Putin semnează încă o lege care îngrădește libertatea de exprimare. Ce pedepse riscă ”îndrăzneții” care ”instigă la acțiuni împotriva suveranității Rusiei”

Putin semnează încă o lege care îngrădește libertatea de exprimare. Ce pedepse riscă ”îndrăzneții” care ”instigă la acțiuni împotriva suveranității Rusiei”
Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/07/2022, 16:35

Președintele Federației Ruse nu se dezminte, în contextul în care, de mai mulți ani, libertatea de exprimare în Rusia s-a transformat, încetul cu încetul, într-o adevărată sintagmă lipsită de acoperire.

Potrivit portalului unde sunt publicate legile promulgate de Vladimir Putin, sunt prevăzute pedepse cu ani grei de închisoare pentru cei care își ”permit” să aibă un punct de vedere diferit de cel transmis de la Kremlin prin canalele oficiale.

Astfel,  ”îndemnurile publice ale unor indivizi de a acţiona împotriva securităţii Rusiei” vor fi pedepsite cu sentinţe cuprinse între doi şi patru ani de închisoare, dar pedeapsa poate ajunge la cinci ani de închisoare dacă este vorba despre ”îndemnuri difuzate de mass-media” sau la şapte ani de închisoare dacă sunt făcute în ”grup organizat”.

Vladimir Putin a parafat și un text care înăsprește restricţiile impuse cetățenilor şi organizaţiilor etichetate drept ”agenţi străini”, sintagmă utilizată pentru a-i reduce la tăcere pe toți cei care mai au curajul să critice Kremlinului.  Jurnaliştii şi instituţiile media afectate de această controversată lege a ”agenților străini” vor fi obligați/obligate, în continuare, să ataşeze publicaţiilor un avertisment conform căruia materialul a fost produs de un ”agent străin”. Mai mult, cei vizați nu au voie să organizeze reuniuni publice, să predea, să participe la licitaţii publice sau să primească subvenţii.

Această lege este incompatibilă cu standardele internaționale

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a considerat că această lege este incompatibilă cu standardele internaționale și europene în domeniul drepturilor omului, ”întrucât legea privind «agenții străini» încalcă angajamentele Rusiei de membru al OSCE și de semnatară a Declarației universale a drepturilor omului”.

”UE se așteaptă ca Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, să respecte pe deplin angajamentele internaționale asumate”, s-a precizat în Rezoluția Parlamentului European din 19 decembrie 2019.

”În timp ce în anii 1990 și la începutul anilor 2000, jurnaliștii au fost uciși de asasini angajați, așa cum sa întâmplat cu jurnalista noastră Anna Politkovskaya, de exemplu, acum este o politică de sugrumare blândă care se desfășoară cu ajutorul legii agenților străini”

Jurnalistul Dmitry Muratov, cel care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021 (mai multe detalii AICI)

20 de ani de închisoare pentru orice cetăţean care participă la un conflict într-o ţară străină contravenind intereselor Rusiei

Încercările repetate ale lui Vladimir Putin de a se ”debarasa” de vocile care nu îi susțin punctele de vedere și acțiunile nu se opresc, însă, aici, orice cetăţean rus care participă la un conflict într-o ţară străină contravenind intereselor Rusiei riscând o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Un alt paragraf prevede amenzi consistente şi chiar pedepse cu închisoarea – care pot ajunge la şapte ani – pentru ”oricine deţine secrete de stat şi care se deplasează în străinătate fără autorizare prealabilă”, informează stirileprotv.ro.

Legea promulgată de liderul de la Kremlin prevede, acum, pedepse aspre cu închisoarea pentru ”orice formă de critică care subminează imaginea armatei ruse”, în contextul în care invadarea Ucrainei – pe data de 24 februarie – a ridicat un val de critici din partea celor care încă au curajul de a-și exprima punctul de vedere.

Ca și până acum, Kremlinul nu folosește decât sintagma ”operațiune militară specială” atunci când se referă la conflictul din Ucraina, interzicând termenul ”război” în mass-media și nu numai.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase