Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, despre sesizarea la adresa ÎPS Teodosie: „Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe”

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, despre sesizarea la adresa ÎPS Teodosie: „Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe”
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului / Sursa FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 11/05/2021, 17:00
Actualizat: 11/05/2021, 17:01

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a precizat, marți, la Digi FM că instituţia pe care o conuce a primit mai multe plângeri în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie cu privire la femei. Asztalos a spus că nu va sancţiona interpretările unei credinţe.

„Ceea ce vom analiza noi în această speţă şi în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declaraţia, conţinutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenţie de a aduce o atingere demnităţii anumitor categorii de persoane – şi, desigur, calitatea celui care a făcut declaraţia, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influenţează comportamente din societate”, a declarat preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, la Digi FM.

Acesta a precizat că instituţia nu va analiza şi nici nu va sancţiona ceva ce ar putea fi, în acest caz, o interpretare a credinţei.

„Noi, ca instituţie de stat, în nicio speţă nu am şi nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe. Pentru că există o separaţie între stat şi culte, există o autonomie a cultelor. Fiecare cult îşi stabileşte propriile canoane şi propria dogmatică, iar statul, inclusiv CNCD, le respectă”, a explicat Csaba Asztalos, referindu-se la faptul că nu va fi analizată regula potrivit căreia femeile nu pot îndeplini funcţii importante în Biserica Ortodoxă.

Preşedintele CNCD a subliniat că nu va pune în discuţie interpretarea Vechiului Testament, a Noului Testament sau a canoanelor.

„Dacă este ceva mai mult decât o astfel de interpretare, sigur că atunci Colegiul va analiza dacă se depăşeşte sau nu limita libertăţii de exprimare, dacă statul poate să interfereze sau nu în aceste declaraţii. Nu faptul în sine că sunt anumite culte în care femeilor nu le este permis să aibă funcţii importante este o formă de discriminare, întrebarea este dacă în răspunsul respectiv s-a mers dincolo de o interpretare biblică şi s-a adus atingere demnităţii umane a femeilor“, a mai spus Asztalos.

De asemenea, a anunţat că va solicita un punct de vedere de la BOR şi că vor fi citate toate părţile implicate.

ÎPS Teodosie a spus duminică seara la Antena 3, că nu crede ca va trebui să dea socoteală în faţa membrilor CNCD.

Eu prețuiesc femeile. Cei care s-au iritat nu știu Sfânta Scriptura. Să-l dea pe Dumnezeu în judecată”, s-a apărat ÎPS Teodosie.

Recent, acesta a făcut recent o declarație controversată, în care a afirmat că motivul pentru care femeia nu are roluri importante în biserică ține de „condiția slăbiciunilor sale”.

Acum, ÎPS Teodosie susține că prețuiește femeile și, de fapt, nu a făcut altceva decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române, citând din Sfânta Scriptură.

CNCD, sesizat după declarațiile făcute de ÎPS Teodosie cu privire la femei: „Este foarte important ca declaraţiile emise de entităţile publice să conţină informaţii corecte și neutre”

Asociația VeDem Just a anunțat, sâmbătă, că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie Petrescu cu privire la femei.

Organizația afirmă că este foarte important ca declarațiile și informațiile emise de reprezentanții instituțiilor și entităților publice să conțină informații corecte, neutre, de susținere a acestor drepturi, iar comunicările în spațiul public să nu se transforme în incitare la discriminare de orice fel.

ÎPS Teodosie: „Ea a început păcatul. Nicio femeie nu poate fi preot”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a avut o remarcă mai puțin obișnuită joi seară, la Radio Dobrogea, când a încercat să explice de ce nu e discriminatoriu faptul că o femeie nu poate avea roluri importante în biserică: „Ea a început păcatul”, a motivat ierarhul.

„Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că – ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur – dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat”, a explicat ÎPS Teodosie.

„Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Calinic Argeșeanul îi răspunde lui ÎPS Teodosie: „Femeia, înger pe pământ. Nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură”

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul, a numit femeia un „înger pe pământ” și „ființă dumnezeiască”, dupa declaratiile facute de Arhiepiscopului Tomisului ÎPS Teodosie despre rolul femeii în Biserică.

„Femeia a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus IPS Teodosie, într-o nouă declaraţie controversată.

Voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplăţii întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi!” – scrie , vineri seara, Calinic Argeşeanul într-o postare pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

CTP, atac dur la ÎPS Teodosie: „Are atitudine față de femeie de care un membru ISIS ar fi foarte mândru”

Cristian Tudor Popescu (CTP) l-a criticat dur pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, după ultimele declaraţii ale acestuia din urmă la adresa femeilor. Gazetarul a comparat afirmatiile facute de IPS Teodosie cu cele ale membrilor ISIS:  „asta este atitudine față de femeie de care un membru ISIS ar fi foarte mândru și ar aplauda-o”.

„Tot ce a făcut acest individ, pentru că asta este o încununare ce spune acum despre femei, despre femeie, insul ăsta, nu mai amintesc, am discutat aici, în emisiune, cine este specimenul.

Nu știu ce aș mai putea să spun despre această dihanie, care este îmbrăcată în odăjdii și care, în felul ăsta, impresionează pe oamenii mai slabi de minte. Mai grav este altceva. Știți a ce seamănă ce a spus insul ăsta? A ISIS.

Asta este atitudine față de femeie de care un membru ISIS ar fi foarte mândru și ar aplauda-o. Deci femeia este o păcătoasă prin simpla ei existență, ea este păcătoasă din naștere. Atenție! Din naștere. Simpla venire pe lume a unei femei…”, a zis CTP la postul Digi24.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine