FOTO – Primul autobuz electric a ajuns la Iași. Alte două vor fi livrate zilele următoare / Vor fi folosite pentru transportul copiilor la școală

FOTO - Primul autobuz electric a ajuns la Iași. Alte două vor fi livrate zilele următoare / Vor fi folosite pentru transportul copiilor la școală
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 14/09/2022, 13:33
Actualizat: 14/09/2022, 14:04

În garajele Companiei de Transport Public Iași a ajuns zilele trecute primul autobuz electric, iar alte două autobuze urmează să ajungă până la finalul săptămânii. Vor fi introduse în circulație în termen de 30 de zile, iar primii beneficiari ai acestor autobuze vor fi copiii, în drumul de dimineață către școală.

„A ajuns primul autobuz electric Solaris la Iași din lotul celor 20, în această săptămână mai ajung încă două și sperăm ca până la sfârșitul acestui an să le primim pe toate. Sunt autobuze de capacitate mare, vom face în perioada următoare o prezentare publică”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași într-o conferință de presă.

În total vor fi livrate 20 de autobuze electrice ale firmei poloneze Solaris Bus & Coach. Contractul cu firma poloneză a fost semnat de Primăria Iași anul trecut, pe 15 aprilie 2021, Solaris fiind câștigătoarea unei ample licitații organizate la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cu ajutorul fondurilor europene, în România vor ajunge 131 autobuze electrice de 12 metri lungime. Unul dintre cele șapte loturi în care a fost împărțită licitația este destinat municipiului Iași, care va beneficia astfel de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.

Iașul va mai primi 24 de autobuze electrice

În cele 30 de zile până vor ieși pe traseu, autobuzele Solaris vor parcurge o serie de etape necesare: înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu, dar și probe de încărcare.

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 care vor circula pe străzile Iașului au o lungime de 12 metri, cu lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri. Viteza maximă cu care pot circula este de 70 km / h, au o autonomie de 66 de kilometri și o capacitate de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare. Acestea au podea integral coborâtă, facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă, aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Zece dintre autobuze vor circula pe ruta 28: Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Târgu Cucu – Bulevardul Independenței – Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur, iar celelalte zece pe ruta 36: Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

De asemenea, tot prin aceeași linie europeană de finanțare, Iașul va mai primi și 24 de autobuze electrice, de 10 metri, de la firma SC BMC Truck&Bus SA, acestea fiind livrate anul acesta și cel viitor.

„Sunt 24 de unități de transport de dimensiuni reduse, de 10 metri lungime, care vor circula pe străzile mai înguste și în afara orelor de vârf pentru a mai economisi din consumul de energie electrică”, a mai precizat Mihai Chirica.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere