Propunere legislativă: Cetățenia să fie acordată mai ușor pentru etnicii români din provinciile istorice ale țării

Propunere legislativă: Cetățenia să fie acordată mai ușor pentru etnicii români din provinciile istorice ale țării
Sursa foto: Shuttterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/03/2022, 11:05
Actualizat: 16/03/2022, 11:08

Românii care și-au pierdut cetățenia sau cei din comunitățile din provinciile istorice ar urma să poată obține cetețenia mai facil, conform unei propuneri înregistrate la Parlament de doi deputați liberali, care este menită și să suplinească deficitul de pe piața forței de muncă.

Deputatul PNL Robert Sighiartău a anunțat, miercuri, că a depus, alături de colegul de partid Adrian Cozma, un proiect legislativ de modificare a Legii cetăţeniei române nr.21/1991. Inițiativa, cu titlul „Propunere legislativă privind integrarea pe piața forței de muncă din România a cetățenilor români pentru modificarea și completarea unior acte normative, a fost înregistrată marți la Camera Deputaților, spre dezbatere și aprobare în procedură de urgență

„Propunerea vizează integrarea mai facilă a celor care lucrează și vor să lucreze pe teritoriul României dar cuprinde și alte propuneri de înlesnire a obținerii cetățeniei române, inclusiv pentru cei care și-au pierdut cetățenia prin decretul lui Ceaușescu (cei care au migrat în SUA, sau in alte țări”, a scris Robert Sighiartău, pe contul de Facebook.

O soluție pentru criza de pe piața muncii

Politicianul liberal a argumentat că, în urmă cu două săptămâni, a vizitat în Ucraina comunitățile românești și a fost una dintre nemulțumirile romanilor de acolo, faptul că nu au reușit să-și redobândească cetățenia romană.

Situația creată de conflictul din Ucraina a general un val de migrație către România, cetățenii ucraineni și ai altor țări din regiune căutând zone sigure pentru a se stabili, cel puțin temporar. Având în vedere siuația excepțională cu care ne confuntăm în prezent, se impune adoptarea unor măsurp excepționale. România, în virtutea relațiilor din ce în ca mai strânse cu statele vecine, trebuie să se mobilizeze să le sprijine prin orice mijloace, inclusiv prin facilitarea accesului cetățenilor lor pe piața muncii”, se arată în expunerea de motive, care include și o analiză a tendindițelor actuale. Astfel, se arată în document, având în vedere numărul mare de imigranți în contextul crizei de pe piața forței de muncă, România poate suplini lipsa specialiștilor cu această categorie de lucrători.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Afacerilor Interne, de la începerea conflictului din Ucraina, 3.984 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 69 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.4%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, MAI menționează că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 15.843 de mijloace de transport și de 58.405 de persoane, dintre care 15.212 de cetățeni ucraineni.

Pe teritoriul României se aflau, conform datelor de luni,  75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Expunere de motive em142 by Gandul.info on Scribd

Ce schimbări prevede propunerea

Unul din articolele propuse pentru a fi adăugate legii prevede ca, prin derogare de condițiile de bază ale Legii nr 21/1991, cetățenia română să se poată acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care face dovada descendenței până la gradul II inclusiv, prin documentele de stare civilă ale părinților sau bunicilor.

În plus, propun inițiatorii, aceste cereri de acordare a cetățeniei pot fi depuse și la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Documentul vizează și modificarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Astfel, se propune ca cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia – care pot fi încadrați în muncă, conform actualelor prevederi, pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic – să li se acorde acest drept fără a menționa o limită a duratei.

În pus, inițiatorii propun modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în RomâniaOUG 194/2002.

Astfel, se propune ca, cetățenii din Republica Moldova, Ucraina și Republia Serbia să fie exceptați de la obligativitatea vizelor, pe operioadă de maximum 90 de zile.

Propunere legislativa pl142 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York