POVESTEA tinerilor inventatori ai sistemului revoluționar care va salva viețile pacienților. „Vrem să avem un impact pentru comunitate”

Publicat: 29/01/2024, 09:00
Actualizat: 29/01/2024, 10:57

Noua generație scrie istorie. Și nu în orice domeniu, ci unul care are, într-adevăr, nevoie de o schimbare. Povestea este una simplă. Șase tineri au creat primul sistem tech complex, Vital Alert, destinat spitalelor și asistentelor, pentru a primi alerte de la pacienți. Sistemul revoluționar medical de alertă, care va putea salva vieţile pacienţilor, este unul unic în România.

Povestea primul sistem tech complex, destinat spitalelor și asistentelor

Erik Ciotlăuș, Ioana-Daiana Drânda, Dan-Ioan Mustea, Irina Șușca, Alesia Voina, Zágoni Mátyás-Elemér  au fost incluși în proiectul „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. nscrierile în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” se fac până pe 1 septembrie.

Proiectul reunește cei mai remarcabili tineri din țara noastră, care s-au remarcat prin performanțe deosebite în educație, cultură, sport sau inovație.

Noua generație de eminență din țara noastră se va reuni în primul catalog al excelenței românești „100 de tineri pentru dezvoltarea României.”

„În medie, o asistentă poate avea chiar 20 de pacienți pe tură, ceea ce este foarte mult”

Ioana-Daiana Drânda, unul dintre membrii echipei Vital Alert, a declarat pentru Gândul că ceea ce au realizat nu se vrea doar o aplicație din care să facă bani, ci una care să ajute cu adevărat, atât pacienții, cât și personalul medical.

„Noi am vrut să să realizăm o aplicație, care chiar să aibă un impact în comunitate, nu doar să fie o aplicație pe care să o putem vinde, să facem bani din ea. Noi chiar voiam să avem un impact pentru comunitate. Și am făcut un research o lună de zile, timp în care am vorbit cu părinți, cu prieteni, cu cunoștințe, ca să vedem care este cea mai mare problemă din viața lor de zi cu zi.

Și am văzut că sunt foarte multe probleme în sistemul medical, așa că am discutat apoi cu asistentele și cu pacienții, să vedem și părerea lor. Iar din partea asistentelor am aflat că este foarte greu să-și gestioneze timpul, activitățile pe care trebuie să le facă cu pacienții, pentru că, în medie o asistentă poate avea chiar 20 de pacienți pe tură, ceea ce este foarte mult.

Ne-am gândit să facem acest dispozitiv care să ajute atât asistentele, cât și pacienții. Noi avem un prototip momentan, am filmat un videoclip de reclamă într-o clinică privată, iar acolo a funcționat. Nu l-am scos încă pe piață, este puțin mai complicat și vrem să oferim cea mai bună variantă a aplicației noastre. Așteptăm să lucrăm mai mult la aplicație, înainte de a o scoate pe piață.”

„Nu a fost foarte dezvoltată partea de comunicare dintre asistentă și pacienți”

Ioana, tânăra de 17 ani, a mărturisit că acest proiect a învățat-o cum să construiască un business, cum să-l prezinte oamenilor și să-i fie înțeleas adevăratul scop, acela de a ajuta și de a le face oamenilor viața mai ușoară.

Tinerii inventatori au înțeles asta, iar visul lor nu se va opri aici. Au planuri mari și sunt hotărâți să se facă cunoscuți și în afara României.

Interlocutoarea Gândul consideră că intrarea  în proiectul „100 de tineri pentru dezvoltarea României” este o oportunitate, mai ales pe partea de promovare a proiectului.

„Le mulțumim foarte mult că ne-au oferit această oportunitate (n.r. – Fundației Dan Voiculescu) și sperăm să continuăm împreună. Considerăm că ne va ajuta mult, mai ales pentru partea de promovare și va fi o oportunitate, chiar pentru dezvoltarea României. Nu a fost foarte dezvoltată partea de sistem medical, în ceea ce privește partea de comunicare dintre asistentă și pacienți. Am vrea să dezvoltăm mai mult decât sistemul medical din România, deoarece nici în Europa nu este dezvoltată această parte de comunicare„, a conchis tânăra.

„A fost prima dată când am fost mentor şi acest lucru o sa aibă un loc special pentru mine, în cariera mea”

Sistemul îşi propune să fie unul revoluţionar le va permite asistentelor, dar şi infirmierelor să primească rapid alerte de la pacienții din saloane a căror stare de sănătate s-a degradat brusc. Miruna Brînzei le-a fost mentor celor șase tineri, susținându-i în crearea sistemului revoluționar.

„A fost o experiență inedită și am avut foarte multe de învățat alături de ei. Deci nu doar ei de la mine, ci și eu de la ei. Am învățat pașii, am reușit să facem un prototip destul de bun, dar mai este de lucru. Deci mai este loc în continuare pentru progres. A fost prima dată când am fost mentor şi acest lucru o sa aibă un loc special pentru mine, în cariera mea”, a mărturisit Miruna Brînzei, mentor.

Este important de precizat că sistemul este format din trei componente: un ceas inteligent destinat asistentelor pentru a primi alerte de la pacienți, un panou pentru pacienți prin care aceştia pot alerta asistentele în timp real despre nevoile lor și un tablou general care permite asistentelor să monitorizeze starea fiecărei camere aflate în grija lor.

„Pe mine m-a interesat mai mult partea de informatică, dar am participat de-a lungul academiei la mai multe workshopuri, unde ni s-au introdus mai multe subiecte și am reușit să învăț și să evoluez foarte mult pe parcursul acestora”, a declarat și Irina Șușca, membru în echipa Vital Alert.

Tineri care schimbă România

Sistemul a fost creat de tineri în doar 6 luni. Nu a fost deloc simplu, însă nu s-au dat bătuți, iar rezultatul este unul care le dă încredere să meargă mai departe în proiectele lor.

„A fost greu, nu am ce să zic, dar eu m-am ocupat cu software şi aș zice că este partea mai ușoară”, a povestit Erik Ciotlăuș.

Primul catalog al excelenței românești. Cine sunt cei 100 de tineri pentru dezvoltarea României

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Pe urmele lui Elon Musk! POVESTEA tinerilor care scriu istorie pentru România în domeniul aerospațial. Filip Bușcu:”Nimic nu este imposibil!”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată