Putin ar vrea să utilizeze modelul de împărțire Coreea de Nord – Coreea de Sud în Ucraina, avertizează șeful serviciilor secrete militare ucrainene

Putin ar vrea să utilizeze modelul de împărțire Coreea de Nord - Coreea de Sud în Ucraina, avertizează șeful serviciilor secrete militare ucrainene
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/03/2022, 09:48

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, a avertizat că Rusia încearcă să folosească ceea ce el a numit „scenariul coreean” asupra Ucrainei, după ce nu a reușit să preia capitala și să înlăture guvernul legitim, scrie BBC. El a spus că președintele rus Vladimir Putin va încerca să impună o linie care să separe regiunile de est și de sud de restul Ucrainei, deoarece nu va putea cuceri întreaga țară.

Generalul Budanov a prezis, însă, că acest cvasi-stat va fi neviabil, având în vedere rezistența populației locale. El a spus că asta ar rezulta într-un „safari de gherilă ucraineană total”. Avertismentul generalului a venit pe fondul unei reacții continue la discursul președintelui american Joe Biden în Polonia sâmbătă, în care acesta a spus că Putin nu ar trebui să aibă voie să rămână la putere.

Secretarul de stat Antony Blinken a negat că SUA ar avea vreun plan de a aduce schimbarea regimului în Rusia sau oriunde altundeva.

Joe Biden, discurs istoric și mesaj anti-Putin la Varşovia: „Nu poate rămâne la putere. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”

Președintele Joe Biden a ținut un discurs istoric, sâmbătă seara, la Castelul Regal din Varșovia, cu ocazia vizitei sale în Polonia. Liderul de la Casa Albă s-a referit la eforturile disidenţilor care au condus la revoluţiile din anticomuniste din Europa Centrală şi de Est, la prăbuşirea Cortinei de Fier şi la destrămarea Uniunii Sovietice.

„Un dictator care încearcă să reconstruiască un imperiu nu va şterge niciodată iubirea oamenilor penru libertate. Brutalitatea nu va distruge niciodată libertatea. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”, a subliniat Joseph Biden, apreciind că „acest om”, Vladimir Putin, „nu poate rămâne la putere”.

„Ne aflăm din nou în marea luptă pentru libertate, o luptă între democraţie şi autocraţie, între libertate şi reprimare, între o ordine bazată pe reguli şi un guvern condus de forţă brută. În această luptă, trebuie să avem o perspectivă clară, această luptă nu va fi câştigată în zile sau luni, trebuie să fim căliţi pentru o luptă îndelungată”, a afirmat Biden.

Kremlinul, replică la afirmațiile făcute de președintele SUA în Polonia: „Nu decide Joe Biden cine conduce Rusia”

Preşedinţia Rusiei a criticat, sâmbătă seară, afirmaţiile făcute în capitala Poloniei de preşedintele SUA, Joe Biden, și a transmis că liderul de la Washington nu poate decide cine se află la conducerea Rusia. „Acest lucru nu este decis de Biden. Preşedintele Rusiei este ales de cetăţenii ruşi”, a declarat un oficial de la Kremlin, citat de agenţia Reuters.