Cine este tânărul PIANIST român, admis la Academia Regală de Muzică din Danemarca. POVESTEA muzicii, născută dintr-o întâmplare neprevăzută

Publicat: 19/02/2024, 09:00

Sunetul muzicii ascunde, de cele mai multe ori, adevărate povești de viață. Este bucurie, este har, este talent, dar și multe, multe ore de studiu. Cât despre sunetul unui pian, ce mai putem spune? Este magie curată, un adevărat pansament pentru minte și suflet. Așa începe și povestea de astăzi, acolo unde fiecare notă cântată de tânărul pianist român, Daniel Dumitrașcu, pare să aducă cu sine o întreagă odisee a pasiunii și talentului. Daniel a cucerit marile scene ale lumii, fiind înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României.”

Pianul i-a fost menit. Cum a început povestea muzicii

Totul a început la vârsta de doar șase ani, atunci când Daniel avea să descopere pasiunea pentru pian. Însă, această călătorie în lumea muzicii, avea să înceapă cu ceva neprevăzut.

Părinții lui Daniel au vrut inițial să-l înscrie la cursuri de dezvoltare personală, însă secretara Palatului Culturii din Ploiești le-a propus să încerce un instrument, de exemplu pianul.

Și așa a început povestea în care micul pianist a simțit că  fiecare atingere a claviaturii îl purta într-o lume magică, unde sunetul își găsește glasul.

„Am început să cânt cu ambele mâini, folosindu-mi toate degetele”

A debutat ca solist la vârsta de 16 ani alături de orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, cântând sub bagheta unor dirijori precum: Tiberiu Soare, Cristian Spătaru, Riku Okamoto, Alexandru Ganea.

Au urmat apoi alte momente magice în care Daniel a fost ascultat și admirat, de data aceasta și pe scenele internaționale. Sunetul său a călătorit dincolo de granițe, aducând cu sine recunoaștere și admirație, cucerind scena concursului International Musical de France, obținând, în 2019, Premiul I. S.

„La vârsta de 6 ani, am avut parte de o întâmplare neprevăzută. Părinții au vrut să mă înscrie cursuri de dezvoltare personală, iar secretara Palatului Culturii din Ploiești ne-a propus să încercăm un instrument, de exemplu pianul. M-a dus într-o sală, m-am așezat la pian și am început să cânt cu ambele mâini, folosindu-mi toate degetele.

Uimire pe fața dânsei și concluzia: trebuie să studieze pianul. Spunea că se întâmplă rar ca un copil, la prima atingere a instrumentului să folosească ambele mâini. Apoi am început să ne cunoaștem, eu și pianul, să devenim prieteni și mi-am dat seama în timp, că asta mă bucură și mă împlinește”, a povestit Daniel, despre întâlnirea lui cu muzica.

Laureat al concursului International Orbetello Piano Competition în Toscana

Dar drumul lui Daniel către excelență nu s-a oprit aici. În 2012, la Paris, a obținut Premiul Special al Juriului în cadrul Concursului International Grand Music Interprets, confirmând astfel nu doar talentul său, ci și devotamentul și munca depuse în fiecare notă.

Mai mult, Daniel a fost laureat al concursului International Orbetello Piano Competition în Toscana, Italia, și a fost admis în cadrul Isa Kammermusik Sommerakademie din Germania. În 2022, acesta debutează la celebra Salle Cortot, Paris, în cadrul Académie Internationalle de Musique de Paris.

De asemenea, Daniel cântă constant în recitaluri ca pianist solo, în grupuri de muzică de cameră și ca acompaniator, performând pe scene din România, Franța, Italia, Grecia, Austria, Olanda, Danemarca sau Germania.

Daniel a fost admis la prestigioasa Academie Regală de Muzică din Copenhaga

De-a lungul anilor a avut șansa să studieze și să participe la masterclass-uri cu pianiști de renume precum: Dirk Mommertz, Marianna Shirinyan, Josu de Solaun, Roland Präll, Thomas Bockheller, Diana Ketler, Tobias Haunhorst ori Csiki Boldizsar.

Culmea succesului său a venit când, cu sufletul plin de muzică și cu inima deschisă către noi orizonturi, Daniel a fost admis la prestigioasa Academie Regală de Muzică din Copenhaga, Danemarca. Rezultatul a fost uluitor: 12 puncte din 12 posibile, un triumf care l-a plasat în fruntea clasamentului și l-a consacrat ca fiind singurul candidat cu un astfel de rezultat impecabil.

„Succesul este rezultatul muncii și a studiului intens, strâns legate de talent și de simțire. Nu știu dacă există desăvârșire muzicală. Poate fi un nivel înalt de înțelegere a muzicii și de interpretare, dar întotdeauna cred că este loc de mai mult”, spune tânărul pianist.

Daniel Dumitrașcu nu este doar un pianist talentat, ci și un tânăr dedicat dezvoltării și promovării României în afara granițelor.

Astfel, înscrierea sa în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, aduce o notă de inspirație în peisajul cultural și educațional al țării.

Cu fiecare acord cântat cu pasiune și fiecare premiu câștigat cu dăruire, Daniel Dumitrașcu reprezintă un exemplu viu al potențialului extraordinar al tinerilor români în lumea muzicii și nu numai, aducând o lumină nouă în rândul tinerei generații românești.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?