Puiu Popoviciu a câștigat la Înalta Curte PROCESUL cu Guvernul, care stabilise să terenurile din Băneasa fac parte din domeniul public al statului

Puiu Popoviciu a câștigat la Înalta Curte PROCESUL cu Guvernul, care stabilise să terenurile din Băneasa fac parte din domeniul public al statului
Puiu Popoviciu / Colaj foto
Publicat: 09/04/2024, 13:38

Statul pierde definitiv procesul cu omul de afaceri Puiu Popoviciu, aflat acum în Marea Britanie, în cazul statutului terenurilor din Băneasa ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB).

Judecătorii Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, definitiv, pe 4 aprilie, recursul Guvernului împotriva deciziei din iunie 2023 a Curții de Apel București, care anulase practic Hotărârile Executivului prin care terenurile din Băneasca erau declarate parte din domeniul public al statului.

„Respinge recursul formulat de pârâtul Guvernul României împotriva Sentinţei (intitulată Decizie) nr. 59 din 20 iunie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a X-a contencios administrativ şi fiscal şi achiziţii publice, ca nefondat. Definitivă”, se arată în soluția pe scurt publicată pe site-ul ÎCCJ.

Guvernul declarase recursul pe 23 august, după ce o judecătoare de la CAB, Ionela Tudor, a anulat două hotărâri de Guvern emise în urmă cu 25 de ani care stabileau că terenurile Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB) fac parte din domeniul public al statului. Decizia nu era definitivă până la termenul de joia trecută, 4 aprilie.

Judecătoarea Ionel Tudor a stabilit că terenul de 226 de hectare pe care Puiu Popoviciu l-a obținut printr-o asociere controversată că nu aparținea statului, ci era în proprietatea USAMVB. „Verificând situaţia juridică a imobilului în discuţie, Curtea constată că până la acest moment, singurele acte normative care îl includ în patrimoniul statului sunt H.G. nr. 517/1999 şi H.G. nr. 776/1999 privind modificarea şi completarea HG nr. 517/1999”, se arată în motivarea deciziei.

Sechestru „încetat de drept”

Soluția ÎCCJ vine la aproximativ trei luni după o nouă victorie a omului de afaceri. Curtea de Apel București a constat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 2012 asupra companiilor magnatului Puiu Popoviciu, potrivit unei decizii din 4 ianuarie 2024. Pe suprafața de peste 220 de hectare, aflată în portofoliul firmelor Băneasa Investments SA și Băneasa Business & Technology Park SA, se află marile centre comerciale Mall Băneasa și IKEA, dar și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

Decizia de ridicare a măsurilor asigurătorii, care nu e definitivă, a fost luată de Liana Arsenie, președintele CAB, care rejudecă Dosarul Băneasa.

„Constată încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa din 23.08.2012 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 206/P/2006 faţă de persoanele responsabile civilmente Băneasa Investments SA, respectiv Băneasa Business & Technology Park SA. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoanele responsabile civilmente. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.01.2024”, se arată în decizia pe scurt publicată pe portalul instanțelor.

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-ar fi respectat articolul 250 indice 2 din Codul de procedură penală care spune că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată la un an, conform suselor judiciare citate de G4Media.ro. Articolul a intrat în vigoare în urmă cu trei ani, prin Legea nr. 6/2021.

În 2021, latura civilă a dosarului Băneasa privind confiscarea terenului din Băneasa de la Puiu Popoviciu era la judecătoarea Nadia Guluțanu. În decembrie 2022, ea a fost exclusă însă din magistratură, iar dosarul a ajuns la alți magistrați și, în final, la judecătoarea Liana Arsenie, pe atunci vicepreședinte al CAB.

Măsurile asigurătorii rămăseseră definitive prin sentința penală de condamnare a lui Puiu Popoviciu la 7 ani de detenție din 2017, au explicat sursele G4Media.ro. Abia după iunie 2023, când procesul penal a fost redeschis prin revizuire, iar apoi latura penală și cea civilă au fost reunite, măsurile asigurătorii ar fi trebuit verificate, au explicat aceleași surse. „Până în iunie 2024 suntem în termenul de un an de zile în care măsurile asigurătorii pot fi verificate și menținute”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Omul de afaceri fusese condamnat în 2017 pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.El a fost apoi dat în urmărire internaţională, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele lui după ce a plecat din România, în data de 3 august 2017, ajungând în Marea Britanie. În 26 mai 2023 a fost suspendată pedeapsa de 7 ani de închisoare primită de Gabriel „Puiu” Popoviciu în dosarul „Băneasa”, procesul urmând a se rejudeca de la zero, Curtea de Apel București (CAB) a decis să retragă mandatul european de arestare emis pe numele omului de afaceri.

De amintit că pe 24 iulie 2023, Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a dat verdictul final în privința extrădării omului de afaceri Puiu Popoviciu, astfel că prin sentința dată acesta scapă definitiv de extrădare. Decizia High Courte of Justice din Marea Britanie are putere de lege în Regatul Unit și vine după ce, în 11 iunie, Înalta Curte din Londra a refuzat extrădarea lui Puiu Popoviciu.

Alte decizii favorabile lui Popoviciu

Tot pe 4 ianuarie 2024, judecătoarea Liana Arsenie a încuviințat mai multe probe solicitate de Puiu Popoviciu, arată sursa citată.

„Încuviinţează pentru inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel proba cu înscrisuri, respectiv

  • adresa nr. BRP – 7650 – C din data de 6 decembrie 2022 emisă de Ministerul Afacerilor Interne – Arhivele naţionale,
  • răspunsurile Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Educaţiei din data de 18.10.2022, 28.10.2022, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale emise în urma solicitărilor de informaţii formulate de Cotidianul Naţional,
  • sentinţa penală nr. 118/f/11.06.2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală în dosarul r. 5476/2/20202*,
  • declaraţiile notariale date de Tilincă Petre Daniel, Ticu Elena, Şpan Remus Vasile, precum şi facturile fiscale şi anexele acestora având ca obiect achiziţionarea produselor remise cu titlu de mită, declaraţia notarială a numitului Şerban Ilie Cornel,
  • decizia (2021) EWHC 1584 din data de 11.06.2021 pronunţată de The Hight Court of Justice din Marea Britanie în dosarul CO/2793/2019.

Încuviinţează, de asemenea, proba cu audierea numitului Pitcovici Petru Daniel şi proba cu martorul Şerban Ilie Cornel.

Citiți și:

EXCLUSIV | Puiu Popoviciu scapă definitiv de extrădare. „Am satisfacția că cel mai mare for de justiție din UK mi-a dat dreptate!”

ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×