Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre punerea sub acuzare lui ÎPS TEODOSIE într-un dosar investigat de DNA: „E frapant și mâhnitor”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, despre punerea sub acuzare lui ÎPS TEODOSIE într-un dosar  investigat de DNA: E frapant și mâhnitor
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu (s), și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
Publicat: 19/01/2024, 08:30
Actualizat: 19/01/2024, 13:01

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu a vorbit despre ancheta DNA care îl vizează pe arhiepiscopului Tomisului ÎPS Teodosie. Bănescu a caracterizat cazul drept „frapant și mâhnitor”, subliniind că atât Patriarhia Română cât și autoritățile judiciare sunt interesate în mod deosebit de elucidarea acestui posibil act de corupție. Mai mult, Bănescu sugerează posibila retragere din funcție a lui ÎPS Teodosie.

Bănescu a subliniat că poziția Patriarhiei Române este favorabilă clarificării cazului și că legea morală ar trebui să primeze în astfel de situații.

Întrebat despre posibilitatea retragerii din funcție a IPS Teodosie, Bănescu a subliniat importanța legii morale și a bunului simț, adăugând că, într-o astfel de situație, oricine ar trebui să protejeze instituția pe care o reprezintă.

„Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie. Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru. Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător.

Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită.

Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, joi, la Euronews România.

Bănescu a menționat că Biserica, deși nu poate constrânge pe cineva, recomandă o ținută și o atitudine adecvată la realitate din punct de vedere moral. El a subliniat că poziția Patriarhiei este defavorabilă ascunderii adevărului și că Sfântul Sinod ar putea face recomandări în acest caz. Potrivit Statutului BOR, sancțiunile sunt prevăzute atunci când vinovăția este confirmată, dar Biserica nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz până acum.

”Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare.

Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate.

Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări.

E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a spus Bănescu.

De ce a ajuns ÎPS la DNA?

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost audiat la sediul DNA într-un dosar în care este cercetat pentru cumpărare de influență.

ÎPS Teodosie, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru cumpărare de influență, după ce a acceptat de la un fals om de afaceri o propunere pentru un comision de 20%.

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă”, conform unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Apărătorul său susține că dosarul se bazează doar pe o înregistrare apărută în spațiul public și că se încearcă probabil discreditarea IPS Teodosie. Acesta a declarat că va solicita excluderea înregistrării din dosar, considerând că aceasta este ilegală.

Arhiepiscopul Tomisului, audiat la sediul DNA Constanţa. Avocat: „Probabil se încearcă discreditarea ÎPS Teodosie”

Cererea de finanțare a Arhiepiscopiei Tomisului, retrasă. Explicațiile Secretariatul de Stat pentru Culte. ÎPS Teodosie urmărit penal de DNA

UPDATE. ÎPS Teodosie, urmărit penal pentru cumpărare de influență, după ce ar fi promis 160.000 de lei unui fals om de afaceri / Reacția Patriarhiei

Vasile Bănescu critică „interdicțiile” lui ÎPS Teodosie care spune că fumătorii nu au voie să bea agheasmă: Ca și cum ei nu ar avea nevoie de Hristos

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari