Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost câștigat de suedezul Svante Paabo

Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost câștigat de suedezul Svante Paabo
Svante Paabo / Sursa foto: Yale University
Publicat: 03/10/2022, 12:41
Actualizat: 03/10/2022, 12:49

Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost câștigat de suedezul Svante Paabo a anunțat, luni, Academia Regală Suedeză pentru Științe.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat lui Svante Paabo „pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”.

Prin cercetările sale, Svante Paabo – laureatul Premiului Nobel de anul acesta în fiziologie sau medicină – a realizat ceva aparent imposibil: secvențierea genomului Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor de astăzi, a transmis Academia, într-un comunicat de presă.

„Prin cercetările sale inovatoare, Svante Paabo a stabilit o disciplină științifică complet nouă, paleogenomica. În urma descoperirilor inițiale, grupul său a finalizat analizele mai multor secvențe suplimentare de genom de la hominini dispăruți. Descoperirile lui Paabo au stabilit o resursă unică, care este utilizată pe scară largă de comunitatea științifică pentru a înțelege mai bine evoluția și migrația umană. Descoperirile indică faptul că homininii arhaici s-ar putea fi amestecat și cu Homo sapiens în Africa. Cu toate acestea, niciun genom de la homininii dispăruți din Africa nu a fost încă secvențiat din cauza degradării ADN-ului în climatele tropicale”, conform sursei citate.

„Datorită descoperirilor lui Svante Paabo, înțelegem acum că secvențele de gene arhaice de la rudele noastre dispărute influențează fiziologia oamenilor de astăzi. Un astfel de exemplu este versiunea Denisovan a genei EPAS1, care conferă un avantaj pentru supraviețuirea la altitudine mare și este comună printre tibetanii de astăzi. Alte exemple sunt genele de Neanderthal care ne afectează răspunsul imunitar la diferite tipuri de infecții”, se arată în comunicatul Academiei.

Câștigătorul premiului Nobel pentru Pace, anunțat vineri

Laureații de anul trecut au fost David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirile lor despre modul în care corpul uman percepe temperatura și atingerea.

Premiul pentru medicină dă startul unei săptămâni de anunțuri ale Premiului Nobel. Marți va fi anunțat laureatul premiului Nobel pentru fizică, miercuri cel pentru Chimie și joi pentru literatură.

Premiul Nobel pentru Pace 2022 va fi anunțat vineri, iar premiul pentru Economie pe 10 octombrie.

Premiile includ un premiu în numerar de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 900.000 de dolari) și vor fi înmânate pe 10 decembrie. Banii provin dintr-o moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase