului comisar de poliție belgian Francis Vandy, acuzat că ar fi omorât doi frați români, se desfășoară în prezent la Hainaut, în Belgia.

Cazul a fost mediatizat deoarece toate pistele duceau către ipoteza unui asasinat mafiot.

Cei doi au fost executați cu sânge rece pe 28 august 2019, dar ancheta și procesul au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

În fața magistraților, fostul comisar susține că se afla în legitimă apărare când i-a împușcat pe cei doi frați români și că a avut probleme cu ei, deoarece au promis că nu vor mai intra pe proprietatea lui, dar nu s-au ținut de cuvânt.

De asemenea, potrivit presei belgiene, Francis Vandy spune că se afla în vizorul „mafiei românești” și că a primit amenințări cu moartea.

În plus, fostul polițist le-a spus judecătorilor că suferă de demență frontotemporală, deci nu poate fi tras la răspundere, legal, pentru faptele sale.

Vandy este însă un personaj controversat, acuzat că și-a agresat soția și că era un mare consumator de alcool. El a ucis un bărbat în urmă cu mai mulți ani, dar a scăpat „basma curată”.

Totul s-a petrecut în 1986, în pădurea Soleilmont din Ransart, în timpul unei operațiuni alături de poliția germană, când Vandy a împușcat mortal un bărbat. Acesta a invocat, la acea vreme, tot legitima apărare, afirmând că bărbatul ucis era un membru important al mafiei turce.

Vandy a scăpat de urmărirea penală și, în 2000, a devenit comisar de divizie. S-a pensionat în 2008, când și-a predat insigna, dar nu și arma de serviciu, pe care a susținut că a pierdut-o.

Românii au fost uciși chiar cu acest pistol. Francis Vandy se afla deja în atenția autorităților, după ce, în 30 ianuarie 2010, a vrut să fure o cutie de ulei de motor dintr-un magazin. Prins în fapt, acesta a devenit violent și a fost nevoie de intervenția promptă a paznicilor, pentru a-l potoli. Și atunci a susținut că este bolnav psihic.

Foto caracter ilustrativ: Pixabay.com

Cine sunt românii asasinați de Vandy

Gabriel Ghemegeanu și Constantin Tomescu, doi români de 45, respectiv 48 de ani, frați, erau pescari amatori și pescuiau de regulă pe malul unui lac mic, la Forchies-la-Marches, o mică localitate din apropiere de Charleroi.

În data de 28 august 2019, fiica lui Tomescu a anunțat Poliția că tatăl ei a dispărut. După două zile, bărbatul a fost găsit fără viață, lângă iaz, alături de fratele său. Ambii au fost împușcați sumar în cap, de aproape.

Deși inițial s-a vehiculat un asasinat mafiot, pistele au dus către Francis Vandy, cel cu care românii avuseseră un conflict, când acesta le-a cerut să nu mai intre pe domeniul său.

Mai mult, polițiștii au descoperit echipamentul de pescuit al lui Vandy chiar lângă lac.

Belgianul a negat că ar fi comis crimele, dar toate dovezile au dus spre el, incșlusiv faptul că una dintre perechile sale de pantofi era stropită cu sângele fraților români.

Proba care l-a incriminat decisiv pe Vandy a fost și pistolul Glock, cu care Gabriel și Constantin au fost executați. Vandy nu a predat arma după ce s-a pensionat, care era chiar un pistol Glock.

Francis Vandy este în prezent judecat de magistrații Curții Assize din Hainaut și ar putea sta 25 de ani după gratii, scrie adevărul.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase