Povestea tatălui care și-a salvat fiul de la dializă făcută de trei ori pe săptămână. Alexandru are 17 ani, dar boala l-a făcut să arate de 10 ani. ”Multe se vor schimba în viața lui”

Publicat: 03/02/2022, 15:33
Actualizat: 03/02/2022, 15:35

Un tată a donat băiatului său, în vârstă de 17 ani, un rinichi pentru a putea duce o viață normală după ce în urmă cu patru ani a fost diagnosticat cu o gravă problemă de sănătate. Alexandru a aflat că suferă de o afecțiune urologică, care în timp a dus la o insuficiență renală.

În urmă cu cinci luni a aflat că are nevoie de ședințe de dializă pentru a suplini funcția rinichilor care nu funcționau corect. Parcurgea de trei ori pe săptămână un drum de 250 de kilometri pentru aceste ședințe.

Bogdan Nuțu are 42 de ani, iar atunci când a aflat că băiatul său are nevoie de un transplant renal și că el ar putea fi compatibil, a venit acasă, din Germania, unde lucra de mai mulți ani. Transplantul a fost făcut zilele trecute la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, în Compartimentul de Transplant Renal, iar acum atât fiul cât și tatăl se simt bine și așteaptă să plece acasă.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos și am putut să donez, asta mă preocupa, să nu îmi găsească ceva, orice, vreun defect și să nu pot dona. Am făcut analizele și când am aflat că sunt compatibil, am fost atât de bucuros”, a povestit tatăl copilului.

Pentru că este din Botoșani, iar la Iași este singurul spital unde se face dializă pentru copii, Alexandru făcea un drum de aproximativ cinci ore, dus-întors, de trei ori pe săptămână.

„Veneam mereu obosit”

Băiatul se află în evidențele Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” de patru ani, acolo făcea și ședințele propriu-zise. Pleca dimineața la ora 4 și se întorcea acasă la ora 14.00 de cele mai multe ori.

„În primele zile de dializă a fost foarte greu, veneam mereu obosit, aveam o stare de somnolență. Pe parcurs a fost mai bine, corpul meu s-a obișnuit. Mă bucur că de acum nu voi mai sta în spital, aștept să ajung acasă împreună cu tata. Îi mulțumesc pentru ce a făcut pentru mine“, a spus Alexandru.

Alexandru a primit o nouă șansă la viață

„Multe lucruri se vor schimba în viața acestui copil”

Medicii de la Spitalul „Parhon” din Iași spun că atunci când se descoperă că un pacient ar avea nevoie de transplant, prima variantă o reprezintă rudele cele mai apropiate. Dacă acestea nu sunt compatibile, pacientul trece pe lista de așteptare până la găsirea unui organ, însă asta ar putea dura și foarte mulți ani.

„Prima opțiune sunt rudele de gradul I – mama sau tatăl, din fericire pentru acest pacient tatăl nu are probleme de sănătate și a fost cea mai bună alegere pentru un rinichi sănătos”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

O nouă șansă la viață

De acum adolescentul va avea șansa să se dezvolte normal și să ducă o viață fără probleme. Din cauza bolii de care suferea, deși avea 17 ani, arăta ca un copil de 10 ani, cântărind doar 40 de kilograme. Va trebui să ia medicamente imunosupresoare pentru tot restul vieții.

Marea particularitate a transplantului la copii, este că îi ajută la dezvoltarea staturo-ponderală. După ce se face transplantul parcă le-ai turnat apă la rădăcină: încep să crească. Vă dați seama că un copil care face dializă nu se dezvoltă, nu se integrează social bine, are o mulțime de alte probleme pe lângă cele legate de transplant. Multe lucruri se vor schimba în viața lui. Nu va mai fi dependent de dializă, ceea ce îi oferă condiții bune pentru a merge la școală, pentru a urma pe viitor o facultate”, a explicat dr. Corneliu Moroșanu, medic chirurg și coordonatorul echipei chirurgicale care a făcut transplantul.

Medicii din echipa chirurgicală care au făcut operația de transplant spun că intervenția a fost una fără probleme și a durat aproximativ 5 ore. Tatăl și fiul se simt bine după operație și așteaptă să se poată întoarce acasă.

Citește și EXCLUSIV. Cazul dramatic al fetei paralizate după operația pe inimă. Se caută din nou vinovații pentru cele 12 minute în care creierul nu i s-a oxigenat și a ajuns ”o legumă”

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului