Prima pagină » Actualitate » Protestatar cu pedepse în străinătate pentru infracțiuni contra statului, INFILTRAT printre atacatorii violenți de la BEC. „A produs stări de temere”

Protestatar cu pedepse în străinătate pentru infracțiuni contra statului, INFILTRAT printre atacatorii violenți de la BEC. „A produs stări de temere”

Candidatura lui Călin Georgescu la Președinția României a fost respinsă de reprezentanții Biroului Electoral Central (BEC) în data de 9 martie 2025, iar susținătorii acestuia au mers în fața sediului BEC pentru a protesta. Situația extrem de tensionată a culminat cu ciocniri între unii dintre simpatizanții lui Georgescu și forțele de ordine, iar Centrul Vechi al Capitalei a fost scena unor imagini șocante.

Ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a preluat ancheta legată de violențele care au avut loc în noaptea de 9 spre 10 martie 2025, în Centrul Vechi al Capitalei, după ce mai mulți jandarmi au fost răniți de obiectele aruncate de protestatari violenți.

  • Procurorii au adăugat la acest dosar și infracțiunile de tulburare a ordinii și liniștii publice și distrugere, din cauză că unii dintre protestatari au incendiat bunuri, au distrus vitrine ale magazinelor aflate în zonă, au smuls pavajul și mobilierul stradal, dar au vandalizat și o mașină care aparținea postului TV Digi 24.
  • Din cei 13 jandarmi agresați, nouă au fost audiați ca persoane vătămate, iar șapte dintre ei au fost examinați medico-legal la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.
  • Doi jandarmi au avut nevoie de spitalizare în urma rănilor suferite. (informații detaliate AICI)

La o zi după aceste proteste, trei bărbați au fost reținuți. Procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților de la Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei.

Gândul prezintă, în exclusivitate, extrase din motivarea instanței care a decis că pentru doi dintre reținuți nu sunt motive de arestare și a dispus eliberarea lor, în timp ce al treilea a fost arestat preventiv.

Un protestatar a aruncat doar un pet aproape gol către cordonul de jandarmi

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 3 a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Marian-Răzvan Manolache, începând din 11 martie și până în 9 aprilie 2025.

  • În ceea ce îi privește pe ceilalți doi reținuți, instanța nu doar că nu a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă, dar nu a luat nicio altă măsură preventivă, dispunând să fie puși de îndată în libertate, pentru că nu au existat probe suficiente care să confirme că aceștia au comis infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice.
  • Unul dintre aceștia a aruncat doar un pet „gol sau aproape gol” către cordonul de jandarmi, potrivit imaginilor video pe care procurorii le-au pus la dosar, iar al doilea a ridicat un gard metalic de protecție, însă ulterior l-a lăsat din mâini și nu a participat atunci când gardul a fost aruncat către jandarmi.

Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de arestare preventivă a inculpatului Niculescu Flavius (…), ca neîntemeiată. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului N.F., dacă acesta nu este deținut, arestat sau reținut în altă cauză.

Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de arestare preventivă a inculpatului Ghiță Marian (…), ca neîntemeiată. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Ghiță Marian, dacă acesta nu este deținut, arestat sau reținut în altă cauză.

Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de arestare preventivă a inculpatului Manolache Marian-Răzvan. (…) Dispune arestarea preventivă a inculpatului Manolache Marian-Răzvan (…), pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 11.03.2025, până la data de 09.04.2025, inclusiv, sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 371 alin. (2)-(3) C.pen.”, a decis instanța de la Judecătoria Sectorului 3.

„A contribuit la producerea unei puternice stări de temere și de neliniște colectivă

În cazul lui Marian-Răzvan Manolache, judecătorul a reținut că în imaginile surprinse la protestul de la sediul BEC se vede când acesta a luat, în repetate rânduri, „obiecte de pe jos, pe care le-a aruncat în direcția cordonului de jandarmi”.

Mai mult, Marian-Răzvan Manolache a participat, alături de alți protestatari, la răstunarea mașinii postului de televiziune Digi 24.

Inculpatul a arătat că a aruncat mai multe obiecte către echipajul de jandarmi, inclusiv bucăți de lemn care ar fi făcut parte dintr-un obiect de mobilier.

Mai multe persoane,printre care și inculpatul, se apropie de un autoturism de culoare albă și încep să îl împingă cu ambele brațe, basculându-l în scopul de a-l răsturna. (…) Inculpatul a recunoscut comiterea acestei fapte. (…)

Din materialul probator existent la dosarul cauzei se conturează suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice. (…). Infracțiunea (…) a fost comisă într-un spațiu public, într-o zonă turistică din Capitala României (n.red. – Centrul Vechi) care este intens circulată, mai ales în zilele de weekend. (…)

Inculpatul, prin acțiunile sale violente, îndreptate inclusiv împotriva echipajului Jandermeriei, a contribuit la producerea unei puternice stări de temere și de neliniște colectivă”, se arată în motivarea instanței de judecată, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Protestatarul care i-a atacat pe jandarmi, condamnat de mai multe ori în străinătate

Marian-Răzvan Manolache a susținut în fața instanței de judecată că avea dreptul de a protesta, România fiind un stat democratic.

Potrivit judecătorilor, însă, „acest drept trebuie exercitat în limitele și condițiile impuse de lege, nu într-o modalitate care să lezeze valorile sociale ale altor persoane”.

„Inculpatul nu s-a limitat doar la exprimarea dezaprobării sale cu privire la evenimentele pe care le contestă, ci a exercitat în mod repetat violențe asupra unor bunuri și persoane terțe.

Lăsarea în libertate a inculpatului ar genera un sentiment de insecuritate socială cauzat de faptul că, împotriva unor persoane ce comit fapte penale grave, organele statului nu acționează suficient. (…)

Din fișa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că a fost condamnat penal, de mai multe ori, în străinătate, inclusiv pentru comiterea unor infracțiuni contra statului, a ordinii publice, a înfăptuirii justiției sau a funcționarilor publici. (…) Acesta nu a înțeles necesitatea de a se conforma legii și de a respecta valorile sociale protejate prin legea penală”, se mai arată în motivarea instanței de judecată.

Mai mult, magistratul de la Judecătoria Sectorului 3 a luat în calcul, atunci când a dispus arestarea preventivă a lui Marian-Răzvan Manolache, și că împotriva acestuia a fost declanșată, în luna octombrie 2024, o acțiune penală pentru fals în declarații.

Răzvan Manolache a contestat decizia de arestare preventivă la Tribunalul București, care urmează să stabilească un termen de judecată.

 

Confruntare violentă între manifestanți și forțele de ordine

Protestul izbucnit în Capitală – după invalidarea la BEC a candidaturii lui Călin Georgescu – s-a transformat rapid într-o confruntare violentă între manifestanți și forțele de ordine.

Jandarmii au legitimat atunci peste 500 de persoane aflate în zona protestului, unele dintre acestea fiind ulterior ridicate și duse la audieri la Parchet sau chemate să dea declarații de martor.

Unii dintre manifestanții violenți au fost identificați pe baza filmărilor jandarmilor și a înregistrărilor camerelor de supraveghere aflate în zona protestului din noaptea de 9 spre 10 martie.

În urma violențelor, 13 jandarmi au suferit răni, iar patru dintre aceștia au fost internați, având nevoie de îngrijiri medicale.

Totodată, după violențele din fața sediului BEC au fost sesizate anchetatorilor 11 infracțiuni: patru fapte de ultraj, patru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, trei fapte de distrugere. (mai multe detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

„Mită în Portul Constanța”. Cum a încercat Jean Tucan de la JT Oil să obțină milioane € prin manipularea BVB. „Strategie de marketing înșelătoare”

Dosarul „Puciul eșuat”. Adrian-Robertin Dinu: „Când am făcut partidul Lege și Ordine, aveam promise poșetuțe cu bani la nivel de peste 10 milioane €”

Manager GLOVO, „lucrat” de curierii puși să-i plătească taxă de protecție, cazări, benzină, iPhone. Mita dată pe sub masă, în rucsac

Serviciile de informații au descoperit cum au intrat în țară ARMELE găsite la Horațiu POTRA. „Nimeni nu a înțeles ce reprezintă piesele respective”

Stenograme șocante în cel mai mare dosar de CORUPȚIE din Portul Constanța. Afaceriști care ”vânau” proiecte de milioane, filmați când dau mită

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și