Primul parc cu poveștile oamenilor dragi, dispăruți dintre noi, s-a deschis în Banat. Urmează încă două, în București și Oradea | GALERIE FOTO

Publicat: 05/11/2022, 14:33

Câteva sute de persoane, din mai multe orașe ale țării, și chiar din afara granițelor, s-au strâns sâmbătă, la Lugoj, pe un câmp pe care, în trecut, se desfășurau competiții internaționale de călărie. Pe locul fostului hipodrom, o asociație condusă de fosta prezentatoare de știri, Melania Medeleanu, a plantat 140 de mesteceni. Fiecare copac a fost rezervat în memoria unei persoane dragi, care astăzi nu mai este printre noi.

Parcul “Plantați în amintire” e unul al poveștilor scrise din suflet, deoarece fiecare mesteacăn are un cod QR, care după ce e scanat duce pe site-ul plantatiinamintire.ro, la o poveste a omului în memoria căruia a fost plantat. Sunt 140 de mesteceni care îi țin printre noi pe cei care au plecat din această lume.

„Peste tot, oamenii iubesc. Și peste tot, oamenii se duc. Iar viața noastră se schimbă în feluri nebănuite până atunci. Frica de moarte este frica noastră cea mai mare, dar pentru noi toți, la un moment dat, viața se va sfârși. Nu s-a inventat încă un GPS care să ne treacă prin doliu, știm doar că zilele nu mai sunt la fel. Dar mai știm că lecția pe care o învățăm după pierderea cuiva drag, oricât de dureroasă, este despre viață. Este despre cum să punem un pas înaintea celuilalt și să trăim cum putem mai bine momentul de acum. Peste ani, mestecenii noștri vor fi umbră și adăpost pentru noi generații. Aici se vor juca și alerga mereu copii, tineri se vor săruta, bătrâni vor depăna povești, semn că viața își vede de ale ei. Dar vântul va șopti mereu dorul. Iar plăcuțele de lemn din dreptul fiecărui copac vor purta un semn, un cod care așteaptă cuminte să spună o poveste. Sunt poveștile primului nostru popas, cel de la Lugoj. Dar astfel de parcuri ar trebui sa fie peste tot. Și, cu ajutorul vostru, ne vom întinde rădăcinile și în alte zone din țară”, spune Melania Medeleanu, inițiatoarea proiectului.

La Lugoj, cei 140 de copaci au fost plantați de Asociația Zi de Bine pe o suprafață de puțin peste 6.000 de metri pătrați. Melania Medeleanu spune că astfel de parcuri vor fi deschise în toată țara.

„Era nevoie de un loc în care să ne reculegem, să ne așezăm pe o bancă să ne gândim la ei”

„Foarte concret, avem deja parteneriate cu primăriile din Oradea și București, astfel că în primăvara și vara anului viitor vor mai apărea cel puțin încă două astfel de parcuri. Mă bucur foarte tare că am deschis la Lugoj acest proiect. A fost un da foarte rapid al Primăriei Lugoj, iar faptul că atât de mulți oameni au venit astăzi, să pună plăcuța cu QR codul, cu mâna lor, să-și aleagă mesteacănul, iar această plăcuță să-i ducă la povestea celui pe care l-au pierdut, e un semn că era nevoie de un astfel de parc, era nevoie de un loc în care să ne reculegem, să ne așezăm pe o bancă să ne gândim la ei”, afirmă Medeleanu.

Proiectul a fost lăsat în grija Primăriei Lugoj, iar administrația locală urmează să se asigure că puieții de mesteceni se vor ridica falnici să formeze un parc în adevăratul sens al cuvântului.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Ea este Rădița, femeia ucisă de partener la Brăila. Camerele de supraveghere l-au surprins pe...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
O bancă de lapte matern va fi înființată în România
×